in

Koliko je bitan odabir saksije za uspješan uzgoj biljaka

Koliko je bitan odabir saksije za uspješan uzgoj biljaka
Slatka-Tajna.Eu

Uz odabir pravog sjemena, odnosno sadnica, zemlje, pravog pozicioniranja, zalijevanje, prihranu i drenažu, bitno je i u kakvu posudu sadimo cvijeće. Iako, vrsta materijala u kojoj se biljke nalaze nije od presudne važnosti da bi se one uspješno uzgojile. Zato pri odabiru uzimamo one koje nam odgovaraju po veličini, ali i po svome izgledu i obliku.

Za neke su saksije samo stvar ukusa, odnosno estetike, ali neki materijali ipak su pogodniji za određene vrste.

Trenutno su najpopularnije metalne saksije, u različitim bojama, kao i one od gline. Vrijeme je da saznate koje bilje najbolje uspijeva u njima. Ali, ono što je prvo pravilo u vezi sa saksijama jeste činjenica da bi sve morale imati drenažu, odnosno otvor na dnu za oticanje vode, piše Living.

Keramičke

Zbog svog kolorita i često neobičnih oblika, posude od keramike su vrlo popularne i lijepo se uklapaju u svaki prostor. Njihov problem je što često nemaju otvor na dnu, koji bi odvodio višak vode od zalijevanja, što može naštetiti korijenu biljke i uništiti ga. Zato je bolje da u keramičke saksije ne sadite zahtjevno bilje i ono koje ne treba puno vlage ili da u tom slučaju stavite u njih manje plastične s otvorom za drenažu. Takođe, imajte na umu da keramičkim saksijama s posađenim agresivnijim biljkama, odnosno onima koje se brzo šire i rastu, često zbog toga popucaju zidovi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Metalne

Saksije od metala, kao i keramičke imaju isti problem: nemaju rupice za drenažu na dnu. Stoga bi bilo dobro da one budu samo vanjske, dekorativne tegle s unutrašnjim plastičnim koje imaju drenažu. Ili u njih posadite kulture koje ne treba često zalijevati poput sukulenata.

Plastične

Plastične saksije se zbog svoje povoljne cijene i dugovječnosti vrlo često koriste za biljne kulture, ali nisu dobar izbor za bilje koje i preko godine ostaje na otvorenom. Naime, tanka plastike ne pruža dovoljno dobru izolaciju od niskih temperatura što može naštetiti biljci. Najbolje ih je koristiti za sadnju biljaka koje vole dosta vode, jer njeni zidovi ne upijaju niti propuštaju vodu. Tako sprečavaju da se zemlja prebrzo isuši.

Glinene

Daju neodoljivu romantičnu i nostalgičnu atmosferu, te djeluju prirodno. Glinene saksije vrlo su popularne naročito u eksterijerima – terasama, balkonima, vrtu… Glinene posude su svakako bolje zu biljke kojima ne treba puno vode, tj. vlage jer su rađene od propusnog materijala. Zato često u njih smještamo sukulente i kaktuse koji se rijetko zalijevaju. Ne sadite u njih kulture koje kanite ostaviti vani tokom zime – mogle bi lako popucati od hladnoće.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Prije dvije godine pobijedio je u ‘Životu na vagi’ i skinuo 84 kg. Danas više ne izgleda ovako, a otkrio je i neke novosti

Prije dvije godine pobijedio je u ‘Životu na vagi’ i skinuo 84 kg. Danas više ne izgleda ovako, a otkrio je i neke novosti

Danas su dva svijeta različita: Mitski duel 40-godišnjeg Maldnija i 27-godišnjeg Adriana

Danas su dva svijeta različita: Mitski duel 40-godišnjeg Maldnija i 27-godišnjeg Adriana