in

Idealno ljetno povrće: Tikvica u kuhinji na hiljadu načina

Idealno ljetno povrće: Tikvica u kuhinji na hiljadu načina
Slatka-Tajna.Eu

Tikvice su sjajno povrće koje se u kuhinji može upotrijebiti na bezbroj načina. Premda je danas sve povrće, pa i tikvice, dostupno čitave godine, tikvice su, ipak, tipična ljetna namirnica. Bez ikakvog problema moguće ih je napraviti u svako dobe godine, ali se s punim pravom može reći da su ljetne i fantastične

ZAPEČENE

SASTOJCI:

3 tikvice (malo veće)

2 kašike maslinovog ulja

3 mlada luka

manja vezica bosiljka

150 g naribanog sira (edamer, ementaler…)

2 jaja

100 ml vrhnja za kuhanje

2 čehna bijelog luka

malo muškatnog oraščića

so, biber

prema želji peršin, vlasac

2 kašike parmezana

PRIPREMA:

Tikvice operite, osušite i narežite na tanje ploške. Posolite. Narežite mladi luk, nasjeckajte bosiljak i naribajte sir. Ako su tikvice pustile vodu, malo ih ocijedite te pomiješajte s lukom, bosiljkom i sirom. Posudu za pečenje premažite uljem pa u njoj rasporedite pripremljene tikvice. Izmutite jaja, umiješajte vrhnje, nasjeckani bijeli luk, malo posolite i pobiberite te dodajte malo naribanog muškatnog oraščića. Prelijte preko tikvica. Pecite 15-ak minuta pa onda pospite parmezanom i pecite još pet minuta, da dobijete rumenu boju.

KEBAB

SASTOJCI:

Za pripremu mesa:

500 g mljevenog mesa (junetina)

1 manji luk

3-4 čehna bijelog luka

1 jaje

1 kašika prezle

1/4 kašičice ljute paprike

1 kašičica timijana

1/2 kašičice kumina

so, biber

Za pripremu tikvica:

3-4 srednje tikvice

2 kašike maslinovog ulja

Ostalo:

2 kašike ulja (za foliju)

100 g naribanog sira

PRIPREMA:

U posudu stavite mljeveno meso. Naribajte luk i bijeli luk, dodajte jaje, prezlu, so, biber, ljute papričice, timijan i kumin. Sve dobro dobro izradite rukama kao da mijesite tijesto. Zagrijte suhu tavu pa na njoj prepecite malo mesa da vidite dali vam odgovara začinjenost. Odložite meso u frižider na pola sata. Operite i osušite tikvice. Narežite ih na kolutove jednake debljine. Pazite da budu ravno izrezane, radi estetike. Stavite ih u zdjelu, pouljite i posolite. Slažite kebabe tako da stavite 3 kuglice mesa i 4 koluta tikvica. Provucite ražnjić, lagano zarolajte da se formira i stisnite. Narežite komade alufolije pa je premažite lagano uljem. Posložite u svaki komad folije jedan ražnjić, zatvorite foliju pa stavite peći u zagrijanu rernu na 180-200 Celzijevih stepeni 30-40 minuta. Nakon toga otvorite kebabe, pospite ih ribanim sirom, pa zapecite još 10 minuta.

VARIVO

SASTOJCI:

3 tikivice

1 luk

1 l mlijeka

mala šolja brašna

4 kašike kiselog vrhnja

vegeta, so, biber

1 kašičica crvene mljevene paprike

PRIPREMA:

Dvije tikvice izrezati na kockice, treću naribati. Posoliti ih i pustiti da kratko odstoje, a zatim ih ocijediti od suvišne tekućine. Na ulju pržiti nasjeckan luk dok malo ne omekša, dodati crvenu papriku i brašno, promiješati pa dodati naribane i ocijeđene tikvice. Uliti mlijeko uz neprestano miješanje, kako ne bi ostale grudice od brašna. Začiniti po ukusu i pustiti da zakuha. Na kraju dodati kiselo vrhnje, promiješati i kratko prokuhati. Prema potrebi doliti malo vode ako je pregusto i dodatno začiniti.

PITA SA SIROM

SASTOJCI:

750 g tikvica

250 g feta sira

4 jaja

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










50 g oštrog brašna

100 g griza

30 g kopra

2 kašike peršuna

70 g parmezana

PRIPREMA:

Očistite i operite tikvice, sitno ih nasjeckaje i pustite da malo odstoje. Ocijedite višak tekućine, pa tikvice stavite u veliku zdjelu. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni i lim za pečenje premažite puterom. Namočite feta sir u toploj vodi 10 minuta i ocijedite. Zdrobite ga i dodajte tikvicama. Dodajte preostale sastojke i dobro promiješajte. Smjesu sipajte u pripremljeni lim za pečenje, pospite parmezanom i pecite otprilike 45 minuta.

PUNJENE TIKVICE

SASTOJCI:

2 tikvice

1 glavica crvenog luka

350 g mljevenog mesa

50 g riže

250 ml paradjz sosa

1 kašičica kumina

2 kašičice kopra

1/2 kašičice bibera

so

100 ml ulja

PRIPREMA:

Tikvice oguliti, izrezati i izdubiti kašičicom sredinu sa sjemenkama. Na ulju propržiti luk da dobije zlatnu boju pa mu dodati meso, rižu i začine i povremeno dodavati paradajz sos. Nastaviti dinstanje.

Kad je riža mekana, ovom smjesom puniti pripremljene tikvice pa i ih staviti u pouljenu tepsiju, prekriti alu-folijom i peći na 200 Celzijevih stepeni 30-ak minuta. Uz punjene tikvice poslužite kiselo vrhnje ili jogurt.

TORTINO

SASTOJCI:

500 g tikvica

4 kašike ulja

1 mala glavica luka

3 svježe chilli-paprike (po želji)

3 jaja

50 g brašna za dizana tijesta

115 g naribanog sira (gauda, edemer…)

malo putera za premaz kalupa

so, biber

PRIPREMA:

Tikvice operite i narežite na tanke ploške. Ako su mlade tikvice, ne treba ih guliti. Ploške popržite na vrućem ulju da omekšaju i izvadite ih na pladanj a se malo ocijede od ulja. Luk očistite i nasjeckajte te ga popržite na preostalom ulju zajedno s narezanim chilli-paprikama na tanke trakice. Nekoliko trakica ostavite za ukrašavanje jela. Dodajte umućena jaja, brašno, sir i biber. Sve dobro pomiješajte pa dodajte tikvice, posolite. Niski kalup za pečenje premažite puterom. Stavite u njega smjesu s tikvicama i pecite 30-ak minuta na 180 Celzijevih stepeni. Malo ohlađeni tortino izvadite iz kalupa, narežite na debele kriške i ukrasite preostalim trakicama chillija.

TJESTENINA S TIKVICAMA

SASTOJCI:

400 g tjestenine

500 g tikvica

4 čehna bijelog luka

5 kašika maslinovog ulja

parmezan

so, biber

PRIPREMA:

Skuhajte tjesteninu al dente. Tikvice i bijeli luk narežite na tanke kriške. Zagrijte maslinovo ulje u tavi, dodajte bijeli luk i tikvice. Pržite nekoliko minuta, zatim dodajte so i biber. Kad tikvice omekšaju, dodajte tjesteninu i kratko promiješajte. Na kraju dodajte sitno naribani parmezan.

7 POZITIVNIH UTJECAJA KONZUMACIJE TIKVICA NA ZDRAVLJE LJUDI

 

  1. Nutritivno bogate

Tikvice su bogate vitaminima i mineralima te mnogim za zdravlje pogodnim spojevima. U 100 grama kuhanih tikvica nalazi se malo više od sedam kalorija, a od nutrijenata su bogate vitaminima A, C, K, B-kompleksa te manganom, kalijem, magnezijem, bakrom i fosforom. Vitamin A, kojeg ima najviše u tikvicama, doprinosi zdravom vidu i jača imunitet.

  1. Bogate antioksidansima

Bogate su antioksidansima, spojevima koji štite organizam od negativnog utjecaja slobodnih radikala i procesa oksidacije. Pogotovo u tikvicama nalazimo karotenoide, poput luteina, zeaksantina i beta-karotena koji doprinose zdravlju očiju, kože i srca te pružaju zaštitu od nekih vrta karcinoma, poput karcinoma prostate. Od dijelova tikvice, antioksidantima je najbogatija kora tikvice pa se savjetuje tikvicu konzumirati bez guljenja. Također, antioksidansima su bogatije tamnozelene tikvice od onih žutih.

 

  1. Doprinose zdravoj probavi

Mogu na nekoliko načina pozitivno utjecati na zdravlje probavnog sistema. Prije svega, iznimno su bogate vodom, što omekšava stolicu, olakšava joj prolaz kroz crijeva i smanjuje rizik od konstipacije. Nadalje, tikvice sadrže topiva i netopiva vlakna.

  1. Mogu sniziti šećer u krvi

Tikvice mogu pomoći u snižavanju šećera u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. S manje od 1,5 grama ugljikohidrata u 100 grama kuhanih tikvica, ovo povrće je izvrsna zamjena za tjesteninu, a često je se upravo tako i priprema.

  1. Doprinose kardiovaskularnom zdravlju

Visok udio vlakana može značajno pozitivno utjecati na kardiovaskularno zdravlje zbog čega se tikvice smatra obaveznom namirnicom na jelovniku. Pektin, tip topivih vlakana koja nalazimo u tikvicama, posebno je djelotvoran u smanjenju ukupnog i lošeg (LDL) holesterola.

  1. Mogu doprinijeti boljem vidu

Kako je rečeno, tikvice mogu doprinijeti boljem vidu. Zasluge za to pripisuju se vitaminu A i beta-karotenu, dvama nutrijentima koji su važni za zdravlje očiju. Sadrže antioksidanse, lutein i zeaksantin koji se nakupljaju u mrežnici gdje poboljšavaju vid i smanjuju rizik od očnih bolesti povezanih sa starenjem.

  1. Doprinose gubljenju kilograma

Redovna konzumacija tikvica može doprinijeti gubitku viška kilograma. Ova namirnica je bogata vodom i ima nisku kalorijsku gustoću čime doprinosi osjećaju sitosti, uz jako nizak unos kalorija. Također, i vlakna koja sadrži smanjuju osjećaj gladi i odgađaju unos sljedećeg obroka.

The post Idealno ljetno povrće: Tikvica u kuhinji na hiljadu načina appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NESTALA SA SCENE I KUPILA KUĆU POD DRUGIM IMENOM: Danijela Vranić se nakon kraha veze sa Lukasom odala alkoholu

NESTALA SA SCENE I KUPILA KUĆU POD DRUGIM IMENOM: Danijela Vranić se nakon kraha veze sa Lukasom odala alkoholu

Čuvena Ibrina rečenica Messiju koja je napadaču zauvijek zatvorila vrata Nou Campa

Čuvena Ibrina rečenica Messiju koja je napadaču zauvijek zatvorila vrata Nou Campa