in

U subotu na zapadu pljuskovi, ponegdje i manje vruće, bura jača

U subotu na zapadu pljuskovi, ponegdje i manje vruće, bura jača
Slatka-Tajna.Eu
U subotu na zapadu pljuskovi, ponegdje i manje vruće, bura jača

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

Treći ovogodišnji toplinski val u subotu završava u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, dok će u istočnoj još postojati umjerena opasnost od utjecaja vrućine na zdravlje, a u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te na Jadranu i velika opasnost, koja će u tim krajevima prevladavati i u nedjelju, na srednjem i južnom Jadranu još i u ponedjeljak.

Pritom će pljuskova s grmljavinom – ponegdje i izraženijih – u subotu biti mjestimice u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a od nedjelje su mogući i drugdje.

Osim pada temperature zraka, ponegdje i kiše, osjećaju svježine do sredine sljedećeg tjedna pridonosit će i povremeno umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar u unutrašnjosti, a na Jadranu bura, koja će mjestimične olujne udare u subotu imati uglavnom podno Velebita, zatim i još ponegdje.

Promjenjivije razdoblje koje počinje od ponedjeljka samo će djelomično i mjestimično ublažiti sada već višemjesečnu sušu o kojoj je DHMZ objavio i posebno priopćenje: “Dosadašnji sušni uvjeti i izgledi za kolovoz 2022.” U njemu se spominju ne samo različite vrste suše: meteorološka, agronomska, hidrološka i socio-ekonomska, nego prognoza do kraja kolovoza te povezanost suše s klimatskim promjenama.

A još neke dugoročnije prognoze postoje u internetskom Meteokutku HRT-a:

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. i koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu na zapadu pljuskovi, ponegdje i manje vruće, bura jača

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: “U Slavoniji, Baranji i Srijemu subotnje jutro bit će sunčano, zatim dnevni razvoj oblaka, a prema večeri, uglavnom na zapadu Slavonije, može mjestimice biti kiše, pa i u obliku pokojeg pljuska. Sredinom dana zapuhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na udare ponegdje i jak.

Umjerenog sjevernog vjetra bit će i u središnjoj Hrvatskoj. No dnevna vrućina bit će manje izražena, osobito na zapadu, gdje će već prijepodne biti oblačnije, uz mogućnost sporadičnih pljuskova, lokalno izraženijih te praćenih grmljavinom.

Unatoč djelomice sunčanom vremenu, kiše i grmljavine može biti i na zapadu zemlje, ponajprije u Istri te Gorskom kotaru, a rjeđe u Lici. Već prijepodne zapuhat će sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu bura, koja će podno Velebita navečer na udare biti i olujna.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano vrijeme, no popodne u unutrašnjosti povremeno umjerena naoblaka. Vjetar veći dio dana slab do umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni, a u drugom dijelu dana će zapuhati bura, umjerena do jaka.

Najviše sunčana vremena u subotu će biti na krajnjem jugu Hrvatske. Puhat će do umjeren jugozapadni vjetar, prema otvorenom moru i sjeverozapadni, koji će navečer prolazno okrenuti na buru i malo pojačati. Stoga će more biti malo do umjereno valovito.”

Slijedi nestabilnije i većinom manje toplo razdoblje

“Nestabilne vremenske prilike u unutrašnjosti Hrvatske nastavit će se i u idućim danima. Kiše, lokalno i u obliku pljuskova bit će većinom na sjeveru unutrašnjosti te u unutrašnjosti Dalmacije, a dodatnom osvježenju prodonijet će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na udare i jak.

I na Jadranu će najviše dnevne vrijednosti temperature biti u padu, ali će se i dalje zadržavati oko ili iznad 30 °C. Bit će barem djelomice sunčano, no jug će biti oblačniji i povremeno će biti pljuskova. Puhat će umjerena do jaka bura, na jugu danju većinom sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.”, pripremila je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Koliko su plaćeni fudbaleri Bayerna? Lista izgleda nevjerovatno

Koliko su plaćeni fudbaleri Bayerna? Lista izgleda nevjerovatno

Ultra Volume maskare pravi su ljetni must have

Ultra Volume maskare pravi su ljetni must have