in

RAT UŽIVO: Ukrajinci upozoravaju na ‘jako velik rizik’ od granatiranja nuklearke

RAT UŽIVO: Ukrajinci upozoravaju na ‘jako velik rizik’ od granatiranja nuklearke
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ukrajinci upozoravaju na ‘jako velik rizik’ od granatiranja nuklearke

21:30 Ukrajina upozorava na “jako velik rizik” od granatiranja nuklearke

Predsjednik ukrajinske državne kompanije za nuklearnu energiju upozorio je na jako velike rizike od granatiranja nuklearne elektrane Zaporižje na jugu zemlje i naglasio da je ključno da Kijev povrati kontrolu nad nuklearkom prije zime.

Predsjednik Energoatoma Petro Kotin rekao je u intervjuu za Reuters da su u prošlosedmičnom ruskom granatiranju oštećena tri voda koji povezuju nuklearku Zaporižje s ukrajinskom elektroenergetskom mrežom i da ju je Rusija htjela spojiti na svoju mrežu.

21:20 Rusi Hrvata zarobljenog u Ukrajini žele ubiti ili poslati na doživotnu robiju

Samoproglašena proruska paradržava Narodna Republika Donjeck (DNR) objavila je da će pet stranaca koji su sudjelovali u borbama u Ukrajini optužiti za plaćeništvo, kao i za pokušaj preuzimanja vlasti, izvijestile su RIA Novosti pozivajući se na ured tužitelja DNR-a. Među njima je i Hrvat V.B. kojeg su Rusi zarobili.

“Istraga kaznenog predmeta protiv švedskog državljanina, hrvatskog državljanina i trojice britanskih državljana je završena, slučaj je predan sudu”, saopćila je služba za medije tužiteljstva DNR-a.

“Šveđanin M.T., Hrvat V.B. i Britanac J.H. optuženi su za obuku u svrhu provođenja terorističkih aktivnosti te da su kao plaćenici sudjelovali u oružanim sukobima.

20:50 Ukrajina: Među Rusima u Hersonu širi se panika zbog našeg protunapada

Ukrajinske lokalne vlasti regije Herson, koja je dijelom pod ruskom okupacijom, objavile su da porodice ruskih vojnika napuštaju tu regiju zbog ukrajinskog protunapada.

Kako je objavila civilna administracija regije Herson, zbog ukrajinskih napada na mostove Antonivski i Kakovski “počela se širiti panika” među Rusima u Hersonu.

19:35 Čelnik Krima: Jedna osoba poginula u eksplozijama

Proruski čelnik anektiranog ukrajinskog poluotoka Krima, Sergej Aksjonov, rekao je da je od posljedica eksplozija kod ruske vojne zrakoplovne baze poginula jedna osoba.

Lokalne vlasti objavile su i da je u eksplozijama ranjeno pet osoba. 

Svjedoci su Reutersu rekli da je oko 15:20 po lokalnom vremenu iz smjera zrakoplovne baze ruske vojske Saki u blizini Novofedorivke, na zapadnoj obali Krima, odjeknulo najmanje 12 eksplozija. Posljednja eksplozija, koja je odjeknula oko 15:50, bila je najglasnija.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je došlo do detonacije više skladišta zrakoplovnog streljiva, ali ne navodi što je dovelo do eksplozija. Moskva, za razliku od proruskih vlasti na Krimu, tvrdi da u eksplozijama nitko nije ozlijeđen.

19:00 Ukrajina: Današnje eksplozije su podsjetnik kome pripada Krim

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk danas je na svom službenom Telegram kanalu, po svemu sudeći, eksplozije kod ruske vojne zrakoplovne baze pripisala napadu ukrajinske vojske.

“Današnje eksplozije u Novofedorivki su još samo jedan podsjetnik na to kome pripada Krim. Pripada Ukrajini”, napisala je Vereščuk.

18:16 Putinov dobar drug

Iz Olenivke, mjesta u regiji Donbas pod kontrolom proruskih separatista, stižu bizarne informacije. Naime, u zatvoru u Olenivki u kojem je nedavno u eksploziji ubijeno više od 50 zarobljenih branitelja Mariupolja, među kojima su bili i pripadnici pukovnije Azov, osvanuo je holivudski glumac Steven Seagal, poznat po dobrim odnosima s Vladimirom Putinom. Seagal je, javljaju ruski režimski mediji, u Donbas stigao kao “specijalni predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova za humanitarne odnose s SAD-om”. Ukrajina i Rusija se, podsjetimo, međusobno optužuju za masakr zarobljenih ukrajinskih boraca u Olenivki.

17:58 Oprečni info

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je u vojnoj avio-bazi na Krimu došlo do detonacije streljiva te da niko nije ozlijeđen. Moskva ne navodi šta je uzrokovalo detonaciju. S druge strane, proruski šef odjela za zdravstvo Krima objavio je da je u eksplozijama ranjeno petero ljudi, uključujući i jedno dijete.  

17:18 “Ovo je izuzetno važno”

Po svemu sudeći, izgleda da su Ukrajinci uspjeli pogoditi važan ruski vojni aerodrom duboko na okupiranom poluotoku Krim. The Guardian piše da bi se moglo raditi o jako važnom udaru jer se radi o regiji koju je Moskva smatrala najvećim dijelom sigurnom od ukrajinskih napada.

Snimke objavljene danas prikazuju seriju vrlo velikih eksplozija u zrakoplovnoj bazi Saki, koja se nalazi oko 200 kilometara od linije bojišnice na jugu Ukrajine. Ruska zračna baza nalazi se kod sela Novofedorivka te je povezana s operacijama ruske Crnomorske flote. 

16:42 Detaljna analiza

“Nuklearni teror, situacija izvan kontrole, rub nuklearne katastrofe za cijelu Europu, novi Černobil” – ova upozorenja slušamo već danima. Donosimo detaljnu analizu situacije oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje, koja je pod kontrolom ruskih snaga.

Više pročitajte ovdje.

16:08 Eksplozije na aerodromu

Ruske vlasti na Krimu potvrdile su da je došlo do eksplozija u blizini ruske vojne zrakoplovne luke, ali nisu objavile puno detalja. Oleg Krijučkov, savjetnik ruskih vlasti na Krimu, na svom Telegram kanalu je objavio: “Zasad mogu potvrditi da je odjeknulo više eksplozija na području Novofedorivke. Molim sve da pričekaju službena izvješća.” BBC javlja da je proruski vojni zapovjednik na svom Telegram kanalu objavio da je odjeknulo oko 10 eksplozija: “20 kilometara od Novofedorivke prozori su se zatresli, a na automobilima su se upalili alarmi.” Isti medij citira još jednog lokalnog proruskog čelnika koji je rekao: “Naša zračna baza je eksplodirala. Eksplozije na aerodromu. Svi prozori su razbijeni”, prenosi Index.hr.

15:20 Snažne eksplozije kod ruske vojne zrakoplovne baze na Krimu

Iz smjera ruske vojne baze u Novofedorivki na zapadu anektiranog ukrajinskog poluotoka Krima začulo se više glasnih eksplozija, potvrdilo je troje svjedoka za Reuters. 

Najmanje 12 eksplozija raznog inteziteta čulo se unutar jedne minute, od čega su tri bile iznimno glasne. Iz smjera ruske baze podigao se oblak dima.

 15:00 Ako dotok ruskog plina ostane nizak, Njemačka će teško ostvariti cilj skladištenja

Ostane li dotok ruskog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 u Njemačku na sadašnjoj niskoj razini, ona možda neće postići svoj cilj skladištenja plina do studenog, upozorava njemački regulator za električnu energiju i plin Bundesnetzagentur.

14:50 U granatiranju blizu nuklearke ubijeno najmanje troje ljudi, tvrdi Ukrajina

Najmanje tri osobe su poginule, a 23 ih je ranjeno u ruskom granatiranju u blizini nuklearne elektrane Zaporižja, navode ukrajinske vlasti.

Rusija i Ukrajina se i dalje međusobno optužuju za niz napada tijekom vikenda na najveću europsku nuklearnu elektranu. Postrojenje je pod kontrolom ruskih snaga, ali u njemu rade ukrajinski tehničari.

14:45 Ukrajinska vojska: Izveli smo dosad najdublji udar na okupirani teritorij

Ukrajinska vojska je izgleda izvela dosad najdublji udar na područje pod ruskom okupacijom.

“Jutros su stigle dobre vijesti, snažna detonacija u regiji Heničesk”, rekao je danas Serhij Klan, savjetnik čelnika vojne administracije regije Herson, a prenosi CNN.

Heničesk se nalazi u južnom dijelu regije Herson, blizu Krima, te je oko 200 kilometara udaljen od najbliže ukrajinske linije fronta. Klan je sugerirao da je meta bila na željeznici između Heničeska i Melitopolja.

“Još uvijek čekamo službenu potvrdu naših oružanih snaga, ali to su vrlo ugodne vijesti. Detonacija se čula tijekom 1.5 do 2 sata na željezničkoj stanici koja povezuje Krim i Melitopolj”, rekao je Klan.

14:30 Rusija: Ukrajina zaustavila dotok nafte prema južnoj Europi

UKRAJINA je od 4. kolovoza obustavila tranzit ruske nafte u južnu Europu budući da zbog zapadnih sankcija nije primila tranzitne naknade od Moskve.

13:30 Rusija ponovno počela isporučivati plin Latviji

Dotok prirodnog plina iz Rusije u Latviju ponovno je pokrenut 5. kolovoza, tjedan dana nakon što ga je zaustavio ruski izvoznik Gazprom, navodi latvijski operater Conexus Baltic Grid (CBG).

13:20 Premijerka Estonije: Treba prestati davati vize Rusima, posjet Europi je privilegija

Kaja Kallas, premijerka Estonije, pozvala je europske zemlje da zbog invazije na Ukrajinu prestanu izdavati turističke vize Rusima. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 13:10 Rusija: Uništili smo skladište oružja u Ukrajini u kojem su se nalazile rakete sustava Himars

Rusija je danas priopćila da je uništila skladište oružja u blizini ukrajinskog grada Umana. Navodi da su se u skladištu nalazile rakete sustava Himars američke proizvodnje i haubice M777.

Ministarstvo obrane tvrdi da je u napadu uništilo više od 300 raketa.

13:00 UNHCR: Iz Ukrajine do sada pobjeglo više od 10.5 milijuna ljudi

Više od 10.5 milijuna ljudi napustilo je Ukrajinu od početka invazije na tu zemlju, potvrdila je jutros Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR).

12:45 straživanje ruskih medija: Većina Rusa želi mir s Ukrajinom

Prema anketi koju su proveli ruski mediji, 65 posto Rusa bi podržalo mirovni sporazum s Ukrajinom ako bi ga predložio Vladimir Putin.

12:40 Separatisti: Napredujemo prema sjeveru, dovršavamo čišćenje u Piskiju

Na Telegram kanalu samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) objavljen je sažetak intervjua s njenim čelnikom Denisom Pušilinom koji navodi da proruske snage u Donbasu napreduju prema sjeveru, s time da se vode borbe u predgrađima Bahmuta i Soledara te da se u Piskiju “dovršava čišćenje”.

12:00 Rusija traži saveznike, europska pomoć Ukrajini posustaje. Četiri su razloga za to

Sjedinjene Američke Države objavile su 8. kolovoza da je spreman do sada najveći paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan čak milijardu dolara. Istovremeno najave nove vojne pomoći europskih država posustaju.

11:57 Zelenskij tražio od Zapada da Rusima zabrani ulazak, stigla reakcija Rusije

Kremlj je jutros reagirao na izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u kojoj je zatražio od Zapada da zabrani ulazak svim ruskim građanima.

11:40 Bjelorusija najavila održavanje vojnih vježbi

Bjelorusija je najavila da će tijekom kolovoza održati vojne vježbe. Podsjetimo, na teritoriju te države su se u veljači održavale zajedničke vojne vježbe nakon čega je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Reuters izvještava da je bjelorusko ministarstvo obrane navelo da će se vježbe održati u dvije faze, prvo od 9. do 11. kolovoza u Bjelorusiji, a potom u bazi za obuku Ašuluk u Rusiji između 22. i 25. kolovoza.

11:20 Ukrajina: Rusija nemilosrdno granatira sela na okupiranom jugu

Rusija pokušava vratiti izgubljene pozicije u okupiranoj regiji Herson u južnoj Ukrajini, rekli su lokalni dužnosnici.

11:15 U napadu na istoku Ukrajine ubijeno troje ljudi

U regiji Donjeck na istoku Ukrajine su jučer tijekom napada poginule najmanje tri osobe, a 19 ih je ozlijeđeno.

Pavlo Kirlenko, guverner regije, rekao je da su smrtni slučajevi zabilježeni u Časovoju Jaru, Novoselivki Peršiji i Marinki.

“Trenutno je nemoguće utvrditi točan broj žrtava u Mariupolju i Volnovasu. Rusi će odgovarati za sve svoje zločine na našoj zemlji!”, kazao je Kirlenko.

Rusija je posljednjih tjedana intenzivirala napade na područje Donbasa dok pokušava preuzeti kontrolu nad Donjeckom i Luganskom.

10:20 Ukrajinski gradonačelnik: Rusi u Melitopolju su preživjeli noć iz pakla

UKRAJINSKI gradonačelnik Melitopolja u egzilu Ivan Fedorov kazao je da su ruske snage u Melitopolju proživjele noć iz pakla, dodajući da su stanovnici izvijestili kako su tijekom noći čuli oko 10 eksplozija.

“Za sada ne možemo točno imenovati mjesta eksplozija, ali znamo da ima mrtvih i ranjenih”, rekao Fedorov i dodao da se iz vojne baze diže dim.

“Danas smo pokazali da oružane snage Ukrajine neće napustiti Melitopolj i da će ga definitivno osloboditi zajedno s pokretom otpora lokalnog stanovništva”, kazao je gradonačelnik.

Fedorov je također odbacio ruske planove za referendum u okupiranim dijelovima regije Zaporižja, gdje se nalazi i Melitopolj, rekavši da su datum i format predloženog glasanja o pridruživanju Rusiji promijenjeni više puta “jer se zna kako nema podrške lokalnog stanovništva”.

10:15 Njemačko gospodarstvo će zbog rata u Ukrajini izgubiti 265 milijardi dolara

Njemačko će gospodarstvo izgubiti više od 265 milijardi dolara dodane vrijednosti do 2030. godine zbog rata u Ukrajini i visokih cijena energije, prema studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB).

10:10 Rusija lansirala iranski satelit: “Neće se koristiti za nadziranje Ukrajine”

Jutros je u orbitu uspješno lansirana ruska raketa s iranskim satelitom. Američki dužnosnici zabrinuti su zbog novonastale suradnje na svemirskom programu između Rusije i Irana, strahujući da će satelit ne samo pomoći Rusiji pri nadzoru Ukrajine, već i omogućiti Iranu da prati potencijalne vojne ciljeve u Izraelu. 

 Rusija lansirala iranski satelit10.20 Ukrajinske oružane snage u svom dnevnom izvještaju o procjeni ruskih gubitaka navode da je do sada ubijeno 42.640 ruskih vojnika, od kojih 300 u zadnja 24 sata. 

Image

09.20 U Hersonskoj oblasti Rusi pokušavaju vratiti izgubljene pozicije, javljaju ukrajinski mediji.

08.30 Sažetak izvještaja Glavnog stožera: Oružane snage Ukrajine neutralizirale rusku izvidničku grupu u Donjeckoj regiji.

Slika

08.00 Okupatori u Mikolajivskoj oblasti već su uništili više od 9.000 civilnih objekata, objavio je Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

07.00 Uktrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je zapadne zemlje da zabrane ulazak svim građanima Rusije.

U intervjuu za Washington Post rekao je da bi najmoćnija sankcija protiv Rusije bilo zatvaranje granica,

“Rusi otimaju tuđu zemlju. Neka žive u svom svijetu dok ne promijene filozofiju”, kazao je Zelenski.

06.00 Snimka turskih BMC Kirpi MRAP-ova u Ukrajini nakon što ih je donirala Turska. Isporučuje se i oružje za postavljanje na vozila. Na početku snimka može se vidjeti ukrajinsko vojno osoblje.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Topalkova kćerka pokazala kako je izgledala prije operacija

Topalkova kćerka pokazala kako je izgledala prije operacija

Iz Bunice izvučeno 28 vreća smeća / Bljesak.info

Iz Bunice izvučeno 28 vreća smeća / Bljesak.info