in

FBI s Trumpovog imanja odnio strogo povjerljive dokumente

FBI s Trumpovog imanja odnio strogo povjerljive dokumente
Slatka-Tajna.Eu
FBI s Trumpovog imanja odnio strogo povjerljive dokumente

Trump: Obmana je da su tragali za tajnim nuklearnim dokumentima

Foto: David ‘Dee’ Delgado / REUTERS

Agenti FBI-ja koji su pretražili imanje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na Floridi uzeli su 11 kompleta klasificiranih dokumenata, među njima i neke strogo povjerljive, prenosi u petak Wall Street Journal.

Agenti FBI-ja početkom tjedna upali su na republikančevo imanje Mar-a-Lago na Floridi u sklopu istrage o tome je li on ilegalno uklonio dokumente iz Bijele kuće kad je napuštao funkciju predsjednika u siječnju prošle godine.

FBI je s imanja Mar-a-Lago odnio 20 kutija u kojima su bili dokumenti, fotoalbumi, rukom pisana poruka i izvršno odobrenje za pomilovanje Trumpovog saveznika Rogera Stonea, pokazuje popis zaplijenjenih predmeta.

Na njemu su i informacije o predsjedniku Francuske, piše Wall Street Journal, ali nije jasno radi li se o aktualnom šefu države Emmanuelu Macronu.

Popis dokumenata na sedam stranica uključuje i nalog za pretres FBI-ju koji je odobrio sudac Bruce Reinhart.

Otkriće da je Trump imao dokumente označene kao “strogo povjerljive” moglo bi za njega stvoriti veliku pravnu opasnost.

Trump: Obmana je da su tragali za tajnim nuklearnim dokumentima

Bivši američki predsjednik Donald Trump danas je rekao da je izvješće Washington Posta o tome da je FBI na njegovom imanju tražio tajne dokumente o nuklearnom naoružanju “obmana.

Trump je na svojoj društvenoj mreži Truth Social napisao kako je to izvješće obmana, usporedivši ga s optužbama o povezanosti s Rusijom, dva opoziva i istragom bivšeg posebnog istražitelja Roberta Muellera.

– Umiješani su isti ljigavi ljudi, rekao je bivši republikanski predsjednik koji je najavio da će se ponovno kandidirati 2024. godine.

Nije ponudio dokaz koji bi potkrijepio njegovu tvrdnju o lažnom izvješću ili onu o potencijalnom podmetanju dokaza, piše Reuters.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Zašto FBI nije dopustio pregled Mar-a-Laga s našim odvjetnicima ili u prisutnosti nekog drugog?, pitao je Trump na Truth Socialu.

Američko ministarstvo pravosuđa jučer je zatražilo da se objavi nalog koji je FBI-ju omogućio pretres nakon što je Trump to prozvao političkom osvetom.

Američki ministar pravosuđa Merrick Garland isti je dan kazao kako je on osobno odobrio pretres.

Ministarstvo ne donosi olako takvu odluku.

– Kad je moguće standardna je praksa koristiti se manje intruzivnim sredstvima od pretresa i suziti njihov opseg, rekao je Garland.

Njegova odluka da javno potvrdi neuobičajena je za američku pravosuđe. Pravosudni dužnosnici u pravilu ne raspravljaju o istragama u tijeku. U ovom slučaju pretres je otkrio sam Trump, priopćenjem u ponedjeljak navečer.

Izvor upoznat s istragom tvrdi da je FBI iz Mar-a-Laga odnio oko deset kutija materijala. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pjevač sjeo u auto od 600 eura i uputio se na odmor sa porodicom!

Pjevač sjeo u auto od 600 eura i uputio se na odmor sa porodicom!

Samo jedan fudbaler Barcelone nije registrovan pred početak sezone

Samo jedan fudbaler Barcelone nije registrovan pred početak sezone