in

Rusija pokrenula novu ofenzivu u Ukrajini

Rusija pokrenula novu ofenzivu u Ukrajini
Slatka-Tajna.Eu
Rusija pokrenula novu ofenzivu u Ukrajini

Rusija pokrenula novu ofenzivu u Ukrajini

Foto: Dmytro Smolienko / REUTERS

Nastavljaju se napori za ublažavanje globalne prehrambene krize uzrokovane ratom. Iz Odese i Čornomorska brodovi prepuni ukrajinskog žita krenuli su prema Turskoj, gdje će biti pregledani i nakon toga nastaviti plovidbu prema krajnjim odredištima. Rat u Ukrajini i prehrambena kriza neke su od tema sastanka ruskog predsjednika Putina s turskim kolegom Erdoganom u Sočiju. Istodobno, dok diplomacija radi svoje, na ratnom terenu vode se žestoke borbe.

Rusija je pokrenula veliku ofenzivu u Donecku na istoku Ukrajine. To je posljednja regija pod kontrolom ukrajinskih snaga u široj istočnoj regiji Donbasa.

– Ruske zračne snage preciznim projektilima napale su položaje dviju topničkih brigada ukrajinske vojske i skladišta u regiji Zaporižja. Srušili smo i više ukrajinskih bespilotnih letjelica u regijama Doneck i Harkiv, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Ukrajinci tvrde da su odbili ruske napade kod Slovjanska i Bahmuta. Ukrajinska vojska nastoji vratiti Herson – strateški važan grad koji je pod ruskim nadzorom.

– Moja jedinica ovdje je pretrpjela teške gubitke. Ne podcjenjujemo Ruse, ali neprijatelj se sada bori sa zalihama i pojačanjem. To se osjeti na svakom koraku, kaže Feliks, ukrajinski vojnik.

Amnesty International teško je optužio Ukrajinu. Tvrdi da je njezina vojska izložila civile opasnosti kada je postavila vojne baze u školama i bolnicama.

– Vidjeli smo danas potpuno drukčije izvješće Amnesty Internationala, koji nažalost pokušava amnestirati terorističku državu i prebaciti odgovornost s agresora na žrtvu. To se ne može tolerirati, poručio je ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski.

Rodbina i prijatelji poginulih ukrajinskih ratnih zarobljenika pukovnije Azov izašli su na ulice Kijeva. Traže odgovore nakon pokolja u zatvoru u Olenivki.

– Postoje popisi preminulih ukrajinskih ratnih zarobljenika koje je objavila Rusija, ali mi im ne vjerujemo. Znamo da su živi. Vratit će se… Vjerujemo da su dobro, kaže Anastasija, sestra zarobljenog borca Azova.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










I dok se neprijateljstva na samom terenu nastavljaju, napeto se prate brodovi sa žitom. Još tri broda s ukrajinskim žitom isplovila su iz Odese i Čornomorska za Istanbul, gdje će biti pregledani i nakon toga nastaviti plovidbu prema konačnim odredištima.

– Ukrajina jasno pokazuje sposobnost ispunjavanja svojih obveza potpisivanjem sporazuma s Turskom i Ujedinjenim narodima. Nažalost, agresorska se zemlja služi raznim manipulacijama te izvozi ukradeno ukrajinsko žito i na tursko tržište, ali i na druga tržišta Bliskog istoka, ističe Vasil Bodnar, veleposlanik Ukrajine u Turskoj.

Ublažavanje globalne prehrambene krize, rat u Ukrajini te planirani turski napad na kurdsku miliciju u Siriji našli su se u fokusu razgovora turskog i ruskog predsjednika Erdogana i Putina u Sočiju. Rusija je pozvala Tursku da vojnom ofenzivom ne destabilizira Siriju uoči ovog sastanka.

– Turska je opravdano zabrinuta zbog sigurnosnih razloga, što mi, naravno, uzimamo u obzir. Vrlo je važno ne dopustiti bilo kakvu akciju koja bi mogla dovesti do destabilizacije situacije u Siriji, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Ankara održava bliske odnose i s Kijevom i Kremljom te sebe smatra posrednikom između dviju zaraćenih zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

DIVLJAO GRADSKIM ULICAMA: Darko Lazić ni nakon oduzimanja vozačke se ne smiruje

DIVLJAO GRADSKIM ULICAMA: Darko Lazić ni nakon oduzimanja vozačke se ne smiruje

Tara Simov upravo sa remonta: Ubacila filere u usne i korigovala nos, evo kako sada izgleda

Tara Simov upravo sa remonta: Ubacila filere u usne i korigovala nos, evo kako sada izgleda