in

U petak većinom suho, sunčano i vruće, ali popodne na zapadu sve nestabilnije

U petak većinom suho, sunčano i vruće, ali popodne na zapadu sve nestabilnije
Slatka-Tajna.Eu
U petak većinom suho, sunčano i vruće, ali popodne na zapadu sve nestabilnije

Zoran Vakula

Foto: Vrijeme / HRT

Razdoblje promjenjivijeg vremena potrajat će do nedjelje, ponegdje i ponedjeljka, a vrućina će se u većini kontinentalne Hrvatske zadržati još samo u petak. I to ponovno izraženija, uz umjerenu, u unutrašnjosti Dalmacije i veliku opasnost od toplinskog vala. Valja spomenuti kako će dotok topline tijekom petka pridonijeti padu tlaka i dodatnom pogoršanju – zbog vrućine i sparine – ne osobito povoljnih biometeoroloških prilika.

Uz subotnje pljuskove i grmljavinu zamjetno će osvježiti, što će vjerojatno mnoge oraspoložiti, ali ne i mogućnost olujnih nevremena i nove štete. Početkom novoga tjedna ponovno stabilnije i toplije, na Jadranu sredinom tjedna opet uz vrućinu opasnu za zdravlje. Prije toga, upozorenja na opasne meteopojave na Jadranu 3 dana nema jer se prognozira sunčano i za doba godine prosječno toplo vrijeme, uz buru i tramontanu, koje će prolazno jake, gdjekad na udare i olujne biti za vikend, osobito tijekom subote, kada valja upozoriti i na neverine.

Zbog te nove promjene vremena s petka na subotu u većini unutrašnjosti najviša dnevna temperatura zraka ponovno će doživjeti skokovitu promjenu, koja će malo smanjiti dosadašnju srpanjsku iznadprosječnu toplinu. Pritom će temperatura zraka, koja je u neke prošlotjedne dane bila čak na rekordnim vrijednostima, doći na sasvim prosječne. No, samo prolazno i krakotrajno – već od srijede slijedi novo zatopljenje.

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U petak većinom suho, sunčano i vruće, ali popodne na zapadu sve nestabilnije

Petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčan. Nakon jutra malo svježijeg od današnjega, uz temperaturu 17 ili 18 °C, poslijepodne vruće – oko 35 °C.

Umjerena opasnost od toplinskog vala postojat će i u većem dijelu dana sunčanoj središnjoj Hrvatskoj. No prema večeri će se povećavati vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, uglavnom uz granicu sa Slovenijom.

I u gorju i unutrašnjosti Istre prema kraju dana sve nestabilnije, a vjerojatno najnestabilnije bit će u noći na subotu na sjevernom Jadranu, koji će olujna nevremena najprije zahvatiti. Prije toga, tijekom petka će još prevladavati sunčano te uz uglavnom slab vjetar – većinom vruće, uz more uz veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje.

Vrućina i sparina mogle bi smetati i mnogima na sunčanom srednjem Jadranu, te posebice u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će opet zagrijati i na oko 38 °C.

Podjednako vruće i na jugu Hrvatske, uz također vjetar većinom slab, a more mirno ili samo malo valovito, temperature od 25 do 28 °C.

U subotu nova prolazna promjena vremena, ponegdje i olujna nevremena

Sljedećih dana na kopnu osjetno svježije, posebice u subotu i oblačnije, uz povremenu kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom, a ponegdje je moguće i olujno nevrijeme. No već od nedjelje opet uglavnom suho, uz sve više sunčanih sati, te od ponedjeljka ponovno i danju toplije, ali nakon još svježeg jutra.

I na Jadranu u subotu česti pljuskovi i grmljavina, osobito na sjevernom dijelu. Poneki je neverin moguć i u nedjelju, a u ponedjeljak opet suho, sunčano i danju posvuda vruće. Prevladavat će umjerena bura i tramontana, koje gdjekad mogu biti i jake, s olujnim udarima uglavnom podno Velebita.

A još detaljniju prognozu vjetra i valova za nautičare i ostale koji plove pripremio je dr. sc. Slavko Radilović iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a:

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Rada i Milan 3 mjeseca nisu imali s.ks: Izbjegavaće pjevačicu još 2 mjeseca i to sve zbog ovog zavjeta koji je dao! – Senzacija

Rada i Milan 3 mjeseca nisu imali s.ks: Izbjegavaće pjevačicu još 2 mjeseca i to sve zbog ovog zavjeta koji je dao! – Senzacija

Kako je bh. reprezentativac završio u Betisu: “Moj san se polako ostvaruje”

Kako je bh. reprezentativac završio u Betisu: “Moj san se polako ostvaruje”