in

Požari na šibenskom području pod kontrolom, istražuje se uzrok

Požari na šibenskom području pod kontrolom, istražuje se uzrok
Slatka-Tajna.Eu
Požari na šibenskom području pod kontrolom, istražuje se uzrok

Vatrogasni zapovjednik Darko Dukić

Foto: Dnevnik 3 / HRT

Požar u vodičkom zaleđu, kod Jadrije i Srime, konačno je pod nadzorom vatrogasaca i trenutačno nema otvorenog plamena. No zbog jakog vjetra, vatrogasci su i dalje na oprezu i na požarištu će dežurati cijelu noć. Večeras su otvorene sve prometnice osim Benkovačke ceste.

Požar je pod kontrolom, stanje na požarištu je dobro. Otvorenog plamena nema a 70 vatrogasaca dežura na terenu, javila je za Dnevnik 3 Ivona Ramadža Čolić koja je razogvarala sa Darkom Dukićem, zapovjednikom Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Dukić je kazao kako na požarištu nema otvorenog plamena, a ako se i pojavi to se sanira. Izvijestio kako je održao sastanak sa zapovjednicima javnih vatrogasnih postrojbi na kojemu je napravljen plan za noć. U požaru kod Srime prema Benkovačkoj cesti opožareno je 250 hektara, a u drugom požaru oko 8 hektara, kazao je.

Jesu li požari podmetnuti?

– S policijom surađujemo od prvog trenutka, zatvorili smo cijelo područje. Policija obavlja svoje radnje, a jesu li podmetnuti – to će definirati nadležna tijela. U ovom trenutku je najvažnije da smo nakon sedam sati požar stavili pod nadzor i da su svi vatrogasci dobro, kao i to da nije stradao nije nijedan objekt, dodao je Dukić. 

Dva se požara spojila u jedan 

Požar u Dubravi je pod nadzorom, ali ne može se to reći za onaj drugi koji je zapravo nastao iz dva. Planulo je uz Jadransku magistralu kod skretanja za Jadriju i kod skretanja za Vodice i Strimu. Ta su se dva požara spojila u jedan veliki, vjetar je kumovao tome i zapravo je on najveći neprijatelj vatrogascima danas. U sedam sati borbe s vatrom gotovo 50 puta je vjetar promijenio smjer, izjavila je za Dnevnik HTV-a novinarka Ana Bralić.

Nema otvorene linije vatre

– U 19 sati nemamo otvorene linije vatre, ali moramo biti oprezni. Površina je dosta velika, moramo biti obazrivi i voditi računa o kompletnom požarištu, ono je oko 400 hektara. Pomažu nam 4 kanadera i dva air traktora koji saniraju rubove požarišta. Veliki dio je totalno nepristupačan za vatrogasna vozila, ali dajemo sve od sebe, izjavio je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

Prema prvim informacija, nema oštećenih objekata, kaže, iako im se vatra brzo približila.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Vidjet ćemo kasnije kako izgleda situacija s maslinicima. Dat ćemo sve od sebe da ovladamo situacijom, da nema više otvorene vatre. Nadam se da ćemo po noći uspjeti držati sve pod kontrolom, iako nažalost, pretpostavljamo da će se bura pojačati, rekao je Dukić.

Gasila se buktinja, i sa zemlje i iz zraka

Vodenim bombama udaralo je 6 protupožarnih aviona. Čak tri požara buknula su u vrlo kratkom razdoblju! Vatra je opet zaprijetila i objektima u vodičkom zaleđu.

– Postoje neki poljski objekti koje vatrogasci brane i zasad smo ih nekoliko obranili. Međutim vjetar mijenja smjer stalno i imamo problem s vjetrom, što je najčešći problem u našem poslu, kaže Volimir Milošević, zapovjednik JVP-a Šibenik.

Raspirio je vatru vjetar i u Dubravi. Srećom, primirili su je brzo gasitelji. Jer da nisu – boje se u šibenskom zaleđu što bi bilo. Divljala je vatra na nepristupačnom terenu.

– Kanaderi su stigli da nas spase, da ne dođe blizu kuća i da mještani ne sele iz Južne dubrave, kaže Mate Škugor. Na tri požarišta i sada je stotinjak vatrogasaca. A onaj dubravski: pod kontrolom je.

– Mi se trudimo ovdje šta možemo, imamo desetak vozila i tridesetak ljudi, još je ljudi u dolasku, dajemo sve od sebe, ističe Marjan Šarić, voditelj smjene JVP-a Šibenik. 

Teška je ovo i zahtjevna intervencija za gasitelje. Još jedna u nizu. A kako bi vatrogasci mogli nesmetano raditi, zatvoren je dio glavnih prometnica. Oni s požarišta upozoravaju: ne palite vatru! Ekstremno je sušno razdoblje. A požari se ekstremno brzo šire. Nošeni vjetrom osobito.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

12. Posuške igre bez granica: Srušen rekord s preko 800 natjecatelja / Bljesak.info

12. Posuške igre bez granica: Srušen rekord s preko 800 natjecatelja / Bljesak.info

Dinamo za devet minuta slomio Ludogorec

Dinamo za devet minuta slomio Ludogorec