in

RAT UŽIVO: Šef UN-a obećao istragu napada na zatvor u Olenivki

RAT UŽIVO: Šef UN-a obećao istragu napada na zatvor u Olenivki
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Šef UN-a obećao istragu napada na zatvor u Olenivki

21:56 Prvi brod sa žitom koji je napustio Ukrajinu i prešao Crno more prema sporazumu prošao je inspekciju u srijedu u Istanbulu i krenuo prema Libanu.

Ukrajina je saopštila da je 17 drugih brodova “ukrcano i čeka dopuštenje za isplovljavanje”, ali još nema riječi o tome kada bi mogli isploviti.

Zajednički civilni inspekcijski tim proveo je tri sata provjeravajući teret i posadu broda Razoni pod zastavom Sijera Leonea, koji je u ponedjeljak isplovio iz Odese noseći ukrajinsko žito, navodi se u saopštenju UN-a, prenosi Associated Press.

20:28 Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres najavio je da UN nastoji uspostaviti tim za utvrđivanje činjenica koji će proučiti napad na zatvor u Olenivki, koji je rezultirao s najmanje pedesetero mrtvih i desecima ozlijeđenih.

19:50 Ruski energetski div Gazprom rekao je da je isporuka turbine potrebne za nastavak protoka plina u Europu plinovodom Sjeverni tok 1 nemoguća zbog sankcija Rusiji.

19:06 Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder našao se na meti kritika zbog privatnog sastanka s Vladimirom Putinom nakon što je otputovao na odmor u Moskvu kako bi se s njim sastao.

Schröder je u opširnom intervjuu za njemačke medije rekao da se nema za što ispričavati zbog prijateljstva s Putinom, kojeg je sreo prošle sedmice tokom posjete ruskoj prijestolnici.

18:00 Cijene nafte su uglavnom zadržale stabilnost unatoč tome što su Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici (OPEC+) odlučili povećati proizvodnju nafte za samo 100.000 barela nafte dnevno (bpd), srušivši tako američke nade značajnog porasta zaliha.

17:48 Ukrajinska prognoza za ratnu žetvu ove godine porasla je na 65-67 miliona tona žitarica sa 60 miliona tona.

17:08 Rusija je započela stvaranje vojnih udarnih snaga usmjerenih na rodni grad Volodimira Zelenskog Krivi Rih i upozorila da bi Moskva mogla pripremati nove ofanzivne operacije na jugu Ukrajine.

15.00 Voditelj ruske administracije u okupiranoj ukrajinskoj regiji Zaporižji optužio je Ukrajinu da oružjem koje je dobila od Zapada napada najveću europsku nuklearnu elektranu.

Nuklearna elektrana u Zaporižji trenutno je pod kontrolom ruskih snaga. Jevgenij Balicki tvrdi kako je dogovoreno da će Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) posjetiti elektranu, unatoč tome što je njezin glavni direktor rekao da IAEA-i nije dopušten pristup.

14.50 Kazahstan ne može jednostavno nadomjestiti količine nafte koje bi Zapad izgubio odustajanjem od nafte iz Rusije, rekao je u glavnom gradu Nur-Sultanu ministar energetike te naftom i plinom bogate bivše sovjetske republike Bolat Akčulakov.

“Nemamo tu mogućnost. Proizvodnja nafte nije usporediva sa slavinom za vodu koja se jednostavno može dodatno otvoriti da bi se dobile veće količine”, citirala je ruska novinska agencija Interfax ministrove riječi. “Da biste proizveli tolike količine nafte, morate uložiti puno novca u polja i bušotine”, rekao je on.

14.25 Prema izvještajima lokalnih medija i snimkama na društvenim mrežama, u Moskovskoj oblasti gori veliko skladište. 

Na snimkama se vidi ogroman oblak dima koji se uzdiže iz objekta koji nalikuje na skladište tvrtke za e-trgovinu Ozon, piše Sky News.

Za sada nema naznaka da je požar povezan s ratom u Ukrajini.

14:00 Širi se nova snimka s ruske državne televizije Rusija 1 u kojoj Putinov zastupnik optužuje njemačkog kancelara da imitira Adolfa Hitlera. 

Ruski političar Mihail Deliagin rekao je da je “Scholz unuk hitlerovskog ratnog zločinca” i da “svojom retorikom i gestikulacijama totalno imitira Hitlera.

Kazao je da to tvrdi na temelju toga što je “pogledao mnoge Scholzove govore”.

“On je kompletna kopija”, dodao je. 

Ustvrdio je da Scholz Hitlera imitira svjesno, dosljedno i namjerno.

13.40 Iako je Tuska rekla da će jedan brod dnevno odlaziti s ukrajinskim žitaricama za izvoz iz luka Ukrajine, to je u međuvremenu povećano na najviše tri dnevno. 

Već danas bi mogla isploviti tri broda iz ukrajinskih luka, prenosi Sky News. 

13.20 Njemački kancelar Olaf Scholz optužio je Moskvu za smanjeni protok plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 te odbacio navode ruskog državnog energetskog koncerna Gazprom koji tvrdi da je protok smanjen zbog toga što Njemačka nije isporučila turbinu za komprimiranje plina koja je dio plinovoda.

13.00 Inspekcija prvog broda sa žitom koji je u ponedjeljak isplovio iz ukrajinske luke Odese je završena i uskoro će proći kroz Bospor i nastaviti plovidbu prema konačnom odredištu u Libanonu, saopćilo je danas tursko ministarstvo odbrane.

Brod Razoni isplovio je iz ukrajinske luke Odesa na Crnom moru rano u ponedjeljak noseći 26.527 tona kukuruza za libanonski Tripoli, a u utorak navečer usidrio se na ulazu u Bospor.

Inspekcija broda trajala je nešto manje od sat i pol, prenio je AFP.

12.50 SAD Rusiji još nije ponudio pregovore o kontroli naoružanja, rekao je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. 

“Nisu ni predložili da se ti razgovori nastave”, rekao je Lavrov danas tokom posjete Mjanmaru, a prenosi ruska agencija TASS. 

12.25 Ruske oružane snage uništile su visokopreciznim projektilima bazu za skladištenje oružja i municije strane proizvodnje primljene iz Poljske u regiji Lavov, rekao je novinarima glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane general-pukovnik Igor Konašenkov, prenosi ruska novinska agencija Tass. 

“Visoko precizne rakete dugog dometa lansirane iz zraka u blizini sela Radehiv u Lavovskoj regiji uništile su skladišnu bazu s oružjem i streljivom strane proizvodnje koje je kijevskom režimu isporučeno iz Poljske”, rekao je Konašenkov.

Glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane tvrdi i da su ruske zračne snage “ubile 50 nacionalista u Nikolajevki”. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










12.00 Ukrajinska vojska oslobodila još sedam sela u oblasti Herson, javlja Kyiv Independant. 

Dodaju i kako su ukrajinske snage do jučer već oslobodile 53 sela u oblasti Herson koju su okupirali Rusi.

11.45 Ukrajinske hitne službe objavile su da je u regiji Mikolajiv zabilježeno osam požara izazvanih neprijateljskim granatiranje. U jednom od požara izgorelo je šest garaža i dva automobila, naveli su.

11.20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govorio je Australskom nacionalnom univerzitetu zahvalivši Australiji na podršci.  

Zelenski je osudio “stotine hiljada ratnih zločina i ruskih zvjerstava”. Kazao je kako to uključuje “masovno pogubljenje mirnog stanovništva, vezivanje ljudi lisicama, stavljanje na koljena, ubijanje hicima u leđa i silovanja pred očima vlastite djece”. 

Kazao je kako su šokirani novim ruskim zločinima i ustvrdio da to ne bi trebala biti uobičajena stvar.

10.55 Mikola Točhitskij, zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova, ponovio je zahtjev Ukrajine da se nebo iznad nuklearnih postrojenja zatvori kako bi se spriječila potencijalna nuklearna nesreća.

“Rusko vodstvo otvoreno prijeti svijetu svojom sposobnošću korištenja nuklearnog oružja, što je potkrijepljeno jasnim pozivima ruskih državnih medija da to učini”, rekao je dodavši da su “prvi put u historiji civilna nuklearna postrojenja pretvorena u vojne ciljeve”.

“Svijet svjedoči kako se nuklearni terorizam, sponzoriran od države s nuklearnim oružjem, rađa u stvarnosti. Potrebne su snažne zajedničke akcije kako bi se spriječila nuklearna katastrofa na globalnoj razini. Tražimo da se zatvori nebo nad nuklearnim elektranama u Ukrajini i da se osiguraju sustavi protuzračne obrane”, rekao je. 

10.35 UN je saopćio da je zabilježeno više od 10 miliona graničnih prelazaka u i iz Ukrajine otkako je Rusija započela svoju invaziju 24. februara. 

Podaci koje je prikupio UNHCR govore da je širom Europe sada zabilježeno 6.180.345 izbjeglica iz Ukrajine. Najveći broj izbjeglica je u zemljama susjednima Ukrajini. Poljska je preuzela 1.25 miliona izbjeglica. 

UNHCR navodi da je u Rusiji 1.85 miliona iz Ukrajine, ali napominje: “Brojka za pojedinačne izbjeglice zabilježene u zemlji je procjena jer se potencijalna daljnja kretanja i povratak ne mogu u ovom trenutku izračunati.”

10.20 Pentagon negira tvrdnje Ruske Federacije o uništenju šest ukrajinskih HIMARS-a, javljaju ukrajinski mediji.

09.00 Rafael Grossi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, izdao je dramatično upozorenje zbog najveće europske elektrane Zaporižje koja se nalazi u jugoistočnoj Ukrajini i koju su okupirale ruske snage, navodeći da je nuklearka “potpuno izvan kontrole”, prenosi Sky News.

Situacija tamo postaje svakim danom sve opasnija, rekao je, pozivajući Rusiju i Ukrajinu da dopuste stručnjacima da posjete kompleks kako bi spriječili nuklearnu nesreću.

“Svako načelo nuklearne sigurnosti je prekršeno”, rekao je. “Ugroza je izuzetno ozbiljna i opasna”, dodao je.

Ukazao je na granatiranje u blizini elektrane na početku rata te nastavio s optužbama Rusije i Ukrajine za napade na NE Zaporižju.

Nuklearka je trenutno pod kontrolom Rusije, ali je zadržala svoje ukrajinsko osoblje, što je dovelo do nesuglasica, a navodno i do određenog nasilja.

“IAEA ima određen kontakt s osobljem, ali neujednačen i problematičan”, rekao je Grossi.

Također je rekao da je lanac opskrbe opremom i rezervnim dijelovima za nuklearku prekinut pa Agencija nije sigurna da NE Zaporižja dobiva sve što joj treba.

“Kada ovo spojite, imate katalog stvari koje se nikada ne bi trebale događati ni u jednom nuklearnom postrojenju”, zaključio je.

08.00 Na više pravaca Oružane snage Ukrajine su neprijatelju nanosile gubitke i prisiljavale ga na povlačenje, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

07.00 Gerhard Schroeder, bivši njemački kancelar i prijatelj Vladimira Putina, rekao je da ruski predsjednik želi ispregovarati rješenje za rat u Ukrajini i da bi prošlomjesečni sporazum o isporukama žita mogao biti korak u tom smjeru.

“Dobra vijest je da Kremlj želi dogovoreno rješenje”, rekao je Schroeder tjedniku Stern i RTL/ntv-u, dodajući da se prošli tjedan sastao s Putinom u Moskvi.

06.00 Ruski projektil pogodio je sinoć ukrajinski vojni objekt u Červonohradu nedaleko od zapadne granice Ukrajine s Poljskom, članicom NATO-a, objavile su lokalne vlasti.

Još uvijek nema informacija o pričinjenoj šteti, napisao je regionalni guverner Maksim Kozicki na Telegramu.

Vrhovno zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga izvijestilo je da je ruska vojska ispalila osam projektila na Ukrajinu u utorak navečer. Sedam ih je presretnuto, navodi se, te dodaje da je pogođen položaj protuzračne obrane u regiji Lavova. Eksplozije su u večernjim satima zabilježene i u gradu Mikolajivu na jugu Ukrajine.

Sredinom marta Rusija je pogodila vojnu bazu za obuku Javoriv, oko 20 kilometara od granice s Poljskom. Tada je objavljeno da je ubijeno najmanje 35 ukrajinskih vojnika.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kako izgleda jedan od najjeftinijih evropskih automobila na struju

Kako izgleda jedan od najjeftinijih evropskih automobila na struju

“Bez fudbala bio bih u zatvoru”: Odrastao na ulici, postao slavan i prepustio se seksu i alkoholu…

“Bez fudbala bio bih u zatvoru”: Odrastao na ulici, postao slavan i prepustio se seksu i alkoholu…