in

Podravka reciklira biootpad u nove proizvode

Podravka reciklira biootpad u nove proizvode
Slatka-Tajna.Eu
Podravka reciklira biootpad u nove proizvode

Recikliranje biootpada

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Velika je količina biootpada koji ostaje neiskorišten pri preradi voća i povrća. Istraživački tim Podravke, uz financijsku potporu iz EU fondova za regionalni razvoj, već dvije godine radi na razvoju tehnologija iskoristivosti tog biootpada u nove inovativne proizvode. Više o ovoj značajnoj i zanimljivoj temi saznali smo u emisiji Dobro jutro Hrvatska od dr. Jasmine Ranilović, direktorice projekata i primijenjenih istraživanja Podravke.

Biološki otpad u industrijskoj preradi voća i povrća predstavlja otpad i trošak. I mi smo se prije 5 godina počeli baviti tim otpadom. Završili smo na paprici. Paprika je glavni sastojak našeg ajvara. Razmišljali smo kako utilizirati tu sjemenku, sjemenu ložu i peteljku. I mi smo u periodu od 2 godine, projekt završava u rujnu 2022. istraživali tehnološke mogućnosti odvajanja sjemenki i sjemene lože jer je to nutritivno vrijedan i kvalitetan otpad, da vidimo kako ga tehnološki izvoditi. Možemo li napraviti inovativni proizvod s jedne strane te tako optimirati tehnologiju prerade našeg ajvara. U projektu smo procjenjivali bioplinski potencijal Tvornice Kalnik gdje se ajvar proizvodi.

Na koji način odvojiti sjemenku u sjemenu ložu?

– Uspješno smo napravili tehnologiju separacije, kao i nove proizvode od sjemenke. Nutritivno vrlo kvalitetna sjemena loža može se vratiti u preradu ajvara. Dokazali smo i da cjelokupni otpad Tvornice Kalnik ima prilično zanimljiv bioplinski potencijal što je u kontekstu današnjeg vremena ekologije pa i krize kojom smo okruženi kao alternativni energent – vrlo interesantan, kazala je.

– U kontekstu okruženja današnjice mi moramo na neki način transformirati svoje gospodarstvo, svoju ekonomiju iz linearne u kružnu bioekonomiju. Iskorištavati kompletno sve kako bismo što manje kako bismo što manje koristili ove “startne” kulture i da bi na neki način što više očuvali naš okoliš i bili minimalno invazivni prema prirodi. istaknula je.

– Bavili smo se i drugim otpadom, no u ovom projektu uspješnom industrijskom preradom, izdvajanjem, napravili smo hladno prešano ulje sjemenki paprike – da se malo pohvalimo s tim laboratorijskim prototipom. Na tom jednom prestižnom procjenjivanju od strane europskih chefova dobili tri zvjezdice, najveću moguću nagradu. To se zove “Superior Taste Award”. Ponosni smo da smo dogurali do potpuno novog proizvoda koji ne postoji u ovim okvirima. Osim toga od tog prešanja još imamo nusproizvod koji smo također utilizirali. Isto vrlo nutritivno interesantan i to ne samo za prehrambenu industriju nego i druge industrije. Tako da priča ide dalje, rekla je.

– Od drugog otpada, konkretno smo se bavili rajčicom. No u ovom projektu uspješnom industrijskom preradom, izdvajanjem, napravili smo hladno prešano ulje sjemenki paprike – da se malo pohvalimo s tim laboratorijskim prototipom. Na tom jednom prestižnom procjenjivanju od strane europskih chefova dobili tri zvjezdice, najveću moguću nagradu. To se zove “Superior Taste Award”. Ponosni smo da smo dogurali do potpuno novog proizvoda koji ne postoji u ovim okvirima. Osim toga od tog prešanja još imamo nusproizvod koji smo također utilizirali. Isto vrlo nutritivno interesantan i to ne samo za prehrambenu industriju nego i druge industrije. Tako da priča ide dalje, rekla je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Stvorili smo ovim dobre pretpostavke da razmatramo daljnje investiranje u tehnologiju koja će biti na liniji s Podravkinom zelenom strategijom, jednom transformacijom naših tehnoloških procesa u kontekstu ovog vremena, rekla je.

– Nije jednostavno, potrebno je znanje, svaka transformacija ima svoju cijenu – investicije u tehnologiju svakako da. Bit će novca za to jer EK priprema budžet za ovakve projekte. Mi smo odgovorna kompanija društveno, a u 21. stoljeću i ekološki, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MINA POKAZALA NOVOG DEČKA CRNOGORCA: Druži se sa Mensurom Ajdarpašićem

MINA POKAZALA NOVOG DEČKA CRNOGORCA: Druži se sa Mensurom Ajdarpašićem

Ako Xavi prekriži Pjanića bh. fudbaler će moći da bira između egzotičnih ponuda

Ako Xavi prekriži Pjanića bh. fudbaler će moći da bira između egzotičnih ponuda