in

Uzrok požara na Hvaru otvoreni plamen ili žar

Uzrok požara na Hvaru otvoreni plamen ili žar
Slatka-Tajna.Eu
Uzrok požara na Hvaru otvoreni plamen ili žar
Požar na Hvaru

Požar na Hvaru

Foto: Dnevnik / HRT

Otvoreni plamen ili žar uzrok je požara na otoku Hvaru u kojemu je jučer poginuo mještanin koji je spašavao svoj bager, potvrđeno je iz splitske policije. Slijedi podnošenje kaznene prijave protiv, za sada, nepoznatog počinitelja, a u tijeku je kriminalističko istraživanje kako bi se otkrilo tko je to učinio.

Požari koji su u ponedjeljak oko 13 sati nakon udara groma izbili na Dugom otoku i Velebitu, stavljeni su pod nadzor. Gromovi su popodne izazvali 30-ak požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Matej Rudić, županijski vatrogasni zapovjednik rekao je da su na području Telašćice na Dugom otoku u jednom trenutku bile ugrožene dvije, tri vikendice, ali su ih obranili.

– Na Paklenici zemaljske snage saniraju požarište i tamo smo prebacili jedan kanader koji je gasio na Dugom otoku, dodao je.

Izvijestio je da je poslijepodne grom izazvao još tri požara u Zadarskoj županiji – u Ninu je udario u crkvu te pokraj Sutomišćice i Kali na otoku Ugljanu. Ti su požari pod nadzorom.

Gromovi izazvali 30-ak požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Kraće grmljavinsko nevrijeme koje je poslijepodne zahvatilo Splitsko-dalmatinsku županiju izazvalo je tridesetak požara, doznaje se u županijskom Vatrogasno-operativnom centru Split.

Vatrogasci su ugasili i veliki požar u Krušvaru kod Dicma u kojem je izgorjelo 400 hektara uglavnom trave. Požari su se dogodili uglavnom na trogirskom području, kod Vrsina, Vinišća, prema Gustirni, ali i na području Imotskog, Sinja, Brela, Baška Voda, vrhu Biokova, Lokve Rogoznice kod Ivašnjaka, Postinja Donjih i Muća, gdje gori na nekoliko mjesta. Vatrogasci sve drže pod kontrolom, a pomaže im i kiša koja pada na tim područjima.

Dojava o požaru na dvije lokacije u Krušvaru vatrogascima je stigla u 14.56 sati. U gašenju su sudjelovali dobrovoljni vatrogasci iz Dicma, Dugopolja, Trilja i pripadnici JVP- a grada Sinja sa sedam vozila i 16 vatrogasaca. Pomagao im je i helikopter s uređajem za gašenje, a lokaliziran je u 18.15 sati.

Požar na Hvaru pod kontrolom, dramatično je bilo i kod Crikvenice

Požar koji je jučer oko 13 sati buknuo na Hvaru između mjesta Dola i Vrbanja pod kontrolom je. Izgorjelo je desetak hektara guste borove šume, a u jednom su trenutku bile ugrožene i kuće. Jedan je mještanin poginuo dok je pokušao obraniti imovinu. Dramatično je bilo i na području Crikvenice. Vatrogasci su uspjeli ugasiti požar koji je planuo nedaleko od kuća. 

Nakon 18 sati borbe s vatrom, u ponedjeljak ujutro, oko 7 sati, lokaliziran je požar na Hvaru, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Ivana Kovačevića. Kako je jutros rekao Hini, s područja Imotskog i Omiša jutros je na Hvar poslano 18 vatrogasaca koji će zamijeniti umorne hvarske gasitelje, i to sve dok to požarište ne bude proglašeno ugašenim.

– Situacija na terenu je puno bolja. Požar je lokaliziran, a mi vjerujemo da ćemo ga do kraja dana moći proglasiti i ugašenim, rekao je Kovačević. Kolika je silina požara bila, dovoljno govori da su ga iz zraka gasila tri kanadera i dva air tractora, dok se na zemlji s vatrom i na vjetru borilo 55 hvarskih vatrogasaca s 15 vozila.

– Za sada smo zadovoljni. Od 7 sati požar je proglašen lokaliziranim. Radilo se cijelu noć, a jutros smo dobili pomoć 20 vatrogasaca s kopna. Gotovo da više i nema izdimljavanja po rubnim dijelovima, a sa sredinom požarom zahvaćene površine bit će još posla i još nekoliko dana, izjavio je zapovjednik DVD-a Stari Grad Antoni Ivanković.

Noć je prošla radno, uspjeli smo ga obuhvatiti, imamo samo izdimljavanja po sredini, nemamo više sa strane, zasad je dobro, rekao je za Hrvatski radio zapovjednik DVD-a Hvar Nikola Škare.

Požarom pogođeno područje na predjelu Vrbanj – Dol kod Starog Grada posjetio je predsjednik Zoran Milanović. Kod mjesta pogibije mještanina koji je pokušao spasiti svoju imovinu i bager razgovarao je s vatrogascima koji su sudjelovali u gašenju velikog požara i njihovim zapovjednicima. Pozvao je ljude da u slučaju požara prije svega misle na sebe.

Lokaliziran požar u Crikvenici

Požar koji je jutros oko 2 sata i 30 minuta planuo na šumovitom području u Crikvenici lokaliziran je malo prije sedam sati, potvrdio je u ponedjeljak županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac.

Požarom je zahvaćeno šumovito područje u blizini kuća, a gašenje je otežavao jak vjetar.

No kuće su obranjene i nitko nije ozlijeđen.

Požar je gasilo 46 vatrogasaca iz nekoliko vatrogasnih postrojbi, uz pomoć 13 vatrogasnih vozila.

Šćulac je ponovno poručio građanima da s okućnica uklone gorive materijale i sve što bi moglo uzrokovati požar te da, uoče li požar ili sumnjiva ponašanja pojedinaca, pozovu vatrogasce ili policiju.

Požari na Velebitu

Istodobno, na Velebitu sedmi dan gore dva požara, na brdu Panos kod naselja Rizvanuša i kod Lovinca na Malom Goliću, a opasnost od širenja raste zbog povremenih eksplozija zaostalih mina i bure koja jača. Vatrogasci Ličko-senjske županije su, osim ta dva požarišta, gasili u nedjelju i tri nova požara, a prevoze i cisterne s pitkom vodom za domaćinstva u lovinačkom kraju, jer su u mnogim domaćinstvima presušile.

Ugašen požar kod Dubrovnika

Ni za dubrovačke vatrogasce noćas nije bilo predaha. Malo prije ponoći buknuo je šumski požar ispod mjesta Gornji Brgat. Na intervenciju su izašli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci i DVD-a Župa Dubrovačka.

Unatoč jakoj buri požar je malo poslije 1 sat stavljen pod nadzor i saniraju se rubni dijelovi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Zrinjski posudio Šipovaca u Koper, Slovenci imaju pravo otkupa

Zrinjski posudio Šipovaca u Koper, Slovenci imaju pravo otkupa

Bosanske paranormalne aktivnosti

Bosanske paranormalne aktivnosti