in

Stručnjaci objasnili da li treba da se tuširamo ujutro ili uveče

Stručnjaci objasnili da li treba da se tuširamo ujutro ili uveče
Slatka-Tajna.Eu

Da li u posudu idu prvo žitarice ili mlijeko? U vezi s tim pitanjem lome se koplja, a u istu grupu spada još jedno – treba li se tuširati ujutro ili uveče.

Neki koji se rado tuširaju uveče ne mogu zamisliti da dan ne završe opuštajućim tušem i tvrde da nikako ne bi mogli prljavi otići u krevet, a smatraju da zahvaljujući toj navici bolje spavaju.

Druga grupa koja cijeni jutarnje tuširanje tvrdi da ih ništa tako ne razbudi i ne osvježi ujutro, pripremajući ih za novi dan.

I ko je u pravu?

Prema stručnjacima, ljudi koji preferiraju večernje tuširanje su na pravoj strani. Naravno, ako hoćete pod tuš ujutro, ništa u tome ne bi trebalo da vas spriječi, ali večernje tuširanje bi trebalo da bude obavezno.

“Ako volite da se tuširate ujutro, učinite to”, rekla je Nensi Rotstejn, koja sebe naziva “ambasadorom sna”, za Fox News. “Ali definitivno ne treba preskakati večernje tuširanje. Veoma je važno otići u krevet čist, a navika večernjeg tuširanja odvaja dan od noći i priprema tijelo za odmor.

Ukoliko ste slučajno nosili otvorenu obuću, kakva je ljeti uobičajena, trebalo bi u najmanju ruku da operete noge prije nego što odete na spavanje.

“Jutarnje tuširanje daje vremena za meditaciju i polagano uranjanje u novi, užurbani dan”, rekla je dr Mona Gohara, vanredna klinička profesorka dermatologije na Jejlu.

A ako se morate obrijati, Gohara kaže da je to najbolje učiniti ujutro jer ćete biti odmorniji i manja je vjerovatnoća da ćete se porezati. Od jutarnjeg tuširanja profitira i vaša koža, koja će potom izgledati bolje i svježije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Pripremate tako svoju kožu na suočavanje sa suncem, prljavštinom ili ostalim spoljnim uslovima, koji nas neizbježno napadaju čim izađemo”, kaže dr Gohara.

Ćelije kože koje su se opustile preko noći stimulišu se jutarnjim tuširanjem, a dr Gohara kaže da je to naročito važno za mješovitu, masnu kožu ili kožu sklonu aknama.

Ne tuširajte se pretoplom vodom

“Najbolja je mlaka voda”, kaže dr Gohara. “Iako jutarnje tuširanje može učiniti vašu kožu zdravijom, prevruć tuš može imati suprotan efekat, posebno za suvu i osjetljivu kožu.”

Pored svega toga, stručnjaci kažu da večernje tuširanje takođe ima mnoge prednosti za vašu kožu – važno je ukloniti svu šminku, masnoću, prljavštinu i zagađivače koji su se nakupili na vašoj koži tokom dana. Ipak, možda najbolji argument u korist tuširanja prije spavanja jeste to kako ono utiče na kvalitet vašeg sna.

“Kad legnete u krevet, trebalo bi da se osjećate čistim”, kaže Rotstejn. “Cijelog dana ste napolju, zašto biste takvi htjeli leći u krevet? Večernje tuširanje sastavni je dio vaše rutine pripreme za spavanje. To može biti vrijeme za vas”, bez telefona, bez e-maila, uz prijatnu vodu koja teče preko vašeg tijela, objašnjava ona.

(24sedam)


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

POTRESNE SCENE IZ BOLNICE: Sandra Čaprić sa petnaest šavova na glavi

POTRESNE SCENE IZ BOLNICE: Sandra Čaprić sa petnaest šavova na glavi

Nermin Handžić ‘kosi’ sve pred sobom: Uz meneadžera Hilmu Peljtu ovaj mladi Tešnjak je nezaustavljiv – Ekspanzija.com

Nermin Handžić ‘kosi’ sve pred sobom: Uz meneadžera Hilmu Peljtu ovaj mladi Tešnjak je nezaustavljiv – Ekspanzija.com