in

Italija s dodatnih 14,3 mlrd eura pomaže građanima i kompanijama u borbi s inflacijom

Slatka-Tajna.Eu

Talijanski premijer u ostavci Mario Draghi želi uvesti taj paket pomoći povrh već odobrenih 33 milijarde eura, kojima se od januara ublažavaju vrtoglavo visoke troškove struje, plina i benzina.

Prijedlogom paketa mjera planira se produljiti postojeće mjere usmjerene na smanjenje računa za struju i plin za kućanstava s niskim primanjima do četvrtog tromjesečja ove godine, kao i smanjenje tzv. nameta za „troškove sustava”.

Ti nameti, naime, osmišljeni su da se iz njih pomogne financiranje putem subvencija niza inicijativa – od solarne energije do razgradnje nuklearnih elektrana, a oni su obično činili više od 20 posto talijanskih računa za energiju prije nego što ih je vlada smanjila.

Talijanska vlada također želi proširiti krug onih s niskim i srednjim primanjima kojima bi isplaćivala bonus od 200 eura, a planirano je i produljenje smanjenja trošarina na motorna gorivo s 21. avgusta na 20. septembra.

Rim također razmatra da onemogući energetskim kompanijama da do oktobra jednostrano mijenjaju ugovore o opskrbi električnom energijom i plinom za kućanstva.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Budući da se porezni prihodi slijevaju u proračun bolje od očekivanog, financiranje paketa neće povećati ciljani javni deficit. Rim je prošlog tjedna potvrdio da ciljani deficit proračuna opće države iznosi 5,6 posto BDP-a.

Italija će u drugoj polovini godine izdvojiti i 1,6 milijardi eura za smanjivanje poreznog opterećenja plaća zaposlenicima s godišnjim prihodom manjim od 35.000 eura, a kako bi poduprla kupovnu moć starijeg stanovništva, vlada će podići mirovine za 2 posto već od četvrtog kvartala 2022., umjesto ranije planiranog januara 2023. gdoine, što će državnu blagajnu stajati oko 2,4 milijarde eura.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Bukari kao Šestić, Kostić, Karasi…

TANJA LALE JE VELIKI BORAC: Ne bih se slikala bez odjeće