in

Upad u Trumpovu rezidenciju na Floridi izazvao političku buru

Upad u Trumpovu rezidenciju na Floridi izazvao političku buru
Slatka-Tajna.Eu
Upad u Trumpovu rezidenciju na Floridi izazvao političku buru
Agenti tajne službe pred imanjem Donalda Trumpa

Agenti tajne službe pred imanjem Donalda Trumpa

Foto: Marco Bello / Reuters

Agenti FBI-a upali su na imanje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, glasoviti Mar a Lago na Floridi. Trumpovo imanje pretraženo je u sklopu istrage nakon što je američka Nacionalna uprava za arhive i spise još u veljači obavijestila Kongres da je iz Bijele kuće nestalo 15-ak kutija s povjerljivim dokumentima.

Upad u Trumpovu rezidenciju izazvao je političku buru i uzburkao domaću i stranu javnost. Pristaše Donalda Trumpa okupili su se ispred njegova doma na Manhattanu. Nedaleko od njih i njegovi protivnici koji poručuju: mjesto mu je iza rešetaka.

Iz Washingtona se u Dnevnik HTV-a javila dopisnica Branka Slavica.

– Krugovi bliski Donaldu Trumpu kažu da je samo pitanje vremena kada će objaviti predsjedničku kandidaturu, prije ili poslije izbora za Kongres u studenom. Održao je niz tajnih donatorskih večera diljem zemlje, a potporu svojih pristaša nikada nije izgubio, istaknula je.

– Pretraga njegove kuće na Floridi upućuje na to da istražitelji imaju ozbiljne razloge vjerovati da je bivši predsjednik nezakonito zadržao neke dokumente iz Bijele kuće. Pravnici se ne slažu oko toga bi li podizanje optužnice za ovaj slučaj zaustavilo Trumpovu kandidaturu. Analitičari kažu da će ga sve ovo dodatno motivirati da se kandidira, ali i ujediniti republikance. Jer, ovo jest presedan, naglasila je.

– Donald Trump koji se nakon izlaska iz Bijele kuće preselio na Floridu, danas je u New Yorku. Ispred Trumpova tornja na 5. aveniji okupili su se prosvjednici, pristaše i protivnici bivšeg predsjednika. Za jedne je mučenik kojeg FBI i demokrati žele uništiti, za druge je prijestupnik, kazala je.

– I to je slika Amerike 18 mjeseci nakon što je Donald Trump otišao iz Bijele kuće. S druge strane, prema anketama, oko 40 posto građana želi da zemlja 2024. da priliku nekim drugim političarima, da to ne budu ni Donald Trump, ali ni Joe Biden, izvijestila je.

Pretraga Trumpove kuće – presedan

U akciji kakvoj nema slične u povijesti, noćas je na privatno luksuzno imanje Mar-a-Lago na Floridi, koje je bivši predsjednik Donald Trump tijekom mandata nazivao i svojom “zimskom Bijelom kućom”, upala federalna policija FBI.

– Ne znamo pouzdano što su tražili niti što su odnijeli. Ali znamo da je ranije Nacionalni arhiv otkrio da se na imanju Mar-a-Lago nalazi petnaest kutija materijala s oznakom tajnosti. Otkriće je bilo proslijeđeno Uredu za pravosuđe. Dakle, moguće je da je sada federalna policija tražila dodatne tajne dokumente koje je bivši predsjednik možda prenio u svoju privatnu rezidenciju, kazala je reporterka Associated Pressa Michelle L. Price.

Eric Trump tvrdi da je njegov otac mjesecima pošteno surađivao s Nacionalnim arhivom i da nije bilo potrebe za nasilnim upadom na njegovo imanje i navodnim provaljivanjem u njegov sef. Sam Donald Trump planira ponovno postati predsjednik SAD-a i upravo priprema pokretanje svoje treće predsjedničke kampanje.

Slijedila je i brza osuda iz Republikanske stranke:

– Dijelim duboku zabrinutost milijuna Amerikanaca zbog premetačine bez presedana osobne rezidencije predsjednika Trumpa. Ni jedan bivši predsjednik Sjedinjenih Država nikada u američkoj povijesti nije bio predmetom takve pretrage u svojoj osobnoj rezidenciji, izjavio je Mike Pence, bivši potpredsjednik SAD-a.

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u intervjuu NBC-ju rekla je da je FBI-eva pretraga Trumpova imanja poprilično ozbiljan korak. Dodala je da čak ni bivši predsjednik ni bilo tko drugi u SAD-u nije iznad zakona.

video thumb

U prvoj reakciji Trump je naglasio da je surađivao s vladinim agencijama i da nenajavljena pretraga njegova doma, prilikom čega je navodno razvaljen i sef, nije bila potrebna. Akciju je usporedio s provalom u sjedište nacionalnog odbora demokrata i aferom Watergate.

– Riječ je o nepriličnom ponašanju državnog tužiteljstva, instrumentalizaciji pravosudnog sustava i napadu radikalnih ljevičara u redovima demokrata, koji me očajnički žele spriječiti da se kandidiram za predsjednika 2024., osobito zbog nedavnih anketa. Učinit će sve da zaustave republikance i konzervativce na sljedećim međuizborima. Ovakav napad moguć je samo u propalim zemljama Trećeg svijeta, tvitao je Trump.

Trump, koji je za vrijeme premetačine bio u New Yorku, u svom neboderu, ocjenjuje FBI-jevu operaciju bezakonjem i nastavkom lova na vještice, koji je počeo sa zahtjevom demokrata za njegov opoziv u Kongresu. 

Ni u Ministarstvu pravosuđa ni u FBI-ju nisu htjeli komentirati razlog i rezultate pretrage. Bijela kuća poručuje da za akciju nije znala. Još u travnju dobro obaviješteni izvori ustvrdili su inače da je Ministarstvo pravosuđa pokrenulo istragu vezanu za Trumpovo odnošenje povjerljivih dokumenata na Floridu, što je kazneno djelo.

– Posezanje za vladinim ovlastima radi progona političkih protivnika nešto je čemu smo nebrojeno puta svjedočili u marksističkim diktaturama Trećeg svijeta, stoji u tvitu republikanskog senatora s Floride Marca Rubia.

Tijekom noći ispred Trumpova imanja okupio se manji broj njegovih pristaša. U svemu vide urotu protiv njihova miljenika, koji se usudio taknuti u osinje gnijezdo američke duboke države.

– Bidenova administracija i demokrati instrumentaliziraju FBI, to mora prestati. Uloga FBI-ja nije da se obračunava s bivšim predsjednikom. Ovo je neviđeno. Trebaju istraživati očite zloporabe, nalaze se u laptopu Bidenova sina Huntera. Za to ne trebaju ni istragu, svi dokazi već postoje. Nema istrage ni oko Hillary Clinton. Trumpa istražuju jer se boje njegove kandidature i pobjede na predsjedničkim izborima, ustvrdila je Jennifer Eady.

– Moje je mišljenje da je to čisti komunizam. Po ovoj oznaci vidite odakle dolazim. Sve sam to na Kubi preživio, sve mi je to poznato. Instrumentaliziraju Ministarstvo pravosuđa, FBI, Poreznu upravu, kaže drugi Trumpov pristaša Alex Gonzales.

Točno su tri mjeseca do međuizbora koji će odrediti tko ima kontrolu nad američkim Kongresom, demokrati ili republikanci. U nikad podijeljenijem američkom društvu i nikad polariziranijoj političkoj areni ulozi su golemi, ne iznenađuje što imperij uzvraća udarac sve popularnijem Trumpu gdje god može.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Ne ulazi se u Ligu šampiona lako, biće vruće

Ne ulazi se u Ligu šampiona lako, biće vruće

RAZBIO SAM GA!

RAZBIO SAM GA!