in

BRUKA ‘DNEVNOG AVAZA’: Radončiću je premijer Novalić kriv što se iz Republike Srpske i općina gdje je na vlasti HDZ iseljavaju građani

Slatka-Tajna.Eu

Dodik i danas vojnu operaciju Krivaja, slavi kao jednu od najvećih uspjeha Vojske Republike Srpske (istina je da je u toj operaciji učestvovala i Vojska Jugoslavije), odnosno zauzimanje Posavskog koridora koji je spojio srpske teritorije, a među osvojenim općinama su i Derventa, Modriča, Bosanski Brod… Što je uostalom i bio jedan od strateških ciljeva tokom rata zbog čega je policijski, vojni i politički vrh presuđen u Haagu. Što danas ne znaju još jedini, valjda, Čović i Avaz.

Prema pisanju današnjeg Dnevnog avaza premijer Vlade Federacije Fadil Novalić kriv je za hiljade novih odlazaka iz BiH na šta Avaz upozorava velikim naslovom na naslovnici. U samom tekstu navode se statistički podaci Unije za održivi povratak i integracije BiH koji se odnose na devet općina, a prema kojima je u ovoj godini BiH napustilo 15.800 građana iz Posavine i Hercegovine.

Zanimljivo, s obzirom da je opće poznato da u Hercegovini na vlasti dominira HDZ koji participira i u Vladi Federacije (kao uostalom i SBB), kao što je opće poznata nebriga HDZ-a prema Hrvatima Posavine koju je još Tuđman prodao Miloševiću, a Dragan Čović to nastavio prepuštanjem Posavine Miloradu Dodiku. Potvrđuju to i izmjene Izbornog zakona BiH koje nameće HDZ BiH preko HNS-a, a podržava HDZ Hrvatske, iako je i po analizama zagrebačkih stručnjaka Posavina (koju danas rijetko ko i spominje) najveći poraz Hrvatske vojske.

S druge strane Dodik i danas vojnu operaciju Krivaja, slavi kao jednu od najvećih uspjeha Vojske Republike Srpske (istina je da je u toj operaciji učestvovala i Vojska Jugoslavije), odnosno zauzimanje Posavskog koridora koji je spojio srpske teritorije, a među osvojenim općinama su i Derventa, Modriča, Bosanski Brod… Što je uostalom i bio jedan od strateških ciljeva tokom rata zbog čega je policijski, vojni i politički vrh presuđen u Haagu. Što danas ne znaju još jedini, valjda, Čović i Avaz.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Najveći broj odlazaka, prema podacima Unije koja upozorava da je stanje u nekim općinama alarmantno, zabilježen je Odžaku, Domaljevac-Šamac, Modriči, Derventi, Bosanskom Brodu, Ljubuškom, Širokom Brijegu, Grudama i Posušju. Unija upozorava da BiH napuštaju i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i navodi primjer Odžaka u kome je bilo 10.500 povratnika, a ove godine ih je samo 2.300.

Krajem prošle godine Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 boravio je u posjeti Posavskom kantonu (općinama Orašje, Odžak i Domaljevac) gdje se sastao i s predstavnicima Udruge poljoprivrednika Žito koji su ga upozorili na netransparentnu podjelu državnog poljoprivrednog zemljišta u Odžaku, odnosno da “općinske i županijske vlasti pogoduju korporaciji M-SAN iz Hrvatske koja više od desetljeća protuzakonito obrađuje poljoprivredno zemljište“. Nakon toga je Cvitanović javno saopćio: “Danas sam u očima tih ljudi vidio vapaj. Nitko im ne pomaže i svi od njih okreću glavu. Hrvatska politika u BiH pod hitno mora riješiti ovo pitanje“, a gostujući na radiopostaji Odžak pozvao je općinsku načelnicu i predsjednika Vlade županije Posavske da što prije riješe ovaj problem: “Ako ovako nastavite, iselit će se i ovo malo naroda u Odžaku što je ostalo. Uozbiljite se! Krajnji je trenutak. Bit ćete i načelnik i predsjednik vlade nikome.“

Vrhbosanski nadbiskup dr. Tomo Vukšić početkom ove godine je ukazivao na “nedopustivi“ i “neoprostivi“ masovni odlazak Hrvata katolika, ali i pripadnika drugih zajednica, iz matične domovine BiH u inozemstvo. Biskup Vukšić je to nazvao sramotom aktualnih vlasti. Bosanski franjevac fra Drago Bojić izjavio je: “Katolička crkva u BiH je učinila i čini dosta toga dobroga za bosansko-hercegovačke katolike, ali je početkom devedesetih napravila veliku i čini se, nepopravljivu pogrešku što je podržala politiku HDZ-a, često bez ikakve distanciranosti i kritike. Podrška politici HDZ-a istočni je grijeh Katoličke crkve u BiH. U tom smislu i sama dijelom snosi odgovornost za stanje u kojem se danas nalaze bosansko-hercegovački Hrvati. Politika HDZ-a koju uglavnom podržavaju i mnogi u Crkvi moralno je izopačila bosansko-hercegovačke katolike, unijela je podjele i razdore među njih i poticala ih da mrze druge. Oni koji su bili ili su sada uz HDZ, od takve politike su profitirali, snašli su se, dobili dobro plaćena radna mjesta u državnim institucijama, neki su preko pljačkaške privatizacije postali tajkuni i milijunaši, ali većina bosansko-hercegovačkih Hrvata posve je osiromašena zbog čega su mnogi morali s teškom gorčinom i bijesom očajnika i gubitnika napustiti svoje zavičaje.“

Prema pisanju zagrebačkog Nacionala, Jozo Ivančević, načelnik Prozor-Rame, jedine općine s većinskim hrvatskim stanovništvom koja je izvan kontrole Dragana Čovića i HDZ-a BiH, iznio je ozbiljne sumnje na kriminalno upravljanje Elektroprivredom Hrvatske zajednice Herceg-Bosne koja je pod Čovićevom kontrolom, namještanje izbora uz pomoć iz Hrvatske kao i kočenje otvaranja doma za starije koji je sufinancirala Vlada RH, te da je ”politika predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića odgovorna za iseljavanje Hrvata iz BiH, jer je paravan za neodgovorno upravljanje, pa i za kriminal.”

Uz sve kritike koje se mogu izreći premijeru Novaliću za neke druge stvari, jasno je da on ima najmanje veze s odlaskom Hrvata iz navedenih općina. S druge strane argument da je političko Sarajevo odgovorno za odlazak Hrvata iz BiH koristi Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, u kontekstu promjena Izbornog zakona BiH uz tvrdnje kako se Hrvatima oduzimaju njihova prava. S obzirom da je Dnevni avaz među onima koji su podržavali prijedlog Schmidtovih promjena Izbornog zakona po dokumentu koji je procurio u javnost, a koji nije nametnut nakon protesta građa, jasno je da ovakvim tekstovima Avaz radi u korist Dragana Čovića i HDZ-a a protiv premijera Novalića i SDA. Izborna kampanja je ipak počela.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Objasnio

Bivši NBA šampion uhapšen zbog marihuane, prijete mu dvije godine zatvora