Categories: Sport

Kako je Sarajevo vratilo navijače na svoju stranu

Piše: Tarik Šatara

“Sarajevo je pokazalo da zaslužuje da se publika okrene njima, a ne da bude protiv njih“, izjavio je Vlado Jagodić nakon poraza svog Radnika na Koševu prije nešto manje od godinu dana. Jagodićeve riječi oslikavale su ono što se ponavljalo na stadionu Asim Ferhatović Hase: Gotovo svaka domaća utakmica donosila je fudbalerima Sarajeva svojevrsni teret na leđa, a zvižduci, psovke i povici bivali su uobičajena atmosfera na našem najvećem stadionu. Da ne bude zabune, navijači bilo kojeg kluba – pa ni Bordo tima – nikada se neće uistinu okrenuti protiv svog kluba, ali je jasno da katkada mogu dodatno utjecati na to da se fudbalerima njihovog kluba noge “odsjeku”.

Ako su se neki nadali da će se pritisak smanjiti s odlaskom prošle uprave, prevarili su se – oni koji su bili najviše na „piku“ navijača su napustili klub, ali su fudbaleri predvođeni trenerima Goranom Sablićem i Aleksandrom Vasoskim više puta doživljavali zvižduke. A onda je došao Feđa Dudić.

Dudić na meču protiv Sloge (FOTO: FK Sarajevo)

Faktor Dudić

Nakon što je u finalu Kupa Bosne i Hercegovine porazio Sarajevo i ostavio taj klub bez Evrope, Feđa Dudić je stigao upravo na Koševo. U prvoj izjavi koju je dao po dolasku, rekao je da će pokušati pridobiti navijače. Od samog početka je i išao prema tome: Od navijača je zatražio podršku tokom 90 minuta uz želju da eventualne zvižduke ostave za period nakon posljednjeg sudijskog zvižduka. Možda baš u tom cilju i baš na Feđino insistiranje neke od pripremnih utakmica igrane su na Koševu, iako je nešto takvo bilo nekarakteristično za ranije pomalo zatvoreno Sarajevo.

Još od spomenutih otvorenih pripremnih utakmica, dala se primijetiti određena razlika u atmosferi i odnosu igrači-tribine. Dudić se nakon istih zahvaljivao navijačima. Koliko vraćanje navijača na svoju stranu znači Feđi, ali i to koliko se na tome već uradilo, oslikavaju sinoćnje riječi trenera Bordo tima: „Za mene je najveća pobjeda aplauz koji smo dobili na poluvremenu kada smo gubili 0:1“. Objektivno, nije to nešto što se previše često moglo doživjeti na Koševu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Slavlje igrača i navijača FK Sarajevo (FOTO: FK Sarajevo)

Sarajevo je ponovo „in“

Svakako, „faktor Dudić“ nije jedino što je utjecalo na popravljanje atmosfere na koševskom stadionu. Uprkos neuspjehu u prošloj sezoni, blagu euforiju među navijače donio je prelazni rok koji je – barem tako za sada izgleda – odlično odrađen. Prema zvaničnim podacima Saveza, sinoćnjoj utakmici protiv Sloge prisustvovalo je čak 8500 navijača, a tome je, zasigurno, doprinijela i pobjeda na gostovanju protiv Borca.

Veliki klub – veliki pritisak

Ipak, treba biti realan i pretpostaviti da strpljenje navijača nije nešto što je trajne prirode. Za očekivati je da bi negativni povici i zvižduci mogli ponovo postati realnost ukoliko bi ekipa vezala nekoliko kikseva. No, na umu treba imati i činjenicu da pritisak nije nešto nenormalno i neočekivano u svijetu fudbala. Dovoljno bi bilo skoknuti u dvorište susjednih država pa da se osjeti šta znači i veći pritisak od onog koševskog.

Jednostavno, veliki klubovi sa sobom uglavnom donose i veliki pritisak, a na upravi, treneru i igračima Sarajeva zadatak je da se nauče nositi sa takvim pritiskom i onda kada rezultati ne budu sjajni.

Ako su Jagodićeve riječi sa početka teksta oslikavale nekadašnju atmosferu u i oko Sarajeva, sljedeće Dudićeve riječi oslikavaju trenutno raspoloženje: „Ovo je period kada je lijepo biti uposlenik Sarajeva“, rekao je Dudić uoči utakmice protiv Sloge. Zaista lijepa atmosfera sada stanuje na Koševu, a ista je proizvod prelaznog roka, Dudićevog djelovanja, svojevrsnog otvaranja kluba prema navijačima, pa naravno i svega onog što čini Ismir Mirvić.

 

Redakcija

Recent Posts

JELENA ROZGA U ZAGRLJAJU VELIKE ZVIJEZDE: Niko nije znao za ovu ljubav

Rod Stjuart, čuveni britanski pjevač, nastupio je sinoć u ljubljanskoj areni “Stožice”. Bio je to…

57 minuta ago

Tužitelj ICC-a traži uhidbene naloge za izraelske čelnike i vodstvo Hamasa

Izraelska vojska nastavila je vojnu akciju u Rafahu koji je i dalje prepun izbjeglica. Prodire…

1 sat ago

Poznat sastav Brazila za Kup Amerike

SAO PAULO - Selektor fudbalske reprezentacije Brazila Dorival Žunior saopštio je konačan spisak od 26…

2 sata ago

ERA OJDANIĆ HOSPITALIZOVAN: Evo u kakvom je stanju

Era Ojdanić hitno je primljen u Urgentni centar. Pevač, kako saznajemo, ima zakazanu intervenciju zbog…

2 sata ago

LOŽI SE NA DARKOV GLAS: Marija Šerifović uputila komentar Ani za bivšeg supruga

Ana Sević zamijenila je voditeljku Sanju Kužet u “Zvezdama Granda”. Ona se brzo prilagodila snimanju…

3 sata ago

Osim što su ukusne, jagode imaju i niz blagodeti za naše zdravlje

Jagode su idealna i jako zdrava namirnica, u kojima sada, kada im je sezona, imamo…

3 sata ago