in

Turbina za Sjeverni tok 1 još nije stigla

Turbina za Sjeverni tok 1 još nije stigla
Slatka-Tajna.Eu
Turbina za Sjeverni tok 1 još nije stigla

Ilustracija

Foto: Sergei Elagin / Shutterstock

Izvršni direktor Gazproma Vitalij Markelov u srijedu je rekao da još nisu primili Siemensovu turbinu za kompresijsku stanicu Portovaja plinovoda Sjeverni tok 1, nakon remonta u pogonu za održavanje u Kanadi.

Markelova izjava objavljena je u srijedu kada su isporuke plina Europi Sjevernim tokom pale na gotovo 20 posto kapaciteta plinovoda, prema podacima njemačkog operatora Gascade.

Markelov za kašnjenje okrivljuje Siemens Energy, tvrtku koja je u Kanadu servisirala spomenutu turbinu, pojašnjavajući da su problemi nastali kao posljedica sankcija Zapada.

Siemens Energy pak upire prst krivnje u rusku kompaniju i tvrdi da Gazprom, kao kupac, mora priložiti carinske dokumente da bi turbinu uvezao u Rusiju.

– Mi smo sve rekli: prijevoz turbine može smjesta početi. Njemačke vlasti su Siemens Energy dale sve neophodne dokumente za izvoz turbine u Rusiju. Ono što nedostaje je dokumentacija za uvoz u Rusiju, rekao je glasnogovornik njemačke tvrtke.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ponavlja da bi Sjeverni tok 1 bez sankcija normalno radio.

Peskov je rekao u utorak da “jedna turbina poslana na remont u Kanadu još nije stigla, upravo je na putu i nadamo se da će uskoro stići”, a na drugoj turbini evidentirane su poteškoće, rekao je.

Prepolovljen dotok ruskog plina kroz Sjeverni tok

Podaci na internetskoj stranici Nord Stream AG pokazali su da se stanje gotovo prepolovilo od 8 sati ujutro po srednjoeuropskom vremenu i iznosilo je 14. 423.764 kilovatsati po satu (kWh/h) od 8 do 9 sati, s prijašnjih razina iznad 27.000.000 kWh/h. Slično tome, fizički protok plina kroz plinovod pao je na 24. 746.896 kWh/h od 7 do 8 sati u srijedu, u odnosu na 27.776.096 kWh/h sat ranije.

Protok plina na istok kroz plinovod Yamal-Europe u Poljsku iz Njemačke također se smanjio u srijedu ujutro, pokazuju podaci operatera plinovoda Gascade. Izlazni tokovi na mjernoj točki Mallnow na njemačkoj granici iznosili su 1.947.970 kWh/h u odnosu na razine od oko 3.200.000 kWh/h dan prije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Stanje protoka ruskog plina u Slovačku iz Ukrajine preko granične točke Velke Kapusany ostalo je stabilno na 36.7 milijuna kubičnih metara (mcm) dnevno, nepromijenjeno od utorka, pokazuju podaci ukrajinskog operatera transmisijskog sustava. Gazprom je priopćio kako se očekuje da će njegova opskrba plinom Europi kroz Ukrajinu preko ulazne točke Sudža iznositi 42.2 milijuna kubičnih metara u srijedu u odnosu na 41.9 milijuna mcm u utorak.

Problemi s turbinama

Ruski energetski div Gazprom pod državnom kontrolom najavio je da će od srijede protok Sjevernim tokom 1 pasti na 33 milijuna kubičnih metara dnevno, što je petina normalnog kapaciteta, jer je morao zaustaviti rad plinske turbine na kompresorskoj stanici prema uputama nadzornika industrije.

– Uistinu postoje problemi s turbinama. Gazprom ih rješava. Još jednom ponavljam da je situacija iznimno kritična zbog ograničenja i sankcija koje su uvedene protiv naše zemlje. Bez tih ograničenja svi popravci i servisni radovi bili bi obavljeni rutinski te ne bi nastala ovakva situacija, rekao je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Gazprom, koji ima monopol na izvoz plina putem plinovoda u vlasništvu Kremlja, kaže da će od srijede protok plina pasti na 33 milijuna kubnih metara dnevno, što znači da će se trenutačna, već smanjena razina opskrbe prepoloviti. Tvrtka je pojasnila da se, u skladu s uputama agencije za nadzor, rad plinske turbine na kompresorskoj stanici morao obustaviti.

Iz Gazproma očekuju dopremu turbine iz Kanade, gdje ju je servisirala tvrtka Siemens Energy.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kako da farbanu i plavu kosu očuvate tokom ljeta

Kako da farbanu i plavu kosu očuvate tokom ljeta

Martinez potpisao ugovor sa Mančester Junajtedom

Martinez potpisao ugovor sa Mančester Junajtedom