in

BRUKA I SRAMOTA GOSPODINA ‘LEGITIMNOG’: Zašto Dragan Čović šuti o zločinima koje su nad Hrvatima počinili pripadnici Vojske Republike Srpske…

BRUKA I SRAMOTA GOSPODINA ‘LEGITIMNOG’: Zašto Dragan Čović šuti o zločinima koje su nad Hrvatima počinili pripadnici Vojske Republike Srpske…
Slatka-Tajna.Eu
BRUKA I SRAMOTA GOSPODINA ‘LEGITIMNOG’: Zašto Dragan Čović šuti o zločinima koje su nad Hrvatima počinili pripadnici Vojske Republike Srpske…

Danas se obilježava 29. obljetnica stradanja 39 hrvatskih civila i vojnika na Stipića livadi, župa Doljani. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Kantonalnim sudom u Mostaru, koja je odbačena, niko nije odgovarao za taj stravični zločin koji su počinili pripadnici tadašnje Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, zarobljeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. marta 1994. kada su razmijenjeni.

Tim povodom oglasio se i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

„Danas je 29. obljetnica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja na Stipića livadi. Do danas još uvijek nije rasvijetljen ovaj brutalni pokolj našega naroda“, poručio je Čović.

Zanimljivo je kako se Čović selektira „podobne“ i „nepodobne“ hrvatske žrtve. Za lidera HDZ-a BiH samo oni Hrvati koji su stradali od noža i puške Armije BiH su dostojni da im se on pokloni, dok oni Hrvati koje su pobili pripadnici Vojske Republike Srpske, poput najvećeg zločina nad hrvatskim narodom u selu Briševu kraj Sanskog Mosta,  nisu dostojni da im se pokloni „prvi u Hrvata”.

Za komentar smo zamolili predsjednika Hrvatske stranke BiH Božu Skopljakovića, koji je za „Slobodnu Bosnu“ kazao:

„Gospodin Čović se na svome Twitter profilu požalio da do danas nije rasvijetljen brutalan pokolj Hrvata na Stipića livadi. Pa, gospodine Čoviću da Vas podsjetim da ste vi i HDZ na vlasti sve ove godine te se pitam tko je trebao raditi na rasvjetljavanju ovog ali i drugih slučajeva, pokolja koje su počinjeni na prostoru RS-a od Briševa preko cijele Posavine. Ne, to ne osuđujete, naprotiv, idete u Banja Luku na dodjelu odličja ratnom zločincu i to zločincu koji je počinio zločine baš nad Hrvatima, koje ste tada predstavljali.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Pa, zar ste, gospodine Čoviću, očekivali da će Armija BiH sama sebe procesuirati i izručiti vam one koji su počinili ovaj, a i druge zločine. Pogledajte u hijerarhiji vlasti, nema nikog iznad Vas, dakle Vi ste na vrhu piramide i Vi zajedno sa HDZ-om snosite najveću odgovornost zašto zločini nisu rasvijetljeni“, poručio je Božo Skopljaković.

Podsjetimo, 25.7 1992. godine smaknute su čitave obitelji Briševa: Matanovića ukupno 13, Buzuka 10, Ivandića devetero, Marijana sedmero, Mlinara i Komljena po petero. Pokolj u Briševu, selu između Prijedora i Sanskog Mosta, počinili su pripadnici 5. Kozaračke brigade i 6. Krajiške brigade iz Sanskog Mosta, što je jedno od najmasovnijih stradanja Hrvata u jednom danu tokom proteklog rata na području Bosne i Hercegovine.

Riječ je o zaboravljenom zločinu koji su počinile srpske snage na početku rata nad ljudima koji uopće nisu imali veze s vojskom ili borbama. Ubijeni su bili poljoprivrednici, seljaci, obični ljudi koje nije zanimala politika jer da su pratili što se događalo na bojištima širom BiH sigurno ne bi čekali kao janjad na milost i nemilost do zuba naoružanim srpskim brigadama. Prije ubojstva gotovo sve žene su silovane, a muškarci masakrirani odsijecanjem noseva, spolnih organa, ušiju, te drugim neopisivim načinima mučenja.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović nikada nije otišao pokloniti se žrtvama zločina u Briševu. Danas, 30 godina poslije, preživjele stanovnike Briševa najviše boli šutnja hrvatskih medija i službene hrvatske politike u BiH.

O svemu je detaljno pisala “Slobodna Bosna”. Više pročitajte OVDJE.

(SB)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ručak za 10 minuta: Recept za Cezarovu salatu s piletinom

Ručak za 10 minuta: Recept za Cezarovu salatu s piletinom

Prosto je nemoguće da Grbavica bude prazna, pa i kad ne igra Željezničar

Prosto je nemoguće da Grbavica bude prazna, pa i kad ne igra Željezničar