in

RAT UŽIVO: Ukrajinska mina raznijela čamac u Dunavu

RAT UŽIVO: Ukrajinska mina raznijela čamac u Dunavu
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ukrajinska mina raznijela čamac u Dunavu

22:30 Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da ovog ljeta očekuje novi ugovor s Moskvom o opskrbi plinom. Kako kaže, ugovorom će se Mađarskoj osigurati dodatnih 700 miliona kubičnih metara plina.

22:10 Međunarodni odbor Crvenog križa ponudio je pomoć u evakuaciji ranjenih ratnih zarobljenika iz granatiranog ruskog zatvora u Ukrajini.

Ukrajinske sigurnosne agencije zahtijevaju povratak tijela i intervenciju Ujedinjenih naroda nakon napada. Odbor će također donirati medicinske potrepštine, zaštitnu opremu i “forenzički materijal” kako bi pomogao u istrazi onoga što se dogodilo – budući da svaka strana za napad optužuje onu drugu.

21:40 Čamac ukrajinske Državne hidrografske službe raznijela je mina koju su na ušću Dunava postavile Oružane snage Ukrajine, rekao je zvaničnik ruskog ministarstva odbrane general-pukovnik Mihail Mizincev, prenose ruski mediji.

“Dakle, 28. jula 2022., prilikom mjerenja dubine plovnog puta na ušću rijeke Dunav, malo plovilo Šljahovič je raznijela ukrajinska plutajuća mina”, rekao je Mizincev.

21:20 Ruski operativac koji je radio u ime jedne od glavnih obavještajnih službi Kremlja optužen je za regrutiranje političkih skupina u SAD-u za promicanje proruske propagande, uključujući i tokom ruske invazije na Ukrajinu, saopćilo je ministarstvo pravosuđa SAD-a.

Aleksandr Viktorovič Ionov optužen je za korištenje grupa u Floridi, Georgii i Kaliforniji za širenje prokremaljskih stavova, a tužitelji ga optužuju da je članovima skupina finansirao putovanja u Rusiju i plaćao putovanja za konferencije.

Optužen je pred saveznim sudom u Floridi za zavjeru kojoj je cilj bio da američki državljani djeluju kao ilegalni agenti ruske vlade.

Trenutno nije u pritvoru.

21:10 Blinken i Lavrov održali prvi telefonski razgovor od početka ruske invazije punog opsega.

Prema CNN-u, američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je Rusiju da dopusti izvoz ukrajinskog žita kroz crnomorske luke u zemlji, koje trenutno blokira Kremlj.

20:40 SAD dodale su dvoje Rusa i 4 ruske kompanije na popis sankcija.

Američki popis sankcija sada uključuje Nataliju Burlinovu, bivšu službenicu ruske vlade, i Aleksandra Ionova, ruskog nacionalistu, koji je bio povezan s “ruskim tvornicama trolova”, prema ukrajinskim medijima.

20:30 Oružane snage uništile rusku izvidničku grupu kod Slovianska, javlja Kyiv Independent.

Prema ukrajinskom Glavnom štabu, 29. jula Oružane snage su također prisilile drugu izvidničku grupu na povlačenje u blizini Kramatorska.

20:25 Ukrajinske snage tvrde da su odbile ruske napade na okruge Soledar, Veršin i Smirhirja u Donjeckoj regiji.

“Okupatori su ponovno pokušali napasti okruge Soledar, Veršin i Semihirja. I opet, bezuspješno – pretrpjeli su gubitke i otišli”, piše u izvještaju Glavnog štaba ukrajinske vojske.

“Naši vojnici su odlučno suzbili sve ofanzivne i jurišne akcije okupatora na području Avdijevke, Kamjanke, Krasnohorivke i Piskog.”

20:00 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu da Washington ne ispunjava obećanje da će opskrba hranom iz Rusije biti izuzeta od sankcija.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navodi i da je Lavrov rekao Blinkenu da će Rusija postići sve ciljeve svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini i da će zapadne isporuke oružja samo oduljiti sukob.

19:30 Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je danas s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. Razgovor je bio iskren i direktan, rekao je Blinken.

Ovo je prvi put da njih dvojica razgovaraju od početka rata u Ukrajini.

“Pritisnuo sam Kremlj da prihvati prijedlog koji smo iznijeli o oslobađanju Paula Whelana i Brittney Griner”, rekao je Blinken. CNN je ranije objavio da je SAD spreman razmijeniti osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta za američkog zarobljenika.

19:15 Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, objavio je fotografiju granatiranog zatvora u kojem su proruski separatisiti držali zarobljene ukrajinske zarobljenike iz Azovstala.

“Ruska propaganda kaže da je Ukrajina ubila ratne zarobljenike iz Azovstala, da je ubila naše vlastite heroje. Kažu da se ubijamo. Pa zar mi sami ubijamo svoje civile i djecu? Sami sebe kastriramo? Sami sebe silujemo? Pljačkamo sami sebe? Koliko je još dokaza potrebno da se dokaže da je Rusija terorist?” napisao je.

18:55 U jutrošnjem granatiranju Krematorska poginule su dvije osobe, javlja The Kyiv Independent, pozivajući se na ukrajinske službe. Pet ljudi je povrijeđeno. 

18:35 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je luku u Odesi iz koje bi uskoro trebao krenuti izvoz ukrajinskih žitarica. S njim su bili i ambasadori zemalja iz skupine G7.

18:15 Direktor iz Gazproma rekao je danas da isporuka turbine za Sjeverni tok 1, nakon što je na njoj napravljen remont u Kanadi, nije u skladu s ugovorom.

Vitalij Markelov, zamjenik izvršnog direktora Gazproma, također je rekao da je kompanija Siemens Energy, koja servisira opremu Sjevernog toka 1, uspjela popraviti samo četvrtinu pronađenih kvarova, prenosi Reuters.

18:00 Ukrajinski sud je smanjio na 15 godina doživotnu kaznu izrečenu ruskom vojniku u maju za ubistvo s predumišljajem u prvom suđenju za ratne zločine u zemlji.

“Prema rezultatima žalbenog preispitivanja, žalba koju je podnijela obrana djelomično je uvažena”, navodi se u priopćenju na web stranici žalbenog suda u Kijevu, dodajući da je ruski vojnik Vadim Šišimarin osuđen na 15 godina zatvora”.

17:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izvijestio je da je u Černomorsku u Odeskoj oblasti počeo prvi utovar na brod za transport žitarica iz Ukrajine, što će biti prvi izvoz od početka ruskog napada na tu zemlju.

Zelenski je posjetio luku Černomorsk, a potom je rekao da su završile potrebne pripreme za početak isporuke žitarica prema sporazumu potpisanom između Turkiye, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih naroda (UN) pod pokroviteljstvom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa.

16:50 Ukrajinski ministar vanjskih poslova optužio je u petak Rusiju da je počinila ratni zločin napadom na zatvorsku ustanovu u Olenivki, pod ruskom kontrolom, u kojoj su bili smješteni ukrajinski ratni zarobljenici. “Rusija je počinila još jedan zastrašujući ratni zločin bombardiranjem ustanove u okupiranoj regiji Olenivka, gdje je držala ukrajinske ratne zarobljenike”, rekao je Dmitro Kouleba na Twitteru. 

“Pozivam sve partnere da oštro osude ovo brutalno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i smatraju Rusiju terorističkom državom”, napisao je ukrajinski šef diplomacije komentirajući napad.

16:10 U ruskom napadu na ukrajinski grad Kramatorsk pričinjena je velika materijalna šteta na više stambenih objekata.

Rusija nastavlja sa napadima na ukrajinske gradove, a meta današnjeg napada bio je grad Kramatorsk, u oblasti Donjeck.

U napadu je pričinjena značajna materijalna šteta, oštećeni su broj objekti i vozila. Neke od kuća nakon napada zahvatio je plamen, pa su intervenisali vatrograsci.

15:34 Britanci su objavili novu kartu ratnih događaja u Ukrajini.

14:35 Iz ukrajinskog ureda unutarnjih poslova navode da je u Rusiju prisilno deportirano 5.600 djece koja su identificirana, a očekuje se da je ta brojka i veća.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










13:31 Logistički div DHL će ukinuti sve svoje usluge domaćeg prijevoza unutar Rusije od 1. septembra, objavila je danas ta kompanija. Kao razloge povlačenja navode tehničke probleme s IT sustavima i infrastrukturom, operativne probleme i pravna ograničenja..

DHL je početkom marta najavio da obustavlja sve dostave u Rusiju. Nakon 1. septembra. DHL International će pružati još samo uslugu međunarodne ekspres-dostave u Rusiju iz drugih zemalja.

11:35 Separatisti: Ukrajinci ubili 53 branitelja Mariupolja. Žele sakriti ratne zločine

NA TELEGRAM kanalu glavnog štaba teritorijalne odbrane samporoglašene proruske paradržavice Narodna Republika Donjeck objavljeno je da je broj branitelja Mariupolja iz pukovnije Azov, koji su, kako tvrde, ubijeni u navodnom ukrajinskom napadu za zatvor u mjestu Jelenovki porastao na 53.

“U Jelenovski je umrlo 53 ljudi, a 75 ih je ranjeno. Kriminalno režim u Kijevu namjerno je uništio ukrajinske militante kako bi prikrili tragove ratnih zločina počinjenih protiv civilne populacije Donbasa i tako prisilila ostale da nastave s neprijateljstvima i ne predaju se snagama Narodne Republike Donjeck”, stoji u objavi.

Podsjetimo, jedine članice UN-a koje priznaju neovisnost DNR-a priznaju samo Rusija, Sirija i Sjeverna Koreja. Tvrdnje o ukrajinskom napad na zatvor nisu potvrđene. Ruski mediji objavili su snimke za koje tvrde da prikazuju posljedice napada.

 10:35 Rusija: Ukrajinski napad na azovce je pokušaj zastrašivanja vlastite vojske

Rusko ministarstvo odbrane danas je objavilo da je navodni ukrajinski napad na zatvor u kojem su bili smješteni ratni zarobljenici iz Mariupolja “krvava provokacija” i “pokušaj zastrašivanja ukrajinskih oružanih snaga da se ne predaju”. Rusi tvrde da su u tom zatvoru bili zarobljeni pripadnici pukovnije Azov, koja je zajedno s marincima mjesecima branila Mariupolj. 

“Trenutno velik broj ukrajinskih vojnika dobrovoljno polaže oružje, znajući da se ruska strana humano ponaša prema ratnim zarobljenicima. Ova krava provokacija je počinjena kako bi se zastrašilo ukrajinske vojnike i spriječila njihova predaja”, poručio je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane.

Ruska javna televizija objavila je snimke koje je predstavila kao pougljenjene barake, ali nije prikazala žrtve. 

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je u navodnom napadu ubijeno 40 ukrajinskih ratnih zarobljenika, a 75 ih je ranjeno. Tvrde i da je ranjeno osmero čuvara.

Ukrajinske vlasti još uvijek nisu komentirale navodni napad. Ruske tvrdnje o njemu nisu neovisno provjerene.

 10:15 Ukrajina: Najmanje petero mrtvih i sedam ranjenih u napadu kasetnim bombama na Mikolajiv

Najmanje petero ljudi je ubijeno a sedmero ih je ranjeno u ruskom napadu kasetnim bombama koji se dogodio u blizini stanice javnog prijevoza u Mikolajivu, objavio je na svom Telegram kanalu regionalni guverner Vitalij Kim.

 Kim o napadu na Mikolajiv

Kim o napadu na Mikolajiv                 00:00/00:51    

Ove tvrdnje nisu neovisno provjerene.

10.05 Istraživački brod dignut u zrak u oblasti Odesa, nema žrtava, javlja operativno zapovjedništvo Pivden

09.25 Oleksandr Sjenkijevič, gradonačelnik Mikolajiva, na svom je Telegram kanalu objavio da su u jednom od naselja u tom gradu pale ruske kasetne bombe.

“Ima žrtava, hitna pomoć je stigla”, rekao je Sjenkijevič te pozvao stanovnike da ostanu u skloništima.

Ove tvrdnje nisu neovisno provjerene.

08.25 Oružane snage Ukrajine digle u zrak ruska skladišta u okupiranim Ilovajsku i Brilivki, objavio je Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

08.00 Novinska agencija Reuters objavila je rezultate velike istrage o planovima Vladimira Putina za osvajanje Ukrajine. Objavili su dokaze da je Kremlj davno prije početka invazije krenuo u operaciju ubacivanja svojih tajnih agenata u državni aparat Ukrajine. 

Putin mislio da će mu za rušenje Zelenskog trebati par dana i manja vojna sila 

Petero ljudi upućenih u pripreme Kremlja za rat rekli su Reutersu da su Vladimir Putin i njegovi najbliži suradnici vjerovali da će Rusiji biti potrebna tek manja vojna sila i nekoliko dana kako bi srušili vladu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i preuzeli kontrolu nad Ukrajinom.

Glavni tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnot i obranu, Oleksij Danilov, rekao je da je Rusija do početka invazije imala agente u ukrajinskoj vojsci, sigurnosnim službama i policiji.

Drugi izvor rekao je Reutersu da su Putinovi agenti prošle godine poslani u nuklearnu elektranu Černobil kako bi podmitili ukrajinske dužnosnike i pripremili sve što je potrebno za preuzimanje nuklearke bez borbe. 

Agenti spavači

Prema sudskim dokumentima i izjvama svjedoka, ukrajinski šef osiguranja Černobila, Valentin Viter, nalazi se u pritvoru te je pod istragom zbog napuštanja svog radnog mjesta. Prema podacima iz predistražnih dokumenata, Vitera se sumnjiči i za izdaju, iako njegov odvjetnik kaže da je ta optužba neosnovana.

Izvori upućeni u planove Kremlja rekli su Reutersu da je Moskva računala na aktiviranje cijelog niza tzv. agenata spavača smještenih u sigurnosni aparat Ukrajine. Potvrdili su i ranija izvješća da je Putin planirao postaviti proruskog hotelijera Olega Tsarijova da vodi prorusku vladu u Kijevu nakon rušenja Zelenskog.

07.00 Ruskoj privatnoj vojnoj kompaniji je vrlo vjerojatno dodijeljena odgovornost za specifične sektore bojišnice na istoku Ukrajine, navode britanski vojni obavještajci u novom izvješću britanskog ministarstva obrane o ratu u Ukrajini.

Kao vjerovatan razlog za to Britanci navode manjak pješadijskih snaga svoje vojske u Ukrajini.

Radi se o značajnoj promjeni u odnosu na korištenje usluga Wagner Grupe 2015. godine, kad su ti ruski plaćenici bili angažirani u odvojenim misijama, kojima se regularna ruska vojska nije bavila, tvrde britanski obavještajci.

“Nije vjerovatno da će snage Wagnera biti dovoljno kako bi napravile značajnu razliku u ruskom napredovanju u Ukrajini”, stoji u izvještaju.

06.00 Ruske snage su rano jutros pogodile dvokatnicu u centru grada Harkiva, rekao je gradonačelnik tog grada Ihor Terekhov. 

Napad je jutros izvršen u 4:09, rekao je, dodavši da su pogodili i zgradu sveučilišta. Hitne službe su na mjestu događaja.

Zasad nema informacija o žrtvama.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Miša Grof više ne zna šta je istina! Ne znam u šta da verujem! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Miša Grof više ne zna šta je istina! Ne znam u šta da verujem! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Završio fakultet, radio kao učitelj, a zatim se našao na spisku kadetske reprezentacije

Završio fakultet, radio kao učitelj, a zatim se našao na spisku kadetske reprezentacije