in

Mit o Albertu Fantrau i Cristianu Ronaldu: Da li je najljepša nogometna priča izmišljena?

Mit o Albertu Fantrau i Cristianu Ronaldu: Da li je najljepša nogometna priča izmišljena?
Slatka-Tajna.Eu
Mit o Albertu Fantrau i Cristianu Ronaldu: Da li je najljepša nogometna priča izmišljena?

Još 2014. godine je priča počela da kruži internetom. Nakon što je Cristiano Ronaldo osvojio Ligu prvaka s Realom, u zagrljaj je navodno potrčao čovjeku koji se zove Albert Fantrau i koji će, prema priči, biti jedan od najzaslužnijih za uspjeh Portugalca.

Tada su brojni inostrani portali i društvene mreže lansirale priču o potezu kojim je Albert žrtvovao svoju, da bi pomogao Ronaldu da ostvari karijeru kakvu je ostvario.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

“Njemu se moram zahvaliti što mi je omogućio uspješnu karijeru. Igrali smo zajedno kao klinci. Došli su nas gledati ljudi iz akademije Sportinga. Rekli su nam da će uzeti onoga ko zabije više golova. Ja sam zabio prvi gol, Albert drugi. No ono što je Albert napravio kod trećeg gola… Prošao je golmana i vratio mi loptu. Kad sam ga pitao zašto nije zabio, rekao mi je: “Ti si bolji od mene”, navodno je otkrio Cristiano Ronaldo.

Albert nikada nije uspio u nogometu, ali je “pun kao brod”. Kada su ga novinari pitali kako je uspio da kupi veliku kuću i otkud mu skupocjeni automobil, on im je navodno rekao: “Cristiano Ronaldo…”.

Priča tjera suze na oči i najljepša je otkako je nogometa, ali koliko je zapravo ona istinita? Vjeruje se da je mit i da je naprosto izmišljena, te da je toliko dobra da su joj se mnogi prepustili, ne želeći ni saznati pravu istinu.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Kako kažu, nikada nemojte dopustiti da istina stane na put dobroj priči. I to je u slučaju Alberta i Cristiana najbolji primjer. To je izlizana priča o ograničenim informacijama i dokazima, i dok su citati povezani s pričom ponovljeni nekoliko puta, nedosljednosti samo povećavaju skepticizam.

Priča sugeriše da bi, da je Fantrau iskoristio svoju priliku ispred gola, bio nagrađen prelaskom u dotični klub, a ne Ronaldo. Tvrdi da je dodao loptu Ronaldu jer je vjerovao da je buduća zvijezda bolja od njega i da zaslužuje svoju priliku.

Sve to zvuči prilično holivudski, a to je zato što uglavnom i jest. Kao priča za nogometne romantičare u svima nama, želimo da bude istinita. Želimo vjerovati da je Fantrau na kraju nagrađen za svoj nesebičan čin i želimo vjerovati da se Ronaldo, uz svu svoju slavu i uspjehe, sjeća onih koji su mu pomogli na putu do vrha. To je izlizana priča koja se odnosi na mnoge sfere života, ali u stvarnosti, čvrste činjenice su da se to jednostavno ne zbraja.

Dokumentirana povijest Ronaldovih formativnih godina potvrđuje da je u početku igrao za svoj lokalni amaterski tim Andorinha između 1992. i 1995., a zatim je dvije godine proveo u Nacionalu. Pridružio se Sportingu 1997. u dobi od 12 godina nakon uspješne trodnevne probe. Napravio je svoj seniorski debi za Sporting u oktobru 2002., i dovoljno je impresionirao protiv Manchester Uniteda u avgustu 2003. da se na kraju preselio na Old Trafford. Ostalo je povijest.

Priča ne potvrđuje koji je klub skaut predstavljao niti koliko su tada stari bili Ronaldo i Fantrau. Jedan citat pripisuje događaj prvenstvu do 18 godina, ali s obzirom da je Ronaldo igrao seniorski nogomet za Sporting sa 17 godina, to samo daje težinu argumentu da priča nije ništa više od fantastične nogometne mitologije.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Osim toga, zvuči nerealno da će jedan klub odlučiti o igraču tako što će birati između dvojice i uzeti onoga ko postigne taj dan više golova.

Ronaldo je možda zabio dva gola uz jedan Fantraua tog dana, ali bilo bi više nego dovoljno prethodnih skautskih istraživanja da se ocijeni koliko je talejntovan prije nego što ga se nagradi pozivom u veliki klub. Je li Fantrau ikada stvarno bio u konkurenciji s Ronaldom? Nikada nije napravio karijeru profesionalnog igrača, pa je jasno da je njegov talent bio daleko manji od talenta njegovog saigrača i navodnog prijatelja Ronalda.

Je li Fantrau bio samo takmičarski mamac da gurne Portugalca kako bi vidio kako se ponaša pod takvim pritiskom?

U stvarnosti je vjerojatnije da ništa od navedenog nije istina. Nema sumnje da su skauti gledali Ronalda od malih nogu i da su mnogi klubovi bili svjesni njegovog potencijalnog talenta.

I to je razlog zašto priča pripada nogometnoj mitologiji. Da, Ronaldo i Fantrau možda su igrali zajedno kao djeca, imali bi skaute koji su gledali njihove utakmice, a njihova bi izvedba kad bi ih se gledalo odlučila o Ronaldovoj budućnosti dok je napredovao i razvijao se kao talentovani mladi igrač. Osnove priče neizbježno postoje, ali romantika ne postoji.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Svi mi imamo priče i iskustva slavnih osoba o kojima se možemo zamisliti i ispričati. Međutim, kad se prisjetimo takvih trenutaka, sjetimo se samo njihovih malih dijelova, a zatim ispunimo praznine. Ponavljano pričanje priče doprinosi distorziji, s posebnim naglaskom na trenutke kojih se želimo sjećati i izbjegavanjem dijelova koje želimo zaboraviti. Razmislite, da ste kao klinac igrali s jednim od najvećih nogometaša svih vremena, ne biste li htjeli ispričati priču o tome?

I zato smo čuli za Alberta Fantraua. Nekada je igrao uz Cristiana Ronalda, a priča sastavljena od malih dijelova ovog vremena u njegovom djetinjstvu sada je evoluirala u mit o kojem danas raspravljamo. Ronaldo ga se možda sjeća, možda ne, možda mu je pomogao financijski, možda i nije. Ono što se sigurno nije dogodilo jest da su njegovu budućnost odlučile akcije Fantraua kada se našao pred golom.

Modernom nogometu očajnički su potrebni malo romantike i emocija, i sve dok se mit ne razotkrije kakav uistinu jest, još uvijek se možemo prepustiti ovom trenutku nogometne fantazije.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DUNOVIĆ I MAHMUTBEGOVIĆ REAGIRALI NA ČAVARINU ODLUKU: ‘Krši Ustav i neovlašteno poziva sudije…’

DUNOVIĆ I MAHMUTBEGOVIĆ REAGIRALI NA ČAVARINU ODLUKU: ‘Krši Ustav i neovlašteno poziva sudije…’

TUGA U DOMU TINE IVANOVIĆ: Pjevačica se u suzama oprostila od voljenog muškarca

TUGA U DOMU TINE IVANOVIĆ: Pjevačica se u suzama oprostila od voljenog muškarca