in

RAT UŽIVO: Ukrajina izabrala novog glavnog tužioca, dolazi iz stranke Volodimira Zelenskog

RAT UŽIVO: Ukrajina izabrala novog glavnog tužioca, dolazi iz stranke Volodimira Zelenskog
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Ukrajina izabrala novog glavnog tužioca, dolazi iz stranke Volodimira Zelenskog

15:16 Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je da su ruske snage u nedjelju uništile više od 100 raketa za američki topnički sistem HIMARS u ukrajinskoj regiji Dnjepropetrovsk.

Rusija je u ponedjeljak objavila da je uništila skladište streljiva za HIMARS u ukrajinskoj regiji Hmjelnicki.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov kasnije je rekao da je Ukrajina uništila 50 ruskih skladišta streljiva koristeći projektile HIMARS.

Tvrdnje obiju strana nisu neovisno provjerene.

14:05 Protok ruskog prirodnog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 u Njemačku smanjio se jutros nakon što je Gazprom dodatno smanjio kapacitet plinovoda koji osigurava više od trećine ruskog izvoza plina u Evropsku uniju.

Podaci na internetskoj stranici Nord Stream AG pokazali su da se stanje gotovo prepolovilo od 8 sati ujutro po srednjoevropskom vremenu i iznosilo je 14.423.764 kilovatsata po satu (kWh/h) od 8 do 9 sati, s prijašnjih razina iznad 27.000.000 kWh/h. Slično tome, fizički protok plina kroz plinovod pao je na 24.746.896 kWh/h od 7 do 8 sati u srijedu, u odnosu na 27.776.096 kWh/h sat ranije.

13:11 Andrij Kostin, zastupnik stranke Volodimira Zelenskog, imenovan je za novog glavnog državnog tužitelja Ukrajine. Zamijenit će Irinu Venediktovu, koja je otpuštena prošle sedmice.

Kostina, za kojeg se govori da je krajnje odan Zelenskom, kritičari su ranije optuživali da je sabotirao reforme pravosuđa. Bio je kandidat trenutne administracije za poziciju glavnog protukorupcijskog tužitelja, ali tada nije uspio dobiti posao, piše The Kyiv Independent.

12:30 Objavljena je fotografija spasilaca nakon što su pronašli tijelo u ruševinama kulturnog centra u Čuhuivu, gradu u regiji Harkov. Fotografija je nastala jučer, a centar je granatiran dan ranije.

11:20 Slovenska ministrica Fajon u Kijevu

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon u srijedu je doputovala u Kijev, a u objavi na svom Twitter profilu navela je da je to izraz potpore koju Slovenija iskazuje Ukrajini.

“U Kijevu sam da izrazim političku i praktičnu podršku Slovenije Ukrajini i njenom hrabrom narodu”, navela je Fajon u objavi dolaska.

Slovensko veleposlanstvo u Kijevu tim je povodom navelo kako Fajon svojim posjetom iskazuje potporu i solidarnost svoje zemlje Ukrajini.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova je u najavi njena posjeta u utorak navelo da će ministrica predstaviti dosadašnju pomoć Slovenije Ukrajini, saslušati kakvu pomoć ona treba ubuduće te da će izraziti spremnost Slovenije na pomoć u poslijeratnoj obnovi Ukrajine.

Slovenski mediji ističu da je posjet Ukrajini za Fajon treći bilateralni posjet inozemstvu od stupanja na dužnost vlade premijera Roberta Goloba, koji je nedavno i sam izrazio želju da posjeti Ukrajinu.

Za danas je predviđen njen susret s ukrajinskim ministrom Dimitrijem Kulebom.

10:30 Šteta na mostu Antonovski  Štete na mostu Antonovski

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Štete na mostu Antonovski 10:25 Posljedice ruskog napada na Toretsk  Posljedice napada na ToretskPosljedice napada na Toretsk 09.35 Glasnovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova danas je na radiju Sputnik izjavila da su postupci zemalja Europske unije i SAD-a doveli Ukrajinu u robovski položaj u odnosu na Zapad.

Zaharova je komentirala riječi njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Burbock, koja je ustvrdila da izjava ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da će Rusija “pomoći narodu Ukrajine da se riješi protunarodnog i antihistorijskog kijevskog režima” ukazuje na namjeru Rusije da potpuno pokori Ukrajinu.

“Mogu joj odgovoriti da su postupci njezine zemlje, zajedno s postupcima zemalja EU i Sjedinjenih Država, upravo učinili Ukrajinu i ukrajinski narod potpuno ropski ovisnima o zemljama Zapada”, rekla je Zaharova.

09.00 Službeni ukrajinski izvještaj o ruskim gubicima kaže da je u ratu dosad poginulo više od 40.000 Rusa.

Također, Ukrajinci kažu da su uništili preko 1.700 tenkova.

alt

08.00 Rusi jutros granatirali Mikolajiv, pogodili industrijsku zonu, javljaju ukrajinski mediji.

07.00 Ukrajinska vojska objavila je snimku iz Zatoke kod Odese. Kažu kako je to jedno od najpopularnijih mjesta za odmor u Ukrajini.

“Ovako izgleda dan nakon ruskog napada raketama. Rusija je teroristička zemlja”, napisali su.

06.00 Ukrajina je objavila da su jučer tri ruska Ka-52 helikoptera kod Hersona napale ruske snage u takozvanoj prijateljskoj vatri.

“Ruska zračna odbrana nikad se nije odlikovala preciznošću, pa su oborili samo jedan od svoja tri helikoptera Ka-52.”

05.00 Dvojica najboljih vojnih pilota Vladimira Putina ubijena su nakon što je njihova povorka automobila pogođena raketama u Ukrajini, tvrdi se u novim, neslužbenim izvještajima. Potpukovnik Maksim Potjomin (41) i pukovnik Anatolij Stasjukevič (54) navodno su ubijeni u Donjecku nakon što su pogođeni preciznom raketom HIMARS, koju su Ukrajincima isporučili Amerikanci.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ZEMLJA JE PUNA SKRIVENIH LJEPOTA: Franka ljetuje u Turskoj i pokazuje trudnički stomačić

ZEMLJA JE PUNA SKRIVENIH LJEPOTA: Franka ljetuje u Turskoj i pokazuje trudnički stomačić

Wwin bonus na uplatu – SportSport.ba

Wwin bonus na uplatu – SportSport.ba