Categories: Ostalo

Nestlé objavio financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2022. godine / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Nestlé objavila je polugodišnje financijske rezultate za 2022 godinu. Tom prilikom, Mark Šnajder, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je:

”U prvoj polovini godine ostvarili smo snažan organski rast i značajno povećanje osnovne zarade po dionici. Naši lokalni timovi odgovorno su sproveli povećanje cijena. Obim i miks proizvoda su bili otporni, zasnovani na našim jakim brendovima, raznovrsnoj ponudi i vodećim tržišnim pozicijama. Ograničili smo utjecaj pritisaka aktuelne inflacije i prepreka u lancu snabdijevanja na razvoj naše marže, kroz discipliniranu kontrolu troškova i operativnu efikasnost. Istovremeno, investicije koje stoje iza kapitalnih izdataka, digitalizacije i održivosti značajno su porasle”.

O rezultatima u Bosni i Hercegovini govorio je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

”U prvih šest mjeseci 2022. poslovanje kompanije Nestlé u regiji Adriatic obilježeno je organskim rastom od 9%, dok je u BiH organski rast dosegao 6,4%. Vrlo dobri rezultati ostvareni su zahvaljujući izvrsnom poslovanju naših kategorija, među kojima je njih 50%, odnosno četiri (4) od ukupno osam (8), ostvarilo dvocifreni rast. Najveći rast su zabilježili Nestlé Professional, Purina, CPW i dječija hrana, dok su konditorski i kulinarski proizvodi također snažno pridonijeli rastu. Uspješni poslovni rezultati dodatni su poticaj da nastavimo održavati kvalitetan odnos s potrošačima, donirati i pružati podršku ranjivim grupama društva i poslovati na održiv način”. Gospodin Dimitriu je dodao i da ”MCI, dugogodišnji partner i distributer Nestléa, kontinuirano doprinosi uspješnim poslovnim rezultatima u BiH”.

Foto: PR / Nestlé objavio financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2022. godine

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Po kategoriji proizvoda, najveći doprinos organskom rastu imala je Purina PetCare sa svojim premium brendovima Purina Pro Plan, Purina ONE i Fancy Feast kao i veterinarskim proizvodima. Prodaja kave rasla je visokom jednocifrenom stopom, sa širokim rastom u različitim brendovima i geografskim područjima. Konditorski proizvodi zabilježili su dvocifreni rast, među kojima se posebno ističe brend Kit Kat. Prodaja vegetarijanske i hrane na bazi bilja nastavila je rasti dvocifrenom stopom, predvođena Garden Gourmet proizvodima.

Organski rast iznosi 8,1%, cijene su porasle za 6,5% u skladu sa značajnim porastom inflacije. RIG je otporan na 1,7%, u odnosu na u 2021. godinu i ograničenja u lancu snabdijevanja. Organski rast na tržištima u razvoju je 10%, uz povećane cijene i dobar RIG.

Zona Evropa bilježi visoki jednocifreni organski rast, što odražava povećanje cijena, dalji oporavak out-of-home kanala i inovacije. Zona Europa nastavila je bilježiti povećanje tržišnog udjela, posebno kad je riječ o hrani za kućne ljubimce, kavi i ishrani za bebe.

Organski rast iznosi 7,1%, uz rast cijena od 4,9%, dok je RIG 2,1%, unatoč ograničenjima u lancu snabdijevanja.

Očekuje se organski rast prodaje između 7 i 8%, dok bi osnovna marža operativne dobiti trebalo da dosegne 17%. Očekuje se da će se osnovna zarada po dionici u stalnoj valuti i kapitalna efikasnost povećati.

Redakcija

Share
Published by
Redakcija

Recent Posts

Spasioci nakon pet dana otkopali tijelo nastradalog rudara tuzlanskog rudnika Kreka

Pripadnici čete za spašavanje su 7. maja, oko 17.00 sati, došli do tijela tragično nastradalog…

60 minuta ago

ANA NIKOLIĆ PRIZNALA VEZU SA RALETOM

Nakon što je Kurir prvi pisao o haosu i neredu u stanu Gorana Ratkovića Raleta…

1 sat ago

Italijan pobjednik četvrte etape utrke Giro d‘Italia

Talijanski biciklist Đžonatan Milan, član ekipe Lidl Trek, pobjednik je četvrte etape utrke Giro d‘Italija,…

1 sat ago

Kineski predsjednik doputovao u drugi posjet Srbiji u osam godina

Kineski predsjednik doputovao u SrbijuFoto: Marko Djurica / REUTERSKineski šef države Xi Jinping započeo je…

3 sata ago

Borusija prvi finalista Lige šampiona

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda prvi su finalisti aktuelne sezone UEFA Lige šampiona. „Milioneri“ su na…

3 sata ago