in

RAT UŽIVO: U granatiranju Kramatorska najmanje dvoje mrtvih

RAT UŽIVO: U granatiranju Kramatorska najmanje dvoje mrtvih
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: U granatiranju Kramatorska najmanje dvoje mrtvih

21:45 Ukrajina: U granatiranju Kramatorska najmanje dvoje mrtvih

Najmanje dvije osobe su poginule, a 13 civila je ozlijeđeno u današnjem napadu na Kramatorsk u istočnoj Ukrajini, rekao je Pavlo Kirilenko, ukrajinski načelnik regionalne vojne uprave Donjecka.

U granatiranju je oštećeno najmanje 20 stambenih zgrada i izazvan je požar. U toku je akcija spašavanja.

20:05 SAD: Moskva naredila referendume u okupiranim dijelovima Ukrajine

Mokva je započela konkretne planove o održavanju referenduma u nekoliko gradova na okupiranim područjima istočne Ukrajine, tvrde danas dužnosnici iz Washingtona. 

Član američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je kako Rusija planira održati takva glasanja u Hersonu, regijama Zaporižja, Luhansk i Doneck te u područjima oko Harkiva, prenosi agencija dpa. 

“Rusko vodstvo uputilo je službenike da počnu provoditi te referendume”, rekao je neimenovani dužnosnik. “Imamo informacije da Rusija, dok se priprema za referendume, provjerava kandidate za administrativne funkcije na tim područjima, kao i da bi se to moglo dogoditi u narednim tjednima”. 

19:30 Zelenski: Razgovarao sam danas s papom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na Twitteru da je danas razgovarao s papom Franjom. 

19:00 Ruska novinarka koja se uživo u eteru pobunila protiv rata završila u pritvoru

Sud u Moskvi odredio je bivšoj urednici ruske državne televizije Marini Ovsjanikovi kućni pritvor u trajanju od dva mjeseca zbog suđenja u vezi s njezinim antiratnim protestom.

Prema saopćenju suda, Ovsjanikova je optužena za širenje lažnih vijesti o ruskoj vojsci i stavljena u kućni pritvor do 9. oktobra. Ako bude proglašena krivom, može biti kažnjena zatvorskom kaznom do 10 godina zatvora, piše CNN.

Optužbe se odnose na protest prošlog mjeseca, kada je na obali rijeke Moskve, nasuprot Kremlju, podigla antiratni plakat i objavila fotografije prosvjeda na svom Telegram kanalu.

18:24 Napad na šatore u krugu tvornice

Na satelitskoj snimci nuklearne elektrane Zaporižja od 7. augusta koju je snimio Planet Labs mogu se vidjeti ostaci ruskog vojnog šatora. Gradonačelnik Enerhodara kaže da su ukrajinske snage napale područje nuklearne elektrane 19. jula.  Odbrambena obavještajna služba Ukrajine je 22. jula objavila videosnimku koja prikazuje napad na šatore u krugu tvornice, odnosno koji se nalaze nešto manje od 300 metara od jednog od nuklearnih reaktora, piše CNN. Na snimci se vidi da su spaljena najmanje tri šatora. Ukrajinska obavještajna agencija tvrdi da su u napadu ubijena tri ruska vojnika, a da ih 12 ranjeno.

17:24 Sljedeća u nizu sankcija

Češka, koja predsjeda Vijećem EU, objavila je da bi zabrana izdavanja viza svim građanima Rusije na razini Europske unije mogla biti sljedeća u nizu sankcija koje blok uvodi Moskvi zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenio je AFP.

17:04 Osobni napad Medvedeva na estonsku premijerku  

Zabrana ulaska ruskim turistima na schengensko područje ahilova je peta Moskve”, rekla je danas estonska premijerka Kaja Kallas, dan nakon što je njezina zemlja zabranila ulazak Rusima. „Morate razumjeti da samo 10 posto ruske populacije putuje u inozemstvo, a upravo su ti stanovnici, većinom iz Moskve i Sankt Peterburga, oni čije mišljenje vrijedi“, kazala je estonska premijerka. Kao dokaz je navela osobni napad na nju bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva. „To pokazuje da je riječ o ahilovoj peti. To je nešto od čega oni doista strahuju, što znači da je učinkovito“, naglasila je Kallas. 

16:18 Samo da se tako i nastavi

Prvi put od ruske invazije na Ukrajinu teretni brod natovaren pšenicom isplovio je iz ukrajinske luke Čornomorsk.

15:00 Prvi teretni brod sa pšenicom od početka rata krenuo iz ukrajinske luke

Prvi put od ruske invazije na Ukrajinu teretni brod natovaren pšenicom isplovio je iz ukrajinske luke Čornomorsk.

13:00 Medvedev: Nuklearne elektrane postoje i u EU. I tamo su moguće nezgode

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je na Telegramu komentirao stanje u Zaporižji. 

“Čini se da su kijevski ološi i njihovi zapadni pokrovitelji spremni organizirati novi Černobil. Rakete su sve bliže reaktoru nuklearne elektrane u Zaporižji. 

Kažu da je za to kriva Rusija. To je očito laž čak i za glupu rusofobnu javnost, čak ni UN ne vjeruje u to. Ne treba zaboraviti da nuklearne elektrane postoje i u Europskoj uniji. I tamo su moguće nezgode”, rekao je Medvedev. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 12:45 Ukrajinski nuklearni operater kaže da Zaporižja radi uz rizik kršenja sigurnosnih standarda radijacije 

Ukrajinski operater nuklearne energije Energoatom kaže da od danas nuklearna elektrana u Zaporižji “radi uz rizik od kršenja standarda radijacije i zaštite od požara”.

Iako je tvornica pod ruskom kontrolom, većina tehničara još uvijek su Ukrajinci. Ruska strana je tvrdila da su Ukrajinci ti koji granatiraju teritorij elektrane.

12:14 Rusija ne želi demilitarizaciju oko Zaporižje

Ruski stalni predstavnik pri UN-u Vasilij Nebenzija izjavio je da Rusija ne podržava prijedlog kreiranja demilitarizirane zone oko Zaporižje. “Demilitarizacija nuklearne elektrane može je učiniti ranjivom. Ne možemo isključiti mogućnost terorističkih napada na elektranu”, rekao je. Ranije je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao na povlačenje vojnog osoblja i vojne opreme iz elektrane i na izbjegavanje vojnog djelovanja u okružju elektrane.

11:14 Agencija za atomsku energiju: Granatiranje ne ugrožava okupiranu ukrajinsku nuklearku

Nuklearna elektrana Zaporižja trenutno ne predstavlja sigurnosni rizik usprkos kontinuiranom ruskom granatiranju, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

11:00 Gradonačelnik Kramatorska: Rusi su nas pogodili s 11 raketa

Jedanaest raketa pogodilo je grad Kramatorsk u istočnoj Ukrajini u 2 ujutro, navodi gradonačelnik Oleksandr Hončarenko. 

Uništene su privatne kuće. Nema podataka o žrtvama. Hončarenko je rekao da Rusi uništavaju sve što im se nađe na putu i nazvao to terorističkom taktikom. 

10:30 Noćas je granatiran Harkiv 

Noćas je u Harkivu došlo do granatiranja, javlja BBC Ukraine. “Noćas su Rusi raketirali Harkiv. Iz Belgoroda su odjednom ispaljene četiri rakete. Oko tri sata iza ponoći dvije rakete pogodile su obrazovnu ustanovu u naselju Slobida”, rekao je guverner Harkivske oblasti Oleh Sinehubov.  

Rekao je kako je u Zolochivu poginula 51-godišnjakinja. 

10.25 Britanija obećala – Britanija ispunila: Nova serija M270 MLRS stigla je u Ukrajinu, javlja Ukrainska pravda.

09.30 Okupatori su iz zraka napali regiju Lugansk, jurišali na Verkhnokamyansk, ali nisu uspjeli, navodi se u saopćenju Glavnog stožera ukrajisnke vojske.

Slika

08.30 Gubici Rusije: tokom dana branitelji su uništili oko 200 napadača, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

08.00 Pošiljka ukrajinskog žita bit će utovarena za isporuku u Etiopiju kasnije danas. Još dva izvozna broda navodno bi trebala napustiti ukrajinske luke.

“Zahvaljujući Crnomorskoj inicijativi spremni smo utovariti više od 23.000 tona žitarica i izvesti ih u Etiopiju”, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

07.00 Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

“Ukrajinska obavještajna služba upozorila je da Kremlj postavlja uvjete za pokretanje informacijskog napada na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u nastojanju da ga diskreditira. Ukrajinska Glavna vojna obavještajna uprava (GUR) izvijestila je da je ruska predsjednička administracija odobrila stvaranje nove informativne radne skupine unutar ruskih specijalnih službi odgovorne za širenje lažnih vijesti o Zelenskom”, stoji u izvještaju.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Denis Bećirović došao sa suprugom, pogledajte fotografiju

Denis Bećirović došao sa suprugom, pogledajte fotografiju

Vlahović kandidat za “Zlatnu loptu”, Mesija nema poslije 17 godina

Vlahović kandidat za “Zlatnu loptu”, Mesija nema poslije 17 godina