in

U petak većinom oblačnije i svježije, ponegdje pljuskovi, jaka bura

U petak većinom oblačnije i svježije, ponegdje pljuskovi, jaka bura
Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

U nastavku ovog tjedna mnogi, posebno u unutrašnjosti, mogli bi pomisliti da je ove godine ljetu kraj i prije blagdana Velike Gospe. I pritom se prevariti! Naime, nakon oblačnijih i svježijih dana, uz povremenu mjestimičnu kišu, i to uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, na Jadranu dodatno i razmjerno vjetrovitih – slijedi nam novo zatopljenje i povećanje ove godine ionako velikog broja vrućih dana.

No, još je odviše rano tvrditi kolikog će intenziteta biti to zatopljenje te slijedi li diljem Hrvatske još jedan toplinski val koji može utjecati na zdravlje. Naravno, mogućnost postoji, osobito od srijede, kada se povećava vjerojatnost za ponovno većinom suho, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme, na Jadranu bez jakog vjetra, ali za pouzdanije vremenske prognoze i posebice upozorenja na opasne vremenske pojave koje mogu uznemiriti javnost – valja još pričekati…

Ako već nismo, možemo se početi prilagođavati promjenjivom vremenu u nastavku ovog tjedna. I dok će nekima svježina i povremena kiša odgovarati, nekima će i smetati, a neke bi mogao mučiti i mjesec, koji će “najpuniji” biti u prvim satima petka. Iako će i on i povremeni oblaci onemogućavati izvrstan pogled na roj perzeida – “Suze svetog Lovre” nadam se da će svi koji žele vidjeti barem djelomično.

A nautičari i ostali koji plove i zanimaju se za detaljniju prognozu vjetra i valova – mogu pogledati posebno izvješće koje je za “Regionalni dnevnik” četvrtkom pripremio dr. sc. Slavko Ranilović iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak većinom oblačnije i svježije, ponegdje pljuskovi, jaka bura

Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačniji od četvrtka, ali još uglavnom suh. Ujutro ponovno mjestimična kratkotrajna magla, osobito uz rijeke. Najniža temperatura zraka oko 13 °C, a najviša 27 ili 28 °C.

U petak poslijepodne i u središnjoj će Hrvatskoj biti malo hladnije nego što je uobičajeno u ovo doba godine. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice malo kiše, uglavnom u obliku lokalnih pljuskova s grmljavinom, može pasti najvjerojatnije uz granicu sa Slovenijom.

Mnogo oblaka, ponegdje uz malo kiše, i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će u noći i ujutro opet puhati umjerena i jaka bura, lokalno i s olujnim udarima. Poslijepodne će more biti umjereno valovito, gdjekad i valovito i zbog sjeverozapadnog vjetra. Jutro u gorju svježe, ponegdje uz temperaturu zraka ponovno i ispod 10 °C. Uz more još jedna topla noć, ali uglavnom ne i vruć dan.

Malo južnije – toplije, stabilnije i sunčanije, osobito na srednjem Jadranu, dok je u unutrašnjosti Dalmacije moguć gdjekoji pljusak. Nakon noćne i jutarnje većinom umjerene bure zapuhat će često jači sjeverozapadni i zapadni vjetar, mjestimice i jugozapadni, pa navečer opet bura, koja će na manji pad temperature mora djelovati i na jugu Hrvatske, gdje će biti promjenjivo oblačno, uz mogućnost pljuskova s grmljavinom, posebno u unutrašnjosti – najvjerojatnije u Konavlima.

U subotu još svježije i nestabilnije, pa sunčanije i toplije

U subotu posvuda još svježije i oblačnije, na kopnu uz čestu kišu, ponegdje i grmljavinu, a potpuno suho neće biti ni u sunčaniju i topliju nedjelju, pa ni u većinom vruć ponedjeljak.

I na većem dijelu Jadrana u subotu najnestabilnije i najmanje toplo, u mnogim mjestima uz vjerojatan prekid višetjednog niza vrućih dana. Od nedjelje sunčanije i ponovno pretežno vruće, uz poneki pljusak uglavnom na jugu. Tijekom vikenda će umjerenu i jaku buru sve češće zamjenjivati podjednako jaka tramontana, a od ponedjeljka mirnije i manje valovito more.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Komentariši

Written by Redakcija

Kanton Sarajevo planira da javno-privatnim partnerstvom osigura pitku vodu i sa Jahorinskih vrela

Kanton Sarajevo planira da javno-privatnim partnerstvom osigura pitku vodu i sa Jahorinskih vrela

Novajlija u ligi poručuje: Bit ćemo osvježenje za bh. nogomet

Novajlija u ligi poručuje: Bit ćemo osvježenje za bh. nogomet