in

RAT UŽIVO: SAD u Ukrajinu šalje oružje vrijedno više od 500 miliona dolara

RAT UŽIVO: SAD u Ukrajinu šalje oružje vrijedno više od 500 miliona dolara
20:32 SAD u Ukrajinu šalje oružje vrijedno više od 500 miliona dolara.20:06 Robert Peston, politički urednik ITV-a na Twitteru se “zahvalio” ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu što je u dopisu sa sankcijama koristio njegovo puno ime (Robert James Kenneth Peston). 

19:32 Volodimir Kudrickij, čelnik ukrajinskog Ukrenerga, rekao je da se očekuje kako je Ukrajina zaradila skoro 20 milijuna dolara prodajom električne energije Europskoj uniji te kako se očekuje da će se taj broj značajno povećati u narednim mjesecima. 

“Danas, prihod od izvoza koji smo imali s kapacitetom od 100 MW, u prvom mjesecu donio nam je više od 700 milijuna grivni”, rekao je. 

18:28 Američki predsjednik Joe Biden pozvao je danas Rusiju i Kinu da počnu pregovore o kontroli nuklearnog oružja, istaknuvši da Moskva treba pokazati posebnu odgovornost nakon invazije na Ukrajinu.

18:02 Poljski predsjednik: “Ono što su nacisti radili u Varšavi, to sad Rusi rade u Ukrajini.”

17:36 Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika te da takav rat nikada ne treba započeti. “Polazimo od činjenice da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da se on nikada ne smije pokrenuti te se zalažemo za jednaku i nedjeljivu sigurnost za sve članove svjetske zajednice”, rekao je Putin. Ova Putinova izjava došla je nakon one šefa Ujedinjenih Naroda Antonija Gutterresa da čovječanstvo samo jedna pogrešna procjena dijeli od nuklearnog uništenja. 

16:38 Ukrajina je od Libanona zatražila pravosudnu suradnju zbog broda koji je usidren u libanonskoj luci, a koji navodno prenosi ukradeno ukrajinsko brašno i ječam. Ukrajinsko veleposlanstvo priopćilo je da zahtjev sadrži dokaze koji podupiru ukrajinske optužbe o brodu Laodicea i teretu koji prevozi. Brod plovi pod sirijskom zastavom. Zahtjev se temelji na dokazima koje je sastavio ukrajinski sudac i predao ih libanonskom ministarstvu vanjskih poslova.

16:28 Bugarska ide na četvrte izbore u dvije godine, raste podrška proruskim strankama.

15.10 Gradonačelnik Mikolajeva Oleksandr Sienkevič rekao je da današnji napad na medicinske ustanove u gradu nije “ništa više od ciničnog terorizma ruskih trupa”.

“Neko vrijeme naš Hitni bolnički prijem neće moći primati pacijente. Potrebno je ukloniti ruševine uništenog traumatološkog centra i ukloniti opasne strukture iz preživjelog dijela, demontirati okvire oštećenih prozora i ukloniti svo smeće. Uništen je i dio glavne zgrade bolnice. I tu je potrebno sve dovesti u red. U onim odjelima koji su preživjeli uklonit ćemo sve ostatke, začepiti prozore i provjeriti opremu”, rekao je gradonačelnik.

Dodao je da je “ovo obična bolnica koja svakodnevno prima stanovnike grada, uključujući žrtve ruskog granatiranja. Stoga današnji napad na ovu medicinsku ustanovu nije ništa više od ciničnog terorizma ruskih trupa.”

14.20 Ukrajina je primila još četiri američka topnička raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), objavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

HIMARS ima veći domet i precizniji je od ukrajinskog topništva iz sovjetske ere i omogućuje ukrajinskim snagama da pogode ruske ciljeve koji su prije bili nedostižni. Moskva je ranije danas tvrdila da je uništila dva sistema.

13.25 Kremlj je jutros izrazio podršku Beogradu, Rusija zahtjeve Kosova smatra neutemeljenima i podržava Beograd, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Apsolutno podržavamo Srbiju. Mi smo uz kosovske Srbe, smatramo da su to apsolutno nerazumni zahtjevi”, rekao je o odluci vlade Kosova da uvede zabranu ulaska na Kosovo s dokumentima Srbije.

Peskov je rekao da je pogoršanje sukoba za sada izbjegnuto.

“No ta je situacija samo odgođena za mjesec dana, tako da je vrlo važno pokazati razboritost sa svih strana”, dodao je Peskov, istaknuvši da se sva prava Srba moraju poštivati.

“Naravno, vjerujemo da one zemlje koje su priznale Kosovo i koje su jamci trebaju iskoristiti sav svoj utjecaj kako bi upozorile kosovske vlasti da ne poduzimaju bilo kakve nepromišljene korake koji bi mogli dovesti do daljnje eskalacije”, rekao je.

13.00 Vladimir Putin izjavio je danas da će, bez obzira na trenutne političke teškoće, Rusija uvijek biti pouzdan i odgovoran dobavljač metalnih proizvoda stranim kupcima i partnerima.

“Antiruske sankcije ne odražavaju realnost globalne politike i ekonomije”, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na današnjem sastanku s predstavnicima metalurške industrije.

“Već sam rekao da su te odluke donijele zapadne zemlje zbog političkih interesa – trenutnih, oportunističkih koji ne odražavaju realnost ni globalne politike ni globalne ekonomije”, rekao je Putin.

“Zapadne političare nije briga za ljude”, dodao je, prenose ruski mediji.

12.10 Brod s ukrajinskim žitaricama isplovio je u ponedjeljak iz luke Odesa, prvi u sklopu dogovora o deblokadi ukrajinskih crnomorskih luka, rekao je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov

“Prvi brod sa žitaricama od početka ruske agresije isplovio je iz luke. Zahvaljujući podršci svih naših partnerskih zemalja i UN-a možemo u potpunosti provesti dogovor potpisan u Istanbulu”, napisao je na Twitteru.

11.40 Zahvaljujući istorijskom sporazumu o izvozu žitarica koji je omogućio ponovno otvaranje tri ukrajinske luke, Odesa, Černomorsk i Južni, poljoprivrednici se vraćaju na posao i raduju se ponovnoj prodaji svog žita, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukrajinski poljoprivrednici dugo su čekali otvaranje luka, jer je izvoz žitarica mjesecima bio blokiran u jeku rata između Rusije i Ukrajine koji traje od 24. februara.

Rat je učinio da hrana širom svijeta poskupi, a prijetio je i da pogorša nestašicu, glad i političku nestabilnost u državama u razvoju.

11.25 Samoproglašena Narodna Republika Donjeck (DPR) objavila je svoj dnevni operativni brifing. Tvrdi da je jedna osoba ubijena, a devet civila ranjeno u granatiranju osam naselja pod njihovom kontrolom. Navode i da je oštećeno 19 kuća i dva objekta civilne infrastrukture.

“Trupe DNR i Luganske Narodne Republike, uz vatrenu podršku oružanih snaga Ruske Federacije, oslobodile su 263 naselja”, navodi DNR.

11.05 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u intervjuu za španski list El Mundo kako bi se EU trebala pripremiti za najgoru moguću situaciju kad je riječ o oprskrbi plinom. 

“Moramo ostati ujedinjeni jer su jedini odgovorni za ovu energetsku krizu u Moskvi i nigdje drugdje. S obzirom na to da je Rusija već djelomično ili potpuno prekinula opskrbu plinom za 12 država članica, svi moramo biti spremni na najgore.”, ustvrdila je von der Leyen. 

10.40 Vođa Čečena Ramzan Kadirov komentirao je na Telegramu Kosovo i Srbiju i rekao da prati situaciju.

“Po ovom pitanju nije moguće stati ni na stranu Srba ni Kosovara. No postoji nedvosmislen i jedini stav koji trebaju zauzeti i jedni i drugi. To se ne odnosu na politiku, nego vjeru”, napisao je Kadirov na Telegramu.

Kadirov je napisao da je Srbija zemlja koja je otvoreno podržala Rusiju, kako kaže, “u borbi protiv nacizma i sotonizma u Ukrajini”.

10.25 Okupatori pucali na autobusku stanicu u Harkivu, jedna osoba poginula, javlja Ukrainska pravda.

09.30 Velika Britanija je u ponedjeljak saopćila da je Rusija u posljednja četiri dana nastavila s pokušajima taktičkih napada na grad Bakhmut u istočnoj Ukrajini, ali je uspjela sporo napredovati.

– Kao što su ukrajinske vlasti izvijestile prošle sedmice, Rusija će vjerovatno premjestiti značajan broj svojih snaga iz sektora sjevernog Donbasa u južnu Ukrajinu – objavilo je britansko Ministarstvo odbrane u obavještajnom ažuriranju, prenosi Reuters.

Britanija je rekla da Rusija vjerovatno prilagođava operativni dizajn svoje ofanzive u Donbasu i da je identificirala svoju frontu u Zaporožju kao ranjivo područje kojem je potrebno pojačanje.

08.30 Ruski gubici: dvjestotinjak napadača i 5 tenkova uništeno u jednom danu, javljaju ukrajinski mediji.

08.00 Prvi brod s ukrajinskim žitom za izvoz isplovit će iz ukrajinskih luka danas u 8.30 ujutro, saopćilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je objavilo saopćenje u 7.30 ujutro po lokalnom vremenu. Poručilo je: “Prvi brod iz ukrajinskih luka isplovit će danas u 8.30.”

Image

07.00 Dvije su osobe navodno ozlijeđene u jutrošnjem granatiranju drugog po veličini ukrajinskog grada Harkiva.

Šef ukrajinske regionalne državne uprave, Oleg Sinegubov,  jutros je priopćio da je Rusija napala naselje Saltiv u sjeveroistočnom dijelu grada i pozvao stanovnike da ostanu u skloništima.

Pozivajući se na podatke regionalnog centra za hitnu medicinsku pomoć, rekao je da su u granatiranju dvije osobe ozlijeđene.

06.00 Rusija premješta velik broj vojnika na jug Ukrajine radi borbi s ukrajinskom vojskom na novookupiranim područjima Krima, navodi zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe.

“Oni povećavaju broj svojih trupa, pripremaju se za našu protuofenzivu i možda se pripremaju pokrenuti vlastitu ofenzivu. Jug je za njih ključan, prije svega zbog Krima”, rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je ova izvještaj u svom posljednjem obraćanju Ukrajincima, rekavši da Rusija premješta trupe s istoka na jug Ukrajine kako bi napredovala prema regionalnoj prijestolnici Hersonu, kao i regiji Zaporižje. 

“Sada ruska vojska pokušava ojačati svoje položaje u okupiranim područjima na jugu naše zemlje, povećavajući aktivnost u relevantnim područjima”, rekao je, dodajući da “strateški, Rusija nema šanse dobiti ovaj rat”.

Premještanje ruskih trupa dolaze kao odgovor na ukrajinsku objavljenu protuofenzivu za oslobađanje južnih okupiranih regija Herson i Zaporižje. Ukrajinske snage ponovno su zauzele desetke sela i gradova duž granice, prema vojnom guverneru regije, Dmitru Butriju, i napreduju prema glavnom gradu regije Hersonu.

Komentariši

Written by Redakcija

Oglasila se Ana Kulić, Miljanina najmlađa sestra, a njena poruka natjerati će vam suze na oči

Oglasila se Ana Kulić, Miljanina najmlađa sestra, a njena poruka natjerati će vam suze na oči

Objavljene fotografije i ”otrcani uleti” zvijezde Real Madrida porno glumici

Objavljene fotografije i ”otrcani uleti” zvijezde Real Madrida porno glumici