in

Barbarić: Naš koncept nije kažnjavanje već uređivanje / Bljesak.info

Barbarić: Naš koncept nije kažnjavanje već uređivanje / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Barbarić: Naš koncept nije kažnjavanje već uređivanje / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Generalno možemo kazati kako smo zadovoljni dosadašnjim urađenim poslom, a svakodnevne pohvale građana idu tomu u prilog jer svi smo dobro svjesni koliko je mirujući promet bio kaotičan proteklih godina i narušavao svaki dio grada, posebice zelene površine koje su u potpunosti bile izgubile svoju svrhu”, kazao je za Bljesak.info vršitelj dužnosti direktora Mostar Parkinga Ivan Barbarić.

Kako ističe Barbarić, iz Mostar Parkinga uvjereni su kako idu u dobrom smjeru.

“Građani svakodnevno dolaze, raspituju se za opcije parking karte u ovisnosti u kojem kvartu su nastanjeni te kupuju svoje mjesečne ili godišnje parking karte. Trenutno smo u fazi reguliranja i rješavanja kvartovskog parkiranja i u skladu s tim držimo kako ćemo tek iduće godine imati u potpunosti složen sustav i relevantne brojke, odnosno, statistiku korištenja naših usluga uz cjelovitu analizu”, naglasio je.

Kazna nije kazna?

O broju kazni v.d. direktora Mostar Parkinga nije htio govoriti, a kako navodi njihov koncept rada “nije kažnjavanje već uređenje mirujućeg prometa”.

“Dnevnu parking kartu (DPK) ne smatramo kaznom, već računom za dnevno parkiranja koja se izdaju u slučaju da nemate plaćanu parking kartu, bilo da je to satna, dnevna, mjesečna ili godišnja. Proces definiran Odlukom GV-a, koji na isti način funkcionira u svakom gradu gdje postoji uređenje i naplata parkinga”, pojasnio je Barbarić.

Foto: Bljesak.info / Bljesak.info / Parking u Mostaru

Osvrnuo se on i na ‘čudna’ parking mjesta poput onih ispod balkona zgrada te u Titovoj ulici uz zgradu na kojoj je navedena kako je opasna za prolaznike i automobile te naglasio kako je problematičnija ‘prometna kultura’ građana Mostara.

“Parking mjesta se obilježavaju na javnoj površini, pri tome ne ulazeći u vlasništvo zgrade, niti ugrožavajući pješačke tokove. Ulazi u zgrade se uvijek ostavljaju slobodnima, u širini parkirnog mjesta, pazeći da stanari imaju primjerene prilaze do svojih zgrada. Sam čin parkiranja automobila na ulazu u zgradu govori više o našoj prometnoj kulturi sugerirajući na činjenicu kako je potrebno još vremena da navike parkiranja ‘mogu gdje hoću’ mijenjamo i tako činimo naše životno okruženje ljepšim, kulturnijim i ugodnijim mjestom za život”, naglasio je za Bljesak.info Barbarić.

“Uvažavamo sve kritike građana”

Kako ističe, Mostar Parking trenutno broji 1.600 parking mjesta, ali to nisu konačni podaci s obzirom na to da rade na uređenju mirujućeg prometa i u kvartovima.

Na pitanje smatraju li iz Mostar Parkinga da je komunikacija s građanima dobra Barbarić odgovara:

“Teško je sa subjektivnog stajališta odgovoriti na ovo pitanje. Ono što sa sigurnošću možemo reći kako osluškujemo i uvažavamo sve kritike građana i sve relevantne informacije nastojimo komunicirati kroz sve raspoložive kanale. Na našoj web stranici i društvenim mrežama stalno ažuriramo informacije kako bi bile što dostupnije i razumljivije cjelokupnoj populaciji, a naravno tu su i naš info telefon i mail te ostali kanali (portali, radio…)”, te naglašava kako su svi parking aparati prilagođeni strancima te da do danas nisu imali nijedan prigovor stranaca na nerazumijevanje ili nesnalaženje s parkingom u Mostaru.

Govorio je Barbarić i o posebnim parkinzima koji su definirani posebnim uvjetima te na kojima može parkirati i kupiti kartu bilo tko bez obzira na prebivalište ili boravište.

“Karte se mogu kupiti dolaskom u prostorije Mostar Parkinga, preko mobilne aplikacije ili online obrasca na našoj web stranici. Nije potrebna nikakva dokumentacija. Važna napomena je da mjesečna parking karta za jedno posebno parkiralište vrijedi za sva posebna parkirališta, ali ne vrijedi na ostalim javnim parkiralištima u gradu u zoni 1 ili 2”, naveo je za Bljesak.info

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Podsjetnik građanima

Građani su svjedočili ‘prebacivanju loptice’ između MUP-a i Mostar Parkinga kada je parkiranje i odgovornost u pitanju, no Barbarić tvrdi kako je Mostar Parking nadležan za javna parkiralište na području Grada Mostara, dok su sve ostale površine nadležnost MUP-a.

“Ako kontrolori opaze bilo kakvu uzurpaciju javnih površina koja nisu parking mjesta, šalju u upravu Mostar Parkinga a zatim poduzeće upućuje dopis prema MUP-u s fotodokumentacijom i zamolbom da reagiraju u skladu sa svojim nadležnostima”, pojednostavio je Barbarić.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Naplata parkinga u Mostaru

Na pitanje hoće li doći do “brisanja” određenih parking mjesta poput onih uz pješačke prijelaze vršitelj dužnosti direktora Mostar Parkinga naglašava kako je javnost potrebno podsjetiti “kako se označavaju parking mjesta”.

“Postoji elaborat za označavanje i postavljanje prometne signalizacije na parking mjestima u Gradu Mostaru po kojemu postupa JP Komunalno d.o.o. Mostar jer je i Odlukom GV definirano da uređenje i obilježavanje javnih parkirališta na kojima se naplaćuje parkiranje obavlja JP Komunalno d.o.o. Mostar. Naravno, pratimo sva označena mjesta i sukladno stanju na terenu upućujemo JP Komunalnom na korekciju određenih mjesta”, naveo je Barbarić za Bljesak.info.

Kvartovi

On ističe kako svi kvartovi koji su obuhvaćeni zonama naplate po Odluci Gradskog vijeća ulaze u sustav naplate, a u tijeku je postavljanje prometne signalizacije u kvartovima koji još uvijek nisu obuhvaćeni.

Foto: Bljesak.info / 

Rad Mostar Parkinga od samog početka uređenja mirujućeg prometa u Gradu na Neretvi “diže prašinu”, a na anomalije u radu upozoravali su i vijećnici Gradskog vijeća Mostara. Podršku je Mostar Parking dobio od gradonačelnika Mostara Marija Kordića koji je kazao kako je “ovo najteži grad za uvesti bilo što”.

Cijene parkinga u Mostaru također su ‘trn u oku’ građana, a zbog njih je tražena i izvanredna sjednica Gradskog vijeća. Bilo kako bilo, Mostar Parking nastavlja s radom i uređenjem mirujućeg parkinga. Koliko uspješno? Ostaje vidjeti.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Pogba mora na operaciju, propušta Svjetsko prvenstvo?

Pogba mora na operaciju, propušta Svjetsko prvenstvo?

OVO JE DEČKO ELENE KITIĆ: Svi kažu da je bolji frajer od Frana Pujasa

OVO JE DEČKO ELENE KITIĆ: Svi kažu da je bolji frajer od Frana Pujasa