in

Bitno je odmah reagirati: Prepoznajte simptome sunčanice i toplotnog udara

Bitno je odmah reagirati: Prepoznajte simptome sunčanice i toplotnog udara
Slatka-Tajna.Eu

Održavanje normalne tjelesne temperature u toku ljetnih dana neophodno je za funkcioniranje organizma. Tijelo regulira temperaturu pojačanom cirkulacijom krvi kroz kožu, ali i znojenjem. Regulacijski centar smješten je u mozgu. Za efikasan sistem termoregulacije potrebno je uzimati dovoljno tečnosti i soli. Posebnu opreznost kada se izlažu suncu trebaju imati djeca, hronični bolesnici, trudnice, ali i osobe koje ne uzimaju dovoljno tečnosti.

KAKO PREPOZNATI SUNČANICU

Sunčanica je vrlo ozbiljno stanje, koje u pojedinim slučajevima karakterizira koma s mogućim smrtnih ishodom. Ona dolazi u kombinaciji pretjeranog pregrijavanja tijela i izlaganja nezaštićene glave, posebno potiljka sunčevim zrakama. Direktna je posljedica djelovanja topline na mozak i krvne žile u mozgu koje postaju propusne za tečnost i uzrokuju oticanje moždanog tkiva i krvarenja unutar njega.

Neki od simptoma sunčanice su suha koža, glavobolja, povišena temperatura, vrtoglavica, crvenilo u licu. Ukoliko se osoba koja osjeća ove simptome ubrzo ne skloni sa sunca, osjetit će i zujanje u ušima i malaksalost, sunčanica će se odraziti i na vaš vid koji će biti zamućen, a ubrzo dolazi i do gubitka svijesti, te ubrzanog disanja.

ŠTA UČINITI AKO IMAMO OVE SIMPTOME?

Najbolje je smjestiti se u hladnu sobu i zauzeti poluležeći položaj. Skinuti odjeću, a potom se rashladiti vodom sobne temperature. Pomoći će vam i hladne obloge koje možete staviti na potiljak.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ukoliko je osoba koja je doživjela sunčanicu u nesvjesnom stanju, stavite je u ležeći položaj na bok, raskomotite i potražite stručnu pomoć. Unesrećenoj osobi dajte hladne napitke, te joj zabranite konzumaciju kafe i alkohola.

KAKO PREPOZNATI TOPLOTNI UDAR

Toplotni udar je najopasnije stanje koje nastaje kao posljedica izlaganja visokim temperaturama. On je posljedica potpunog sloma prirodnih mehanizama koji su zaduženi za regulaciju tjelesne temperature. U stanju toplotnog udara tijelo ne može da se ohladi, već nastaje ekstremno povećanje tjelesne temperature do čak 44 Celzijeva stepena. Budući da je smrtonosan, zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

 

Simptomi koji upućuju na toplotni udar su povišena tjelesna temperatura iznad 40 stepeni, crvena, topla i suha koža, jaka glavobolja, mučnine, ubrzan puls, gubitak svijesti. Nakon toplotnog udara unesrećenu osobu odmah odvesti liječniku, kako bi dobile kisik i infuziju.

Osobu koja ima toplotni udar stavite u hladnu prostoriju. Rashladite je skidanjem odjeće. Ako je temperatura unesrećenog iznad 39,5°C, a koža je mu i dalje suha i vruća, potrebno ga je tuširati hladnom vodom (15-18°C).

The post Bitno je odmah reagirati: Prepoznajte simptome sunčanice i toplotnog udara appeared first on Azra Magazin.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ŠOK SNIMAK: Stefan Karić uhvatio Jovanu Ljubisavljević u neugodnoj situaciji

ŠOK SNIMAK: Stefan Karić uhvatio Jovanu Ljubisavljević u neugodnoj situaciji

Indi se sad oglasila i otkrila detalje razgovora sa Miljanom Kulić! (VIDEO) – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Indi se sad oglasila i otkrila detalje razgovora sa Miljanom Kulić! (VIDEO) – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus