in

[UŽIVO] Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

[UŽIVO] Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu
Slatka-Tajna.Eu
[UŽIVO] Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u 2. svjetskom ratu

Foto: HTV / HRT

Međunarodni je dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugome svjetskom ratu – Samudaripen. 

Savez Roma u Hrvatskoj Kali Sara, u suradnji sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem, predsjednikom Organizacijskog odbora, i Vijećima romske nacionalne manjine, obilježava komemoracijom koja je počela u 10 sati na romskom groblju u Uštici blizu Jasenovca.

Održava se već jedanaestu godinu zaredom te predstavlja važan događaj za romsku zajednicu na međunarodnoj razini, a po posjećenosti ujedno je najveće godišnje okupljanje Roma na području Republike Hrvatske.

Prijenos možete pratiti ovdje:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Veljko Kajtazi, saborski zastupnik nacionalnih manjina, kazao je da se na današnji dan prisjećamo svih romskih žrtava genocida na teritoriju Europe kojega su počinili nacisti i njihovi kolaboracionisti. To je rezultiralo stradavanjem pola milijuna Roma. Već 10 godina se ovdje okupljamo kako ne bi zaboravili žrtve, kazao je.

– Ovo mjesto predstavlja najveće stratište romskog naroda u Europi. U 10 godina obilježavanja i našeg rada na komemoriranju romskih žrtava, zajedno smo s institucijama koje nas podupiru, uspjeli izgraditi najznačajni romski memorijalni centar i zid boli. To je najmanje što smo mogli učiniti, ali i najviše što je itko napravio. Stoga smo zahvalni svim prijateljima bez kojih ne bi mogli slati važnu poruku, istaknuo je među ostalim Kajtazi. 

Istaknuo je da su Romi, po svim pokazateljima jedna od najugroženijih manjinskih skupina. Mnogi Romi žive u uvjetima nedostojnim čovjeka i u ekstremnom siromaštvu. Desetljeća i stoljeća diskriminacije Roma, otuđili su ih od većinskog stanovništva, ali i većinsko stanovništvo od Roma, što do danas uzrokuje mnoge probleme koje sustavno nastojimo premostiti, izjavio je Kajtazi.

Prošle godine je Savez Roma u Hrvatskoj Kali Sara pokrenuo edukativnu ljetnu školu suočavanja s prošlošću s ciljem upoznavanja mladih generacija sa stradanjima Romkinja i Roma od strane nacističkog režima. Polaznici škola kao dio  edukativnog programa pišu esej na temu Samudaripena. Autoru najboljeg eseja dodjeljuje se nagrada. Tako je autorica nagrađenog eseja prošlogodišnje ljetne škole suočavanja s prošlošću je Lea Orušuš, a ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolji esej je David Oršuš

Župnik Milan Vidaković potom je održao molitvu za stradale.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NOVAC JE ZLA STVAR: Voyage otvorio dušu

NOVAC JE ZLA STVAR: Voyage otvorio dušu

Na području Sarajeva instalirana još jedna javna električna punionica

Na području Sarajeva instalirana još jedna javna električna punionica