in

Kovač: Nedopustiv način komunikacije sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH

Kovač: Nedopustiv način komunikacije sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH
Slatka-Tajna.Eu
Kovač: Nedopustiv način komunikacije sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH

Stišavaju se reakcije na SDP-ov i NIP-ov pokušaj vođenja debate sa Islamskom zajednicom i reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, koja je, u konačnici, otvorena pisma dvojice lidera odlučila arhivirati s namjerom da generacije u budućnosti s čuđenjem čitaju njihov sadržaj. Razlog je, podsjetimo, bila izjava o “prebrojavanju”.

Iako izravne potpore, navođenja pojedinaca ili stranke, nije bilo u analiziranim rečenicama poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, pojedine političke partije smatraju da je ipak riječ o vezama Islamske zajednice i najveće bošnjačke parlamentarne stranke, SDA, čijem se lideru pružila “ruka spasa”.

Koliko demokracija i sekularna država “podnose” religijski upliv u politički – javni prostor? Različite su perspektive kad je riječ o ovom velikom demokratskom pitanju. Dok jedni smatraju kako religijske institucije imaju pravo javno progovarati o temama od društveno-političkog značaja, jer im je to obaveza, drugi smatraju da odnos vjerskih institucija treba biti sveden na minimum kad je riječ o uplivu u sekularnu, političku sferu.

Skinemo li prašinu sa starih novina, vidjet ćemo, primjerice, da je prije nekih 15-ak godina bivši reisu-l-ulema, Mustafa Cerić, znao govoriti kako samo jedinstvo i vjera mogu sačuvati jedan narod. Ili, romantičarski, da se sve do 1992. godine vjerovalo da je Bosna robinja, a onda se shvatilo da je ipak princeza, “a njeni i babo i mati šehidi bosanski”.

Izvor : 2006.

Uz bivšeg religijskog poglavara vezale su se kritički obojene kvalifikacije, da je “veliki muftija” zapravo “predsjednik vjerskog krila Stranke demokratske akcije”. No, stranka je nizala uspjehe, slavodobitno najavljujući nove – iz ciklusa u ciklus.

Izvor : 2004.

Aktuelni reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, kojega mnogi smatraju značajno udaljenijim od politike u odnosu na njegova prethodnika, Mustafu Cerića, naišao je ipak na kritike zbog podrške “prebrojavanju”. On je ranije govorio (21. 1. 2021., N1) da se imami “čuvaju da ne govore o onim temama bar pred izbore, koje su škakljive, s političkog stanovišta. Ali tu se postavlja i drugo pitanje: da li time imamu ogrnaičavamo slobodu govora”.

Novinar, publicist i prevoditelj Mirnes Kovač za N1 je komentirao aktuelnu javnu debatu, kazavši kako je neprimjeren ton kojim se političari obraćaju instituciji Islamske zajednice i reisu-l-ulemi Huseinu efendiji Kavazoviću, koji – kako tvrdi – nije zaslužio takav način ophođenja prema njemu.

“Ovo je nedopustiv način komunikacije s temeljnom institucijom muslimana ove zemlje. Islamska zajednica ima svoje principe i ima pravo da govori, da upozorava. Reisu-l-ulema Husein Kavazović nije zaslužio ovakav odnos prema njemu”, rekao je Kovač za N1.

Podsjetimo, u međuvremenu je o ovoj temi govorio i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, koji je rekao kako je obaveza svakog Bošnjaka, a naročito političkih lidera, da imaju u vidu da su “nas Islamska zajednica i njeni autoriteti stoljećima sačuvali kao vjeru i narod”.

“Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović se, na poziciji vjerskog lidera, pokazao kao čovjek koji zna, umije i razumije svoju ulogu i njenu važnost i mislim da i on i mi možemo da budemo ponosni načinom kako je do sada obavljao svoju dužnost”, rekao je predsjednik Saveza za bolju budućnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Bajern silan protiv Ajntrahta na startu Bundeslige

Bajern silan protiv Ajntrahta na startu Bundeslige

Komšije otkrile pravo lice Jovane Jeremić: Po kraju drami, bučna je, luckasta, ali ono što radi svaki dan sve ostavlja u šoku! – Senzacija

Komšije otkrile pravo lice Jovane Jeremić: Po kraju drami, bučna je, luckasta, ali ono što radi svaki dan sve ostavlja u šoku! – Senzacija