in

FONDACIJA ZA KINEMATOGRAFIJU SARAJEVO I SARAJEVO FILM FESTIVAL POTPISALI NAJVEĆI UGOVOR U ISTORIJI

Slatka-Tajna.Eu

Po odluci o izboru korisnika sredstava za komplementarne djelatnosti u kategoriji promocije BH filma na filmskim festivalima i smotrama danas su u prostorijama krovne filmske institucije za podršku BH kinematografiji i razvoju BH filma Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus i Administrativni direktor Sarajevo film Festivala Dževad Mujan potpisali najveći ugovor o podršci realizaciji najvećeg filmskog događaja na Balkanu i prostoru Jugoistočne Evrope.

Prema uputama o raspodjeli budžeta od strane Vlade Federacije BiH a u okviru javnog poziva za podršku komplementarnim djelatnostima projekata promocije BH filma na festivalima i filmskim smotrama Fondacije je alocirala ukupni iznos od 500.000 KM.

Shodno činjenici da je Sarajevo Film Festival u toku svog postojanja i djelovanja kako na regionalnoj, evropskoj i svjetskoj filmskoj sceni tako i u BH javnosti prepoznat kao najveći promotor BH kinematografije i BH filma odluka Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo bila je da se realizacija 28.SFF podrži sa najvećom sumom u istoriji namjenjenoj jednom projektu u kategoriji komplementarnih djelatnosti i iznosom od 180.000 KM.

S obzirom da realizacija 28. Sarajevo Film Festivala kreće 12.avgusta jučer je održano i zvanično potpisivanje ugovora o podršci a tom prilikom je gospodin Mujan upoznao gospodina Beusa sa aktuelnim stanjem u pripremama ovogodišnjeg izdanja Festivala te mu uručio i ovogodišnje izdanje žurnala SFF.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo ove godine je u okviru podrške komplementarnim djelatnostima u kategoriji studentski film podržala 4 filmska projekta sa iznosom od gotovo 30.000 KM, u kategoriji očuvanja arhivske građe BH kinematografije podržala Kinoteku BiH sa projektom arhiviranja i očuvanja i prezentiranja svih kratkih, dokumentarnih i igranih filmova na svim vrstama audiovizuelnih medija sa iznosom od 50.000 KM te u kategoriji promocija BH filma na filmskim festivalima i smotrama podržala realizaciju ukupno 13 filmskih Festivala koji se realizuju u Bosni i Hercegovini te četiri projekta vezana za promociju BH filma na filmskim smotrama. Ovi iznosi su do sada ubjedljivo najveći koji su alocirani i dodjeljeni odabranim korisnicima u kategoriji komplementarnih djelatnosti.

U okviru kapitalnog projekta digitalizacije kino dvorana u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH na konkurs Fondacija u ovoj novoj kategoriji podrške se prijavilo 14 gradova i Javnih ustanova koje upravljaju kino dvoranama i trenutno i trenutno se vrši evaluacija potrebne opreme kako bi raspisali natječaj za objedinjenu isporuku opreme od dobavljača koji ponudi najbolje uvjete.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Fondacija za kinematografiju Sarajevo poziva sve pravne subjekte koji stoje iza projekata podržanih u kategoriji komplementarne djelatnosti da se čim prije jave putem maila info@fondacijakinematografija.ba ili putem tel 033 206 704. kako bi preuzeli i potpisali vlastite ugovore u podršci prema odluci Upravnog odbora.

Fondacija za kinematografiju Sarajevo želi kolektivu Sarajevo Film Festivala i svim korisnicima koji su podržani na ovogodišnjem konkursu uspješnu realizaciju događaja i projekata.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

RAT UŽIVO: Ukrajina produžila ugovorni period sa stranim vojnicima na…

Lyla Kahrimanović dobila bh. pasoš, te će nastupiti za BiH na prvenstvu Evrope