in

Biden je Evropi obećao plin, i čini se da će isporučiti više od obećanog. Ali cijenu će platiti druge zemlje…

Biden je Evropi obećao plin, i čini se da će isporučiti više od obećanog. Ali cijenu će platiti druge zemlje…
Slatka-Tajna.Eu
Biden je Evropi obećao plin, i čini se da će isporučiti više od obećanog. Ali cijenu će platiti druge zemlje…

Kada je američki predsjednik Joe Biden obećao evropskim čelnicima u martu da će pomoći u osiguravanju nove opskrbe ukapljenog prirodnog plina (LNG) kako bi se nadoknadile nestašice nastale nakon ruske invazije na Ukrajinu, njegovo je obećanje dočekano sa skepsom.

Naime, američka LNG industrija već je dostigla svoja izvozna ograničenja, a globalnim tržištem dominiraju dugoročni ugovori koji mogu diktirati kamo će izvezeni plin ići tijekom dvadeset godina. No, pokazalo se da je Bidenovo obećanje možda čak bilo preskromno.

SAD je na putu da premaši Bidenovu obećanje iz ožujka o dodatnih 15 milijardi prostornih metara LNG-a za Evropu u ovoj godini, prema Reutersovoj analizi podataka o izvozu..

Najveći svjetski proizvođač prirodnog plina postao je najveći izvoznik LNG-a u svijetu u prvoj polovini 2022. godine, objavila je u ponedjeljak američka vlada (EIA).

Taj rast je dobra vijest za Bidenovu administraciju koja nastoji ojačati energetske veze s Evropom kao način borbe protiv uticaja Rusije.

No, s obzirom na ogromnu svjetsku potražnju za prirodnim plinom, ovaj evropski uvoz dolazi na račun siromašnijih zemalja, poput Pakistana i Indije, koje bi se mogle suočiti s energetskim deficitom ili biti prisiljene na nove sporazume s Rusijom.

Do lipnja ove godine SAD je izvezao oko 57 milijardi kubnih metara LNG-a, a 39 milijardi prostornih metara ili 68 posto otišlo je u Evropu, prema podacima Refinitiva. U Evropu je tijekom cijele 2021. godine izvezao 34 milijarde prostornih metara li 35 posto ukupnog izvoza američkog LNG-a.

To znači da su Sjedinjene Države već poslale više plina u Evropu tijekom prvih šest mjeseci 2022. nego u svih 12 mjeseci 2021. godine. Ako se izvoz u Evropu nastavi istim tempom u drugoj polovini 2022. godine, ukupni rast u odnosu na 2021. bio bi za oko 45 milijardi prostornih metara.

Referentne cijene plina u Evropi dosad su 2022. u prosjeku iznosile 34,06 dolara po milijunu britanskih toplinskih jedinica (mmBtu) u usporedbi s 29,99 dolara u Aziji i 6,12 dolara u SAD-u.

Prosječne cijene u 2021. za Evropu iznosile su 16,04 dolara, 18 dolara za Aziju i 3,73 dolara za SAD, pokazuju podaci. S obzirom na razlike u cijenama, kompanijama se više isplati izvoziti u Evropu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Opskrba ide tamo gdje tržište zahtijeva”, rekao je Ed Hirs sa Sveučilišta u Houstonu.

Još uvijek nedostatno

Invazija Rusije, najvećeg evropskog opskrbljivača plinom, na Ukrajinu u veljači gurnula je ionako već visoke cijene energije na rekordne razine i potaknula EU da se obaveže na smanjenje korištenja ruskog plina za dvije trećine u ovoj godini, poveća uvoz iz drugih zemalja i potakne proizvodnju iz obnovljivih izvoza.

Unatoč neočekivanom povećanju opskrbe iz SAD-a, EU je još uvijek u neizvjesnom položaju pred zimsku sezonu visoke potrošnje jer Rusija nastavlja prijetiti smanjenjem dostave plina.

EU je kao hitan korak pozvala države članice da smanje potrošnju plina za 15 posto do ožujka.

Biden i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen također su najavili plan o formiranju radne skupine za smanjenje ovisnosti Evrope o ruskim fosilnim gorivima, uključujući plin.

Komisija je spremna osigurati Uniji da može primiti oko 50 milijardi prostornih metara dodatnog američkog LNG-a u razdoblju najkraće do 2030. godine, a SAD je na putu da premaši te brojke već u ovoj godini.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Instagram je sinoć “gorio”, a glavni razlog bio je Mersudin Ahmetović

Instagram je sinoć “gorio”, a glavni razlog bio je Mersudin Ahmetović

KRIJE SE OD JAVNOSTI: Jovanu svi znate, a evo kako izgleda prva supruga Željka Joksimovića

KRIJE SE OD JAVNOSTI: Jovanu svi znate, a evo kako izgleda prva supruga Željka Joksimovića