in

Europski projekti će oživjeti Hutovo blato / Bljesak.info

Europski projekti će oživjeti Hutovo blato / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Europski projekti će oživjeti Hutovo blato / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

”Park prirode Hutovo Blato je pravi primjer utroška donatorskih, odnosno europskih, sredstava preko EU fondova”, kaže nam na početku razgovora Dijana Bošnjak iz Centra za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP) i dodaje kako će se po prvi put u dva desetljeća u Hutovu Blato napraviti novi turistički sadržaji koji bi trebali privući veliki broj domaćih i stranih turista.

Dva projekta u protekle dvije godine u potpunosti su oživjela Hutovo blato – Exchange i ePath (Put endema). Rezultati projekata već su vidljivi na terenu, a najviše napretka vidi se u uređenju vodene staze.

Video: Bljesak.info

”Trenutno se radi uređenje vodene staze, što je dio projekta Exchange, a parelno se radi još i jedan projekt, a to je Endemic Pathway (ePath) ili Put endema. Kroz ova dva projekta se uređuje i adaptira par lokaliteta, čime će se u funkcionalno stanje dovesti zgrada interpretacijskog centra, vidikovac sa prilaznim putem koji je sada zapušten, novo pristanište, a uredit ćemo i dvije promatračnice za ptice u kojima će se moći prenoćiti, što je jedna velika novost. Tu su i poučna staza, sportsko-rekreacijski dio za djecu sa zipp-lineom, gdje kroz edukativan i zanimljiv način djeci želimo približiti endemske vrste životinja, biljaka i riba”, pojašnjava nam Bošnjak te dodaje kako sve ovo čini jednu cjelinu kompletnog turističkog sadržaja.

Foto: Bljesak.info / Radovi u Parku prirode Hutovo Blato

Završene su soft aktivnosti na ovim projektima, a prema onome što se moglo vidjeti na terenu, projekti su polučili veliku zainteresiranost za aktivnosti u Parku prirode Hutovo blato.

”Riječ je radionicama, kampu, natjecanjima u promatranju ptica koje radimo kroz mobilnu aplikaciju jer se EU fondovi uvelike oslanjaju na digitalni razvoj. Odaziv je bio odličan, na zadnjim radioicama bilo je preko 300 djece sa našeg područja. Uz to moram istaknuti da je bilo i jako puno bilo zaniteresiranih birdwatchera, što je brzo rastuća grana turizma u kojoj Hutovo Blato ima veliki potencijal, naravno, ako bude razumijevanja nadležnih institucija, a na taj način možemo i očuvati ovaj park prirode”, pojašnjava nam Bošnjak.

Glavni cilj projekta Exchange je jačanje i diverzifikacija turističke ponude kroz istraživanje prekogranične vodene biološke raznolikosti i omogućavanje boljeg upravljanja i održivog korištenja kulturne i prirodne baštine. Projekat razvija novi prekogranični turistički proizvod – Plavu kartu, koji omogućava posjete novim tematskim rutama – Dubrovnik i Akvarijum (HR), Kotor i Akvarijum Boka (CG), Vodena staza Hutovo Blato, kao i Stari most u Mostaru i rijeka Neretva (BiH) i privlači više turista u tu oblast.

Foto: Bljesak.info / ePATH projekt u Hutovu blatu

Projekt je implementiralo pet partnera, a ukupna vrijednost projekta je 1.686.047,15 eura od čega je 1.433.140,05 eura sufinanciranje Eeropske unije. Projekt Exchange odobren je u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 i koristi resurse Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta za pretpristupnu pomoć II (IPA II).

”Europska sredstva su dobra jer nude široku paletu tematike na koju se može, ako se dobro pripremi projekt, aplicirati i povući bespovratna sredstava. Mi u BiH imamo tu sreću da možemo povući 85% sredstava financiranja iz EU, za razliku od recimo Hrvatske koja je članica Eu i gdje su se smanjili postotci sufinanciranja od strane EU”, ističe Bošnjak i pojašnjava zašto je IPA II bila dobra prilika za BiH.

Foto: Bljesak.info / Dijana Bošnjak

”IPA II je bila izvrsna prilika institucijama i javnim poduzećima poput Parka prirode Hutovo Blato da iskoriste europska sredstva. Mi iz Centra za inveticije i razvoj poduzetništva smo uvidjeli tu priliku, aplicirali i povukli oko milijun eura bespovratnih sredstava. Ako imate dobru ekipu koja radi dobro svoj posao, svaka institucija je mogla povući veliki iznos tih sredstava”, kaže za Bljesak.info Bošnjak.

IPA II bit će, kaže, izazov za BiH.

”Slijedi nam IPA III u kojemu se iznosi podižu, a pitanje je koliko je BiH spremna kao država za to i jesu li vlade i ministarstva spremni, od loklane do državne razine, suočiti se sa tim stvarima da iskoristime IPA III projekte u što većoj kvaliteti i što većem broju projekata, odnosno da povuku najveće moguće iznose. IPA I i IPA II su bili usmjereni na strategiju i infrastrukturu, odnosno aktivnosti postavljanja temelja kako bi se mogao raditi kreativniji dio, a IPA III je posvećena više zelenoj Europi, pametnoj Europi, digitalizaciji, što znači da moramo imati spremne strategije, glavne projekte, razvojne projekte, da sve to bude spremno za stepenicu više”, pojašnjava nam Bošnjak.

Pojasnila nam je i atkivnosti vezane za projekt ”Put endema” odnosno ePath, koji je u Hutovo Blato donio nove sadržaje. Ukupna vrijednost ePath projekta je 1.540.375,00 eura, od čega je 1.309.319,00 eura bespovratnih sredstava EU, a 58.949,30 eura vlastitih sredstava.

Projektom se poboljšava niz turističkih objekata koji podržavaju osjetljive ekosustave, stvara zajednička tematska staza posvećena endemskim vrstama i promiče očuvanje i uvažavanje prirodne baštine.

Foto: Bljesak.info / ePATH projekt u Hutovu blatu

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










”Projekt ‘Endemic pathway – ePATH’ je odobren za financiranje na II Pozivu za prijedloge projekata u okviru trilateralnog “Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014-2020” s ciljem jačanja i diverzifikacije turističke ponude kroz prekograničnu suradnju i poboljšanje upravljanja i održivog korištenja kulturne i prirodne baštine. Glavni cilj ovog projekta je kreiranje zajedničke turističke ponude u 3 zaštićena područja kroz promociju prirodnih (endemske vrste) i kulturnih vrijednosti. Tijekom provedbe projekta radili smo na formiranju i promociji zajedničke turističke ponude sva tri rezervata prirode “Endemske staze” i organiziranju grupnih posjeta, kampova za promatranje ptica, natjecanja za posjetitelje, radionica za školsku djecu, razvoja aplikacija za mobilne telefone, izrade promotivnih materijala”, rekla je Bošnjak.

Međutim, ona napominje kako je nužna revitalizacija Parka prirode Hutovo blato.

”Hutovo Blato nije iskorišteno ni 20% u odnosu na to koliko može biti iskorišteno. Ovdje su skrivena blaga koja se mogu iskoristiti na europskoj razini, da se povuku novci, samo je pitanje budućih uprava i politika, hoće li imati razuumijevanja za očuvanje Parka prirode Hutovo Blato i ovakve aktivnosti”, zaključuje Dijana Bošnjak iz CIRP-a.

Foto: Bljesak.info / Radionice u Hutovu Blatu

Njeno mišljenje dijele i iz Uprave Javnog poduzeća Park prirode Hutovo Blato, a direktor Nikola Zovko ističe kako će nakon implementacije projekata više turista dolaziti u Hutovo Blato.

”Kroz ovaj projekt ‘Exchange’ zamišljeno je osmišljavanje i uređenje plovne staze koja je duga devet kilometara, koja ima četiri dionice i pet točaka, a koja će privući značajan broj turista u Park prirode Hutovo  Blato. Dobili smo i odobrenje od glavnog tajništva ovog EU projekta da možemo i urediti tu stazu jer je bilo nekih kritičnih dionica po pitanju plovnosti, a i sami ste vidjeli da su radovi na tome već u tijeku, odnosno traju već neko vrijeme. Radi se i ručno uz pomoć mehanizacije kako bi se pomogla plovnost na ovoj stazi, odnosno plovnom putu”, ističe za Bljesak.info Nikola Zovko.

Bager na kopnu i amfibija na vodi uređuju stazu, u što smo se i sami uvjerili, a Zovko nam je objasnio što će se sve moći vidjeti u sklopu ove staze.

”Na vodenoj stazi se mogu vidjeti svi prirodni potencijali ovog područja, od vegetacije, ptica, jednim dijelom kada se plovi Deranskim jezerom vide se i ribe, a tu je i kulturno-povijesno naslijeđe, jer je staza okružena srednjovjekovnim gomilama i krečnjačkim grebenom. Možemo ukratko reći da staza ide kroz jedan prekrasan ambijen, i što se tiče kulturnog, i što se tiče povijesnog, ali i prirodnog naslijeđa”, pojašnjava nam Zovko.

Foto: Bljesak.info / Izgradnja vodene staze u Hutovu Blatu

Dodaje kako EU projekti znače puno za Park prirode Hutovo Blato.

”Iskreno, kada smo kandidirali ove projekte nismo očekivali da će oni biti u potpunosti prihvaćeni, ali izgleda da smo sve dobro osmislili i poduprli, uz podršku lokalne zajednice i županije, a i institucija sa razine FBIH kada je u pitanju kontribucija u pitanju sufinanciranja, pa je implemtancija projekata krenula i već se vide rezultati. Sada smo u završnoj fazi, došli smo do radova na terenu, prije svega zemljanih, nakon kojih slijede građevinski i ostali radovi. Naš je cilj do kraja godine završiti sve ove projekte”, otkriva nam Zovko.

Rekao je da Hutovo Blato može biti primjer drugima kako se aplicira na EU projekte i kako se oni implementiraju.

”Mi smo se sami izborili za ove projekte, aplicirali i implementirali ih i možemo biti primjer ostalim dionicima u prostor, recimo Elektroprivredi HZHB, da se i oni uključe i pomognu da Hutovo Blato, koje je željno revitalizacije, to i doživi. Hutovo Blato je zadnjih godina bilo zapušteno i prepušteno samo sebi, bez onih voda koje su mu oduzete, i Hutovo Blato će propadati ako se ne implementiraju projekti poput ovoga”, rekao nam je Zovko.

Dodaje da ima jako puno stvari koje se mogu i moraju raditi u Hutovu Blatu.

Foto: Bljesak.info / Nikola Zovko

”Sad smo krenuli sa čišćenjem tih staza i jaruga, ali toga ima jako puno što treba očistiti. To je kao karijes na zubima, to blato po jarugama, potocima i rječinama, a ima i puno zaraslosti, gdje su vodotoci potpuno obrasli i nisu u funkciji. Treba pomoći Hutovom Blatu da oživi da se vrati izvornom dijelu kakvo je bilo”, rekao nam je Zovko.

”Ja sam sretan da smo krenuli sa revitalizacijom dok sam još tu i nadam se da će moji nasljednici nastaviti ovu priču. Okosnica bi svega trebala biti revitalizacija močvarnih ekosustava koji su željni da im se priđe, da ih se očisti, da ih se uredi, a na tim potencijalima treba razvijati turizam”, dodao je Zovko.

Na kraju je rekako kako je jako važno da Hutovo Blato bude pristupačno.

”Moramo sve učiniti da Hutovo Blato bude i pristupačno i posjećeno u onoj mjeri koliko je dovoljno da bude samoodrživo, jer vidimo da uvijek ima problema sa proračunom i državnim dotacijama”, zaključio je Zovko.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ne nazire se ime narednog protivnika Zrinjskog

Ne nazire se ime narednog protivnika Zrinjskog

Karleuša pozirala samo u toplesu, pa okrenula leđa: Grudi jedva prekrila rukama – Senzacija

Karleuša pozirala samo u toplesu, pa okrenula leđa: Grudi jedva prekrila rukama – Senzacija