in

U Chelseaju ljuti na Barcelonu, a upravo oni su apsolutni kraljevi “otimanja” igrača

U Chelseaju ljuti na Barcelonu, a upravo oni su apsolutni kraljevi “otimanja” igrača
Slatka-Tajna.Eu
U Chelseaju ljuti na Barcelonu, a upravo oni su apsolutni kraljevi “otimanja” igrača

Prvo se činilo kako bi Raphinha iz Leedsa trebao na Stamford Bridge, a onda se uključila Barcelona i Brazilca dovela na Camp Nou. Nema veze, mislili su u Chelseaju, dobit ćemo Ousmanea Dembelea kojeg su u Barci ionako otpisali. A onda – Barca nagovori Francuza da potpiše novi ugovor.

Chelsea je htio da pojača odbranu, krenuo je po Julesa Koundea, kojeg je Thomas Tuchel metaforički počastio vinom i večerom, već ga imao u svojim planovima, ali Barcelona se ponovo pojavila i sve pokvarila. I on je završio na Camp Nouu. Postoji niz šala u vezi s tim, ali u Chelseaju zaista smatraju da im je Barcelona postala veliki problem i da više ne mogu planirati transfere jer će im se u sve umiješati Joan Laporta.

No, Chelsea nema potrebe da se ljuti. Tako je FourFourTwo magazin zarovio u prošlost i pronašao osmoricu sjajnih igrača koje je londonski klub “otimao” konkurenciji.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

Prvi je primjer Gianluca Vialli, koji je 1996. godine potpisao za Chelsea. Italijanu je isticao ugovor sa Juventusom i Glasgow Rangers je tada bio blizu njegovog dovođenja. Obavljeni su razgovori, igrač je bio na pragu Škotske, iako ga je istovremeno htjela i Parma, ali su se onda stvari drastično promijenile. Vialli je iznenada prešao u Chelsea, mada je Rangers i bez jednog od najboljih napadača u tom dobu osvojio titulu.

Drugi primjer je Arjen Robben, koji je 2004. godine postao Plavac.

Reklama – nastavite čitati ispod oglasa

“Old Trafford je jedino mjesto gdje želi igrati i ako ne može igrati tamo, radije bi ostao u PSV-u. Zapravo, radije bi igrao u njihovim rezervama nego otišao u Chelsea. Moj sin neće ići u Chelsea”, rekao je Arjenov otac koji je još uvijek živ.

Robben je 2004. godine odletio u London kako bi se sastao sa Sir Alexom Fergusonom i, kao i njegov otac, bio je impresioniran onim što je čuo.

“Bilo bi fantastično kada bih mogao igrati za Manchester,” rekao je krilni napadač, tada samo 19-godišnjak. Vjerojatno je pošteno pretpostaviti da je u to vrijeme mislio na United, a ne na City. Nažalost, PSV je bio malo ozlojeđen Robbenovim sastankom s Unitedom, budući da je Chelseajev kasni interes donekle promijenio stvari. Ponuda Bluesa je otpuhala Unitedovu i, eto, Robben je potpisao za Chelsea, gdje im je Nizozemac pomogao do uzastopnih dva naslova prvaka prije nego što se pridružio Real Madridu.

“Neće otići u Real”, rekao je Robbenov otac nekoliko godina ranije. “On ionako nikada nije volio Real. Kad smo bili na odmoru u Španjolskoj, volio je samo Barcelonu”. No, Robbenov otac je izgleda samo lagao.

Treći slučaj Chelseajeve “otmice” je John Obi Mikel. Vrlo vjerovatno majka svih sporova oko transfera između Chelseaja i Manchester Uniteda. Ovoga puta United je vjerovao da ima pismeni dogovor, a izvršni direktor David Gill čak je otišao na MUTV držeći ugovor. Kako se pokazalo, dogovorili su uslove s Mikelom i njegovim norveškim klubom Lyn Oslo, no Chelsea je istovremeno dogovorio s Mikelom i njegovim predstavnicima.

Naravno, ni United ni Lyn nisu bili previše sretni, ali Chelsea je tvrdio da je prethodno pomogao veznjaku da se preseli u Evropu iz Nigerije s ciljem da ga potpiše kasnije. Mikel je čak trenirao s Plavcima dvije godine ranije, iako je također imao probu u Unitedu.

Baš kad je Sir Alex Ferguson razmišljao o putovanju u Norvešku kako bi pokušao riješiti stvari, Mikel je misteriozno nestao i otputovao u London, prije nego što je medijima rekao da želi potpisati za Chelsea.

Florent Malouda je bio blizu Anfielda 2007. godine, imao je konkretne razgovore s tadašnjim menadžerom Redsa Florentinom Perezom, ali Francuz je na kraju odabrao Chelsea.

On je na nagovor Didiera Drogbe odabrao Chelsea, iako Plavci nisu imali dogovor o transferu sa Lyonom. Malouda je bio spreman sačekati, a nekoliko sedmica kasnije prodan je za 13,5 miliona funti na Stamford Bridge.

Godine 2008. je Nicolas Anelka prešao u Chelsea, ali je prethodno bilo govora o njegovom transferu u Manchester United. Francuz je bio tražen nakon što je napustio Bolton i činilo se da će se pridružiti Unitedu. Anelka je rekao članovima osoblja Boltona da očekuje da će se preseliti na Old Trafford u roku od nekoliko dana, samo da bi oni bili prilično iznenađeni kada je Chelsea najavio njegovo dovođenje za 15 miliona funti.

United se ipak posljednji smijao. Anelka se suočio s njima u finalu Lige prvaka u Moskvi nekoliko mjeseci kasnije, promašivši odlučujući sedmi Chelseajev udarac s bijele tačke.

Juan Mata je bio najbliže Arsenalu, ali Chelsea je u posljednji čas 2011. godine “pokupio” Španca. Topnici su prvi put ponudili Valenciji 13 miliona funti za Matu 2011. godine, navodno su povisili svoju ponudu na 18 miliona funti mjesec dana kasnije, čime bi Špan ac premašio 12 miliona funti Andreja Aršavina kao Arsenalov rekordni potpis. Međutim, Valencia je odbila njihovu ponudu prije nego što je tri sedmice kasnije prodala Matu Chelseaju za ogromnih 23,5 miliona funti. Bio je to dobro potrošen novac: Mata je pomogao Chelseaju da osvoje Ligu prvaka 2012. i dvaput je proglašen igračem godine prije nego što je prodan Manchester Unitedu za profit u ugovoru vrijednom 37,1 miliona funti.

Tottenham je 2013. godine bio navodno nekoliko sati udaljen od objave rekordnog transfera za 30 miliona funti, pošto je Brazilac Willian već bio prošao ljekarski pregled i sklopio četverogodišnji ugovor vrijedan 85.000 funti sedmično. Bio je praktično igrač Tottenhama, ali se u zadnji čas uključio Roman Abramovič i ubrzo sklopio dogovor sa Anžijem za koji je Willian igrao. Ruski klub je ipak bio naklonjen ruskom tajkunu, pa je transfer brzo realizovan.

Za kraj, Mohamed Salah. Liveerpool je 2014. godine dugo pregovarao s Baselom i činilo se da će Egipćanin doći na Anfield.

“Bili su to dugi i pošteni pregovori s Liverpoolom, ali trajali su dva i pol mjeseca – predugo”, objasnio je tada igračev agent Sascha Empacher. “Oba kluba nisu se mogla dogovoriti oko uvjeta. Kada je Chelsea kontaktirao Basel, bio je sretan i iskoristio je svoju priliku. Nije se radilo o financijskom pitanju.”

Međutim, Chelsea se vrlo brzo zapitao zašto su se toliko mučili. Salah je upisao samo 19 nastupa prije nego što je posuđen Fiorentini… Kasnije se vratio u Englesku, potpisao je najzad za Liverpool i postao jedan od najboljih igrača današnjice.

Neke stvari valjda su suđene…

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Dodatne doze vitamina D neće spriječiti lomljivost kostiju zdravih osoba

Dodatne doze vitamina D neće spriječiti lomljivost kostiju zdravih osoba

Kakva je budućnost barkoda i zašto je važno razmišljati o 2D kodovima za vaše poslovanje?

Kakva je budućnost barkoda i zašto je važno razmišljati o 2D kodovima za vaše poslovanje?