in

Spektakl za sva vremena: Koševo svo u plavom dočekalo Newcastle

Spektakl za sva vremena: Koševo svo u plavom dočekalo Newcastle
Slatka-Tajna.Eu
Spektakl za sva vremena: Koševo svo u plavom dočekalo Newcastle

Newcastle je bio najveći izazov od Videotona. Željo je nakon četiri uzastopne pobjede u kvalifikacijama za Ligu prvaka, u ljeto 2002.godine, zakazao duel s jednim od najboljih klubova engleske Premier lige tog vremena.

Euforija među navijačima dostizala je neslućene razmjere. Danima prije prve utakmice pričalo se o popularnim “svrakama”. Shearer, Lua Lua, Viana, Dyer, sjajni golman Shay Given, Bramble, Solano, Bernard, Jonas…. Vodio ih Sir Bobby Robson. Čuveni engleski trener, bivši selektor Gordog Albiona. Nekadašnji strateg Barcelone. Od njega je Jose Mourinho počeo učiti trenerski posao, jer mu je bio prevodilac u Barci.

Nikosa Dabizasa, grčkog reprezentativnog stopera, u hotelu0 je dočekao njegov saigrač iz Olympiacosa, Refik Šabanadžović.

Prva utakmica odigrana je na Koševu. Bio je to pravi sportski praznik u Sarajevu.

Mada niko sa sigurnošću ne može utvrditi, bilo je te augustovske noći na tribinama Koševa više od 40 hiljada gledalaca. Željo je zaradio ozbiljan novac za tadašnje prilike. Besplatnih ulaznica nije bilo. Čak su se naplaćivala i VIP mjesta, koja su koštala 100 KM.

Newcastle je prvi ozbiljan klub koji je došao u Sarajevo nakon rata. U gradu su boravili i navijači iz Engleske, koji su bili iznenađeni gostoprimstvom, gradom, noćnim životom, hranom…

Golom Kierona Dyera, mlade zvijezde engleskog nogometa, Newcastle je s finim kapitalom čeka revanš.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na Koševu se Željo predstavio u odličnom izdanju. Amar Osim je izbenadio sa Sanjinom Mešićem u startnih 11. Dečko je nekoliko sedmica ranije igrao za TOŠK iz Tešnja, a onda se iznenada našao u prvoj postavi.

Debi za Želju, na toj utakmici, imao je i Mirzet Alagić, ljevonogi veznjak, koji je bio prva Osimova izmjena.

Željo se hrabro nosio sa zvijezdama engleskog tima. Zatvarali su prilaze svom golu, prijetili kad bi se ukazala šansa. Nije se smjelo puno rizikovati, jer su gostujući igrači imali potencijal da kazne svaku grešku.

Malo je nedostajalo da Almir Gredić nastavi svoju evropsku bajku i upiše se u strijelce i protiv trećeg tima u Ligi prvaka, ali je poznati sudija iz Slovačke Ľuboš Micheľ, poništio njegov gol “svrakama”.

Sarajevskih 0:1 izgradilo je optimizam kod navijača, da se u revanšu može napraviti iznenađenje.

Čekao se duel na St. James Parku koji je trebao dati odgovor: koliko je ovaj Željo, zapravo, jak.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Dodik: Bosnia never asked for any “special measures” from NATO

Dodik: Bosnia never asked for any “special measures” from NATO

Bez pečenja: Recept za cheesecake s malinama i bijelom čokoladom gotov u 15 minuta

Bez pečenja: Recept za cheesecake s malinama i bijelom čokoladom gotov u 15 minuta