in

Kakva je budućnost barkoda i zašto je važno razmišljati o 2D kodovima za vaše poslovanje?

Kakva je budućnost barkoda i zašto je važno razmišljati o 2D kodovima za vaše poslovanje?
Slatka-Tajna.Eu
Kakva je budućnost barkoda i zašto je važno razmišljati o 2D kodovima za vaše poslovanje?

Šta nam barkod govori o proizvodima koje kupujemo?

GS1 je dom barkoda više od 45 godina. Linearni barkodovi, koje većina nas prepoznaje kao crno-bijele okomite linije skenirane na blagajni, sadrže ograničene količine informacija o proizvodima. Zapravo, linearni barkodovi sadrže samo brojeve koji se nalazi ispod „slike“ u binarnom formatu. Ti brojevi služe kao ključ za dohvat informacija koje prodavci imaju pohranjene u svojim bazama podataka, kao što su naziv robne marke, vrsta proizvoda i varijacija, težina, kategorija proizvoda i cijena.

Da li barkodovi moraju početi nuditi više?

Kupci stalno traže više informacija o proizvodima koje kupuju, od njihovog porijekla do toga kako ih najbolje koristiti i reciklirati. Trgovci namalo postaju preplavljeni ogromnom količinom podataka koji dolaze iz više izvora u različitim formatima, što umnogome otežava stvari kada pričamo o opozivu proizvoda.

Upravo zbog svega navedenog na scenu stupaju 2D barkodovi.

Već ste vidjeli 2D barkodove među koje spadaju QR kodovi (do sada su se uglavnom na proizvodima koristili u marketinške svrhe) te DataMatrix koji se mogu naći na lijekovima gdje su ujedno i zakonska obaveza. Prednost 2D barkoda u odnosu na standardni linearni barkod je u tome što može kodirati mnogo više podataka. Može sadržavati detalje poput serije i broja serije artikla, koji su ključni u zdravstvu, kao i datume isteka roka, što ga čini savršenim za praćenje svježe hrane. Čak vas može upozoriti da je proizvodu istekao rok trajanja kada se skenira na blagajni, a sistem će spriječiti kupovinu.

GS1 je pokrenuo Global Migration to 2D program krajem 2020. godine i preko 20 zemalja i regija uključujući Kinu, SAD, Australiju i Brazil pridružilo se ovom poduhvatu.

Australijski gigant supermarketa Woolworths, već je isprobao upotrebu 2D barkodova kako bi se smanjilo bacanje hrane i prodaja proizvoda s isteklim rokom trajanja. Njihov generalni menadžer za operacije, Richard Plunkett je rekao: „2D barkodovi imaju ogroman potencijal i uzbuđeni smo što vidimo kako je poboljšana sigurnost, sljedivost i upravljanje zalihama.”

Novim projektom GS1Kine i Administracije za regulaciju tržišta provincije Zhejiang (skraćeno Zhejiang AMR) postepeno će se implementirati 2D barkodovi za milione proizvoda u navedenoj kineskoj provinciji, koja ima 65 miliona ljudi. Preko 7.000 kompanija za proizvodnju hrane će učestvovati u ovom projektu, a 200 prodavnica najvećeg maloprodajnog lanca robe u Zhejiangu će nadograditi svoju opremu na kasama da mogu čitati 2D barkodove. Očekuje se da će do kraja 2023. svi proizvodi u 80 posto svih prehrambenih kompanija u provinciji Zhejiang imati 2D barkodove na pakovanju.

Osim što povećavaju količinu dostupnih podataka, 2D barkodovi zauzimaju znatno manje prostora na pakovanju od tradicionalnog linearnog barkoda. Ovo omogućava više prostora na etiketi proizvoda, prostora koji se može koristiti za pokazivanje vašeg brenda ili pružanje bogatijeg uvida u vaš proizvod, pomažući vam da izgradite veće povjerenje kod vaših kupaca.

Pa kako će ovaj mali crno-bijeli kvadrat promijeniti način na koji pakujete svoju robu?

Došlo je do porasta broja proizvoda koji dolaze na tržište s nekoliko različitih bar kodova prikazanih na ambalaži. Naprimjer, vidjeli smo da boca Coca
Cole
sadrži tri različita koda na jednom proizvodu.

Jedan EAN linearni bar kod za prodajno mjesto

Jedan QR kod za pametne informacije o nutritivnim vrijednostima

Jedan vlasnički kod za omogućavanje marketinških aktivnosti

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na proizvodu koji nema mnogo prostora za etikete, ovo je neizvodivo, a vrlo često i estetski nije lijepo.

Međutim, Coca Cola nije usamljena, posebno su ovakvi slučajevi rasprostranjeni na proizvodima koji se prodaju na Dalekom istoku s obzirom da je QR kod daleko više prihvaćen u svakodnevnom životu nego na Zapadu.

GS1 kroz 116 svojih organizacija u svijetu radi sa Coca Colom i mnogim drugim brendovima kako bismo pomogli u pronalaženju rješenja za ovaj problem na globalnom i lokalnom nivou.

A woman reads the bar code of instant noodles soup at the self-service checkout machine in supermarket

GS1 ima novi standard!

Ratifikovan u februaru 2020., Digital Link radi ono što i njegovo ime sugeriše, odnosno, omogućava digitalno povezivanje informacija o proizvodu, koje su pohranjenje u samo jedan barkod!

„Poboljšanje iskustva za potrošače i pacijente širom svijeta uz jačanje lojalnosti robnoj marki, poboljšanje sljedivosti u lancu snabdijevanja, sigurnost i efikasnost pacijenata, i mnoge druge prednosti kroz 2D barkodove koje unosimo u 21. vijek je bitno i za tržište Bosne i Hercegovine“, kaže Adi Turković, direktor GS1 Bosne i Hercegovine.

Slično načinu na koji web adresa (URL) ukazuje na određenu web lokaciju, GS1 Digital Link će omogućiti povezivanje sa svim vrstama poslovnih informacija i informacija između preduzeća i korisnika. Umjesto da budu ograničeni na jednu vrstu nosača podataka kao što je tradicionalni barkod, brendovi sada mogu koristiti QR kod, radio-frekvencijsku identifikaciju (RFID), GS1 DataMatrix oznaku ili komunikaciju bliskog polja (NFC) da isporuče ove informacije svojim kupaca.

Koristite jedan bar kod – online i offline

Uvođenje GS1 Digital Link-a ne znači da se upotreba barkoda mijenja. Upravo suprotno: vlasnici brendova i trgovci namalo će i dalje koristiti sveprisutni crtični kod, ali trebaju početi razmišljati da u budućnosti pređu na jedinstveni 2D barkod koji će omogućiti korisnicima da pristupe informacijama o porijeklu proizvoda, sastojcima, uputstvu za sastavljanje i još mnogim drugim informacijama, ali i ono najvažnije – isti taj barkod će i dalje raditi „bip“ na kasama. Trgovine prilikom nabavke nove opreme trebaju početi razmišljati da njihovi skeneri mogu čitati 2D kodove koji će biti neizostavni u budućnosti.

2D barkodovi u potpunosti podržavaju staru poslovicu: „Manje je više“.

Manje prostora, više marketinga. Manje dimenzije, više čitljivosti. Manje barkoda, više podataka.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

U Chelseaju ljuti na Barcelonu, a upravo oni su apsolutni kraljevi “otimanja” igrača

U Chelseaju ljuti na Barcelonu, a upravo oni su apsolutni kraljevi “otimanja” igrača

SEJO SEKSON GOVORIO O NELETU: Velikim umjetnicima nekad ne treba zamjeriti

SEJO SEKSON GOVORIO O NELETU: Velikim umjetnicima nekad ne treba zamjeriti