in

[UŽIVO] Počela 307. Sinjska alka, uz državni vrh u Sinju i Borut Pahor

[UŽIVO] Počela 307. Sinjska alka, uz državni vrh u Sinju i Borut Pahor
Slatka-Tajna.Eu
[UŽIVO] Počela 307. Sinjska alka, uz državni vrh u Sinju i Borut Pahor

307. Sinjska alka

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Nakon Bare i Čoje, u Sinju se danas trči 307. Alka. Naša najpoznatija viteška igra slavi herojsku obranu od Turaka u 18. stoljeću. S godinama je postala neizostavan dio kulture Sinjana i cijelog tog kraja, a mještani i alkari za Alku se pripremaju gotovo cijelu godinu. 17 alkara bori se za prestižnu titulu slavodobitnika.

Svečana alkarska povorka stigla je pred puno gledalište. Sedamnaest alkara borit će se za prvog viteza Cetinske krajine.

Nakon himne i minute šutnje, prema protokolu uslijedio je govor. Novi alkarski vojvoda Mario Šušnjara, dugogodišnji kopljanik, dvostruki slavodobitnik Sinjske alke i Čoje te pobjednik Bare, rekao je uoči početka natjecanja: – Svečano ispred vas stoje ponosni alkari, spremni da odigraju vitešku igru.

Sinjani se cijelu godinu pripremaju za ovaj veliki dan i kako se približava početak, raste i uzbuđenje na ulicama Sinja. Kao i svake godine u 6 sati nad gradom je odjeknuo zvuk ‘mačkula’, zatim je ulicama prošla gradska glazba te kočija s vojvodinim ađutantom koji je na Alku pozvao svjetovnu, vojnu i crkvenu vlast, javio je za Dnevnik u podne Zoran Kukilo.

Gradonačelnik Miro Bulj je pred Gradskom upravom primio izaslanstvo gradova prijatelja. Alkari konjanici u 14 će se sati okupiti u alajčauševu domu, odakle će u koloni krenuti prema Alkarskim dvorima na vojvodin prijam. Za prestižnu titulu slavodobitnika – natječe se 17 alkara.

Uz državni vrh u Sinju i slovenski predsjednik Borut Pahor

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor zajedno će pratiti 307. Sinjsku alku. To je prvi put da neki strani predsjednik prati Alku. Prije Alke, Milanović i Pahor obišli su izložbu “Meštrović i Sikirica – portreti suvremenica i suvremenika”.

Premijer obišao novoizgrađeni Veteranski centar u Sinju

U Sinj je stigao i premijer Andrej Plenković koji je već posjetio novoizgrađeni Veteranski centar u Sinju. Zajedno s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem u samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske susrest će se s gvardijanom. Nakon toga svi sudjeluju na vojvodinu primanju u Alkarskim dvorima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Premijer Plenković obišao novoizgrađeni Veteranski centar u Sinju

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Jučerašnju Čoju, koju je pratilo više od 6 tisuća posjetitelja, osvojio je alkar Frano Talaja, kojem je to prvi alkarski trofej. Zoran Kukilo je o značenju Alke za sve Sinjane razgovarao s vojvodinim ađutantom Josipom Jadrijevićem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Nova sezona, stari problemi – poraz Junajteda od Brajtona

Nova sezona, stari problemi – poraz Junajteda od Brajtona

ENELA PALAVRA: Ne bojim se Tee Tairović

ENELA PALAVRA: Ne bojim se Tee Tairović