in

Poreznim rasterećenjem do jeftinijeg grijanja na drva i preko toplane

Poreznim rasterećenjem do jeftinijeg grijanja na drva i preko toplane
Slatka-Tajna.Eu
Poreznim rasterećenjem do jeftinijeg grijanja na drva i preko toplane

Ilustracija

Foto: Daniele Mezzadri / Shutterstock

Svaki kilovat energije ušteđen danas – povećava zalihu za zimu. Smjernice za uštedu postoje – cilj je smanjiti potrošnju za 15 posto. Za sada je sve dobrovoljno. U kontekstu energetske krize praćene poskupljenjima, mogu se očekivati i nove porezne olakšice. PDV na drva za ogrjev, pelete, sječku, brikete te toplinsku energiju iz toplana trebao bi se s trinaest sniziti na pet posto. 

Cijena drva za ogrjev od proljeća stalno raste

Obitelj Živčec iz Strahoninca pokraj Čakovca ima veliku obiteljsku kuću. Kako im računi za plin nikad nisu bili manji od tisuću kuna – prije nekoliko godina ugradili su još i peć na drva. Na proljeće su drva plaćali 380 kuna po kubičnome metru.

– Imam ogrjeva za zimu, na proljeće budem kupio opet za iduću zimu, rekao je Josip Živčec, Strahoninec.

A cijena drva za ogrjev od proljeća stalno raste. Jer raste potražnja. I u Dalmaciji mnogi se griju na drva.

– Iako sam u Splitu, imam kaljevu peć, ložim drva i imam ogromnu korist od toga, jer to što drva kupim primjerice za ovu godinu – 700 kuna, to mi u električnoj energiji daje vrijednost od dvije tisuće i nešto kuna, znači ti omjeri su još uvijek toliki, da je to isplativo, poručio je Nenad Kurtović iz Udruge Splitski potrošač.

Iako su cijene svih energenata, pa tako i drva, znatno porasle u odnosu na lani, snižavanjem PDV-a za ogrjevno drvo, pelete, sječke i brikete, ali i za toplinsku energiju iz toplinskih stanica, trebali bi se djelomično smanjiti računi za grijanje.

– Time dodatno rasterećujemo naše građane, država radi još jedan iskorak u pogledu poreznih rasterećenja u cilju suočavanja s energetskom krizom i s rastom cijena energenata s kojima smo svi suočeni i globalno i na razini Europe i Hrvatskoj, poručio je jučer predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković

“Vraćamo se tri koraka unazad”

Porezno rasterećenje peleta, kažu u Udruzi za biomasu, važno je i za kupce i za proizvođače.

– Smanjenje PDV-a za hrvatske potrošače važno je, jer će to rezultirati smanjenjem troškova za njih, dodao je potpredsjednik Udruge za biomasu Crobiom Ivan Ćošković.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Ova proizvodnja je važna za Hrvatsku zato što je pelet obnovljivi izvor energije. Naravno, cijela Europa teži za nabavkom ovog energenta, a mi kao hrvatski proizvođači proizvodimo pet puta više peleta nego što je potrebno za domaće tržište, dodao je.

Snižavanjem PDV-a za toplinsku energiju iz toplinskih stanica porezno će se izjednačiti građani priključeni na toplane, s onima koji imaju svoje plinske bojlere.

– Tih osam posto razlike što bi se trebalo pojaviti kao minus kupcima, trebalo bi dati određeni efekt, istaknuo je Kurtović.

Svako rasterećenje sve većih troškova energije dobrodošlo je, ali upitni su učinci takve mjere.

– Pozdravljam ove mjere Vlade, samo nažalost, moram upozoriti da su to vatrogasne mjere i da je to dosta kratkoročno, poručio je energetičar Igor Grozdanić.

– Vraćamo se tri koraka unazad umjesto da potičemo razvoj obnovljivih izvora energije za građane, konkretno, solarni krovovi, solarne energane na krovovima i toplinske pumpe, dodao je.

Pogotovo je važno, kaže Grozdanić, da se poduzetnici što prije okrenu obnovljivim izvorima jer će njihovi troškovi za energiju rasti mnogo više nego građanima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KARLEUŠA PODRŽALA JOVANU JEREMIĆ: Gdje su “hrabri Srbi” da zaštite ženu?

KARLEUŠA PODRŽALA JOVANU JEREMIĆ: Gdje su “hrabri Srbi” da zaštite ženu?

Prva pobjeda u novoj sezoni: Borac slavio u Posušju

Prva pobjeda u novoj sezoni: Borac slavio u Posušju