in

Mladi preduzetnici insistiraju na poreskim olakšicama u prvoj godini rada

Mladi preduzetnici insistiraju na poreskim olakšicama u prvoj godini rada
Slatka-Tajna.Eu
Mladi preduzetnici insistiraju na poreskim olakšicama u prvoj godini rada

Institut za razvoj mladih KULT provodi istraživanje o izazovima sa kojima se mladi preduzetnici u BiH susreću u vođenju njihovih biznisa, kako bi bile uočene i identificirane mjere i programi koji će pružiti bolju podršku rastu, razvoju i održivosti biznisa mladih ljudi. Istraživanju su se odazvala 103 mlada preduzetnika širom BiH, a u nastavku su predstavljeni neki od preliminarnih rezultata.

Mladi preduzetnici kao najveće prepreke prilikom osnivanja biznisa navode nedostatak finansijskih sredstava, zatim nedovoljnu informiranost o procedurama osnivanja, nedostatak ranijeg poslovnog iskustva, nedostatak odgovarajućeg prostora i objekata za njihove biznise, nedostatak znanja i preduzetničkih vještina, te nedostatak osoblja i mentorstva. Sredstva za pokretanje biznisa najčešće su osiguravali iz vlastitih izvora. Također, kao drugi najčešći izvor finansiranja ispitanici su naveli grantove, i to u tri oblika: grantovi koje dodjeljuju lokalne donatorske organizacije, lokalne institucije vlasti i grantovi koje dodjeljuju međunarodne organizacije. Najmanje česti izvori sredstava za pokretanje biznisa su kreditna zaduženja i pozajmice od prijatelja.

Mladi preduzetnici smatraju da i dalje trebaju najviše podrške i edukacije u razvoju menadžerskih kompetencija, unapređenju ključnih poslovnih procesa, te svakako vide prostor za stavljanje većeg fokusa na educiranje u oblasti prodaje i marketinga. Kako bi bio postignut razvoj i napredak njihovih biznisa, navode da je u trenutnom poslovanju potrebno unaprijediti širenje i pozicioniranje na novim tržištima, zatim marketing, povećanje broja ostvarenih poslovnih kontakata, saradnju sa partnerima i dobavljačima, kao i pozicioniranje na postojećim tržištima.

Analizirajući stavove mladih preduzetnika o izazovima i preprekama koje utječu na daljnji razvoj i ukupnu održivost biznisa, najveći utjecaj imaju doprinosi za zaposlene i poreska politika, nedostatak veće podrške institucija vlasti, kao i jedinica lokalnih samouprava, pribavljanje finansijskih sredstava, te zapošljavanje odgovarajuće i zadržavanje postojeće radne snage. Preko 60 posto ispitanika istraživanja sugerira oslobađanje poreza i doprinosa minimalno u prvoj godini rada, nakon osnivanja biznisa, pa sve do treće godine poslovanja, kako bi bila postignuta stabilnost i finansijska zrelost.

Mladi preduzetnici u BiH posebno važnim smatraju i međusobno umrežavanje. Navode da su ključne koristi umrežavanja udruživanje radi zagovaranja boljih zakonskih uvjeta, bolje tržišno pozicioniranje, razmjena znanja i praktičnih iskustava, unaprjeđenje saradnje sa postojećim partnerima i dobavljačima, iniciranje kontakata kao i ostvarenje saradnje sa ostalim mladim preduzetnicima.

Istraživanjem su ispitani i stavovi predstavnika jedinica lokalnih samouprava, kojem se odazvalo oko 50 posto JLS u BiH. Naveli su tri mjere za koje smatraju da JLS trebaju preduzeti kako bi iskazale podršku biznisima mladih preduzetnika i time povećali šansu za postizanje njihove održivosti, a to su dodatna finansijska podrška nakon osnivanja, zatim kontinuirana stručna pomoć, odnosno poslovno mentorstvo i dodjela besplatnih poslovnih prostora na korištenje, kao treća mjera.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Institut ovo istraživanje provodi u okviru inicijative Networking Young Entrepreneurs unutar projekta EU4Business koji finansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke. Uskoro će biti objavljeni rezultati istraživanja na mladi.org.

U prethodnom periodu održana su i četiri okrugla stola u Sarajevu, Mostaru, Doboju i Banjoj Luci na kojima se kroz konstruktivan dijalog mladih preduzetnika, predstavnika sektora vlasti, privrednog, akademskog i sektora medija diskutiralo o sveobuhvatnoj podršci mladim ljudima u BiH koji su krenuli preduzetničkim putem.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ako Xavi prekriži Pjanića bh. fudbaler će moći da bira između egzotičnih ponuda

Ako Xavi prekriži Pjanića bh. fudbaler će moći da bira između egzotičnih ponuda

LUNA I NINA ĐOGANI NAPRAVILE VELIKU PROMJENU NA TIJELU: Odmah objavile sliku

LUNA I NINA ĐOGANI NAPRAVILE VELIKU PROMJENU NA TIJELU: Odmah objavile sliku