in

RAT UŽIVO: Zapadne države dogovorile još 1.5 milijardi eura pomoći Ukrajini

RAT UŽIVO: Zapadne države dogovorile još 1.5 milijardi eura pomoći Ukrajini
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Zapadne države dogovorile još 1.5 milijardi eura pomoći Ukrajini

19:45 Zapad šalje još 1.5 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini

Zapadne države danas su dogovorile još 1.5 milijardi eura pomoći Ukrajini u gotovini, opremi i obuci vojske, objavio je danski ministar odbrane Morten Bodskov. Taj je iznos dogovorila grupa od 26 zemalja na konferenciji u Kopenhagenu, a bit će iskorišten za slanje postojećeg naoružanja, raketa i municije, povećanje proizvodnje oružja za Ukrajinu, obuku vojnika i razminiravanje područja pogođenih ratom. 

“Nastavit ćemo pomagati Ukrajini u njezinim vojnim potrebama”, rekao je Bodskov na kraju konferencije europskih ministara odbrane na kojoj se razgovaralo o dugotrajnoj pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske invazije. Ministri obrane Poljske, Slovačke i Češke signalizirali su volju da njihove države zbog Ukrajine prošire proizvodnju artiljerijskih sistema, municije i drugog naoružanja. 

19:10 Bjelorusija o eksplozijama u bazi blizu Ukrajine: To je bio tehnički problem

Bjelorusija je saopćila da je uzrok eksplozija koje su se tokom noći čule u jednoj od njenih vojnih baza, 46 kilometara od Ukrajine, bio “tehnički incident”.

Najmanje osam eksplozija čulo se iza ponoći u blizini vojnog aerodroma Ziabrovka.

Komentirajući incident, bjelorusko ministarstvo odbrane reklo je da se zapalio motor vozila nakon zamjene te da nije bilo žrtava.

Incident se dogodio nakon što su snažne eksplozije potresle rusku zračnu bazu Saki ranije ovog tjedna na Krimu, za što je Moskva rekla da se radilo o eksploziji skladišta streljiva.

18:48 Strpljen, obučen, spašen

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je danas da Britanija namjerava obučavati više ukrajinskih vojnika nego što je isprva planirano.

Opšrnije ovdje.

18:34 Unutar normalnog raspona

Razina radijacije u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja je unutar normalnog raspona unatoč ponovnom granatiranju, objavila je danas ukrajinska nuklearna agencija Energoatom.

Opširnije ovdje.

18:04 Kad će kraj?

Ukrajina očekuje tri milijarde dolara američke financijske pomoći u kolovozu i dodatnih 1.5 milijardi dolara u septembru, rekao je danas ministar financija Sergij Marčenko. Dodao je da su isplate dio paketa financijske pomoći od 7.5 milijardi dolara koji su Ukrajina i Sjedinjene Američke Države dogovorile početkom ljeta, a koristit će se za financiranje bazičnih državnih troškova, poput zdravstvene zaštite i mirovina.

17:28 I dalje gađaju

Ukrajinska kompanija za nuklearnu energiju Energoatom tvrdi da je nuklearna elektrana Zaporižja (ZNPP) ponovno napadnuta, što je suprotno ruskim tvrdnjama da je za napad kriva Ukrajina. “Rusi su danas ponovno bombardirali ZNPP, najveću elektranu u Ukrajini i Europi. Zapalila se trava na manjem prostoru, a srećom niko nije ozlijeđen. Pogođeno je uz prostor za zavarivanje i skladište izvora zračenja”, navodi se u objavi na Telegramu. Ove tvrdnje nisu neovisno provjerene. 

17:02 Big Mac ima šmek

McDonald’s ima 109 restorana u Ukrajini, od kojih će nekoliko otvoriti u narednim mjesecima.

16:34 “Rusija, teroristička država”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za povećanje rizika od nuklearne katastrofe u nuklearki Zaporižja, koju su ruske snage preuzele početkom marta. Zelenski je optužio Rusiju da je nuklearnu elektranu pretvorila u bojno polje. “Ruska okupacijska vojska koristi nuklearnu elektranu Zaporižja za teror i oružane provokacije”, dodao je. Ukrajinski predsjednik također je ponovio svoj zahtjev da se Rusija proglasi terorističkom državom te se založio za oštrije sankcije.

16:18 Tačnost napada – niska

Rusija je udvostručila broj zračnih napada na ukrajinske vojne položaje i civilnu infrastrukturu u usporedbi s prethodnom sedmicom, rekao je ukrajinski brigadni general Oleksij Hromov. “Neprijateljski avioni i helikopteri izbjegavaju doletjeti u domet naše protuzračne obrane pa je tačnost ovih napada niska”, rekao je na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

16:00 I nije šija, nego je vrat.

Ambasada Rusije u Berlinu danas je saopćila da su isporuke ruskog plina Europskoj uniji znatno smanjene, ali da to nije uzrokovano djelovanjem Rusije, već je posljedica antiruskih sankcija i poteza Poljske i Ukrajine, prenose RIA Novosti.

13:45 Generalni sekretar UN-a pozvao Ukrajinu i Rusiju da povuku vojsku iz nuklearki

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres kaže da je jako zabrinut zbog situacije u nuklearnoj elektrani Zaporižja u južnoj Ukrajini.

Pozvao je uključene strane da povuku vojno osoblje i opremu iz elektrane i suzdrže se od bilo kakvog daljnjeg raspoređivanja snaga.

“Moramo biti jasni da svaka potencijalna šteta na Zaporižji ili bilo kojem drugom nuklearnom postrojenju u Ukrajini, ili bilo gdje drugdje, može dovesti do katastrofalnih posljedica ne samo u neposrednoj blizini postrojenja već i u regiji i šire”, dodao je.

13:15 Njemački kancelar: I dalje ćemo slati oružje Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je da će Njemačka nastaviti opskrbljivati Ukrajinu oružjem za borbu protiv Rusije.

“Njemačka je prekinula svoju tradiciju i isporučila oružje ratnoj zoni”, rekao je Scholz novinarima na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

“Nastavit ćemo to činiti u bliskoj budućnosti”, rekao je Scholz ne navodeći konkretne detalje.

Vojna oprema koju je Njemačka poslala Ukrajini do danas uključuje 14.900 protutenkovskih mina, 500 protuzračnih projektila stinger, 10 samohodnih haubica Panzerhaubitze 2000 i 2700 prijenosnih protuzračnih obrambenih sustava.

13:10 Velika Britanija i Danska šalju novu finansijsku pomoć i oružje Ukrajini

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Velika Britanija i Danska će Ukrajini poslati dodatnu financijsku i vojnu pomoć, objavile su ove dvije zemlje dok se u Kopenhagenu održava sastanak europskih ministara obrane, na kojem se dogovara dugoročna potpora Ukrajini.

Britanija, koja je Ukrajini već donirala napredne sustave naoružanja i osigurala obuku za nekoliko tisuća ukrajinskih vojnika, objavila je da će poslati više raketnih sustava, izvijestio je Reuters. Također planira donirati “značajan broj” precizno vođenih projektila M31A1, koji mogu pogoditi ciljeve udaljene do 80 kilometara.

“Ova posljednja tranša vojne potpore omogućit će oružanim snagama Ukrajine nastavak obrane od ruske agresije i neselektivne uporabe dalekometnog topništva”, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace.

Danska će povećati svoju financijsku pomoć Ukrajini za 110 milijuna eura, rekla je premijerka Mette Frederiksen na konferenciji u Kopenhagenu.

“Ovo je rat protiv vrijednosti na kojima su izgrađeni Europa i slobodni svijet… Danas ponovno potvrđujemo svoju predanost potpori Ukrajini”, rekla je.

13:05 Moskva: Švicarska ne može predstavljati ruske interese u Ukrajini

Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da Švicarska ne može zastupati ukrajinske interese u Rusiji ni interese Moskve u Ukrajini.

12:15 Ukrajinski ministar: Ruske riječi nisu vrijedne papira na kojima su napisane

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je kako se Rusiji treba suprotstaviti zajedničkim snagama.

12:00 Latvija proglasila Rusiju državom koja podržava teroriste

Latvijski parlament proglasio je Rusiju državom koja podržava teroriste.

10:30 U vojnoj bazi kod Moskve izbio požar, objavljene snimke

U vojnoj bazi u gradu Dolgoprudnom u neposrednoj blizini Moskve izbio je požar. Informaciju je objavila ruska državna novinska agencija Tass.

10:25  VIDEO Ukrajina se ruga ruskim turistima na Krimu

Ukrajina se snimkom narugala ruskim turistima koji ljetuju na Krimu. Satirični video objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane, a odnosi se na eksploziju u ruskoj bazi Saki na Krimu.

 Ukrajina se ruga ruskim turistima na Krimu

10.15 U Čongaru odjeknule eksplozije, Hersonska oblast gori, neprijatelj opet pucao na Harkiv, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

09.25 Rusi tvrde da su dva sela s ruske strane granice jutros pod ukrajinskim napadom. Radi se o selima Tetkino i Popovo Ležači u regiji Kursk. Objavio je to ruski guverner ove regije Roman Starovojt. Nije iznio više detalja, ali je obećao da će to učiniti.

08.25 Oružane snage već su uništile 43.000 ruskih osvajača, objavio je Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

08.00 Ukrajinski novinar Ilija Ponomarenko objavio je satelitsku sliku uništene Saki baze na Krimu.

“Od ‘Kijev će pasti unutar 72 sata’ do ‘ključna zračna baza je uništena od ukrajinskog napada’. Život je misterij”, napisao je,

Objavio je i sliku.

Image

07.00 Još nije jasan točan broj uništenih i oštećenih ruskih aviona. Tako CNN rano jutros piše o sedam uništenih aviona dok BBC piše o najmanje osam uništenih ruskih aviona. Svakako, radi se o značajnom broju aviona, ali točnih podataka još uvijek nema. Nije isključeno da taj broj bude i veći.

06.00 Čelnik teritorijalne odbrane samoproglašene proruske paradržavice Narodna republika Donjeck sinoć je na svom Telegram kanalu objavio da su ukrajinske snage granatirale industrijsko postrojenje u gradu Donjecku, koji je pod kontrolom ruskih snaga.

Tvrdi da je granatiranje uzrokovalo požar i curenje amonijaka.

“Zbog granatiranja industrijskog postrojenja u Donjecku u distriktu Kalinjinski došlo je do curenja amonijaka. Ugroženo je područje radijusa dva kilometra”, naveo je.

“Stožer teritorijalne obrane DNR-a savjetuje građanima da ne izlaze na ulice i ne otvaraju prozore”, zaključuje se u objavi.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Meliha Imširović konačno progovorila je li razorila brak Dade Mešaljić! – Senzacija

Meliha Imširović konačno progovorila je li razorila brak Dade Mešaljić! – Senzacija

"Benzema zaslužuje 'Zlatnu loptu'"

"Benzema zaslužuje 'Zlatnu loptu'"