in

RAT UŽIVO: Zelenski smijenio je najvišeg vojnog komandanta u istočnoj Ukrajini

RAT UŽIVO: Zelenski smijenio je najvišeg vojnog komandanta u istočnoj Ukrajini
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Zelenski smijenio je najvišeg vojnog komandanta u istočnoj Ukrajini

22:40  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je najvišeg vojnog komandanta u istočnoj Ukrajini nakon velikih teritorijalnih gubitaka od Rusije. Zelenskij je dekretom smijenio Grihorija Halahana te na njegovo mjesto imenovao Viktora Horenka.

General-major Halahan vodio je snage u specijalnim operacijama u regijama Donjecka i Luhanska od augusta 2020.

Nakon ruske invazije 24. februara Ukrajina je potpuno izgubila kontrolu nad regijom Luhansk, a ruske snage zauzele su oko 50 posto susjedne regije Donjeck. Prije 24. februara proruski separatisti su nadzirali nešto manje od 30 posto teritorija Donjecka.

Zelenskij se nedavno požalio da je Kijev izgubio kontrolu nad 20 posto teritorija Ukrajine.

Glavni štab u Kijevu je u međuvremenu izvijestio da su ruske postrojbe postigle uspjehe u elektrani na ugljen Vuhlehirsk u Donjecku, koju su napadali danima. Na obližnjoj fronti, međutim, ruski napadi u smjeru gradova Bahmut i Siversk su odbijeni, rekla je ukrajinska vojska.

21:40 Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je danas da Turska očekuje da Kijev i Moskva prihvate svoje odgovornosti prema potpisanom sporazumu o ukrajinskom izvozu žitarica, javlja Reuters.

“Očekujemo od njih da poštuju ugovore koje su potpisali i da postupaju sukladno preuzetim obvezama”, rekao je Erdogan.

Turski je predsjednik dodao da će se operativni aspekt mehanizma koordinirati iz centra u Istanbulu, uključujući predstavnike svih strana.

21:00 Slovački ministar odbrane Jaroslav Nad rekao je 25. jula da će zemlja razmotriti prebacivanje jedanaest borbenih aviona MiG-29 u Ukrajinu nakon što slovačka ratna avijacija prestane da ih koristi krajem avgusta.

Nad je dodao da Slovačka može dati avione Ukrajini samo ako budu plaćeni ili zamijenjeni drugim avionima.

21:45 Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina učinila sve što je mogla da počne da izvozi žito, ali Turska i UN treba da prate da li Rusija poštuje sporazum o izvozu žitarica.

Sporazum o deblokadi ukrajinskih luka za izvoz žitarica potpisan je 22. jula. Narednog dana Rusija je prekršila uslove dogovora lansirajući rakete na luku u Odesi.

20:30 Kina je prekinula s novim ulaganjima u Rusiju, javljaju mediji. 

Kina nije financirala nijedan novi projekt u Rusiji, Šri Lanki i Egiptu kroz svoju globalnu inicijativu Belt and Road Initative (BRI) u prvoj polovini ove godine. To je pridonijelo kontinuiranom smanjenju novca koji se ulaže kroz taj projekt.

20:10 Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je ukrajinskom ministru infrastrukture Oleksandru Kubrakovu da je važno da prva pošiljka žitarica u okviru sporazuma uz posredovanje UN-a krene što je prije moguće, saopćilo je njegovo ministarstvo.

U saopćenju, ministarstvo je reklo da je Akar pozdravio izjavu Kijeva da se nada da će ove sedmice započeti s provedbom sporazuma, dodajući da će Turska nastaviti činiti ono što mora prema sporazumu.

19:55 Prvi brodovi nakrcani ukrajinskim žitom iz crnomorskih luka te zemlje mogli bi krenuti za nekoliko dana prema dogovoru o izvozu ukrajinskog žita koji su postigli Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjeni narodi, rekao je zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Haq.

“Zajednički koordinacijski centar povezat će se s pomorskom industrijom i objavit će detaljne procedure za brodove u bliskoj budućnosti”, dodao je Haq. 

19:20 Poljska se protivi prijedlogu EU-a o obaveznim uštedama od 15 posto potrošnje plina uslijed nesigurnosti opskrbe ruskim plinom

“Možemo razgovarati o dobrovoljnim mehanizmima, možemo razgovarati o uštedama u pojedinačnim zemljama”, rekla je ministrica okoliša i klime Anna Moskwa, no dodala je da je teško pristati na opći cilj štednje “bez da se zna kakva će biti nadolazeća zima”.

Kako prenosi agencija PAP, ministrica je također naglasila da su skladišta plina u Poljskoj “već puna”.

18:55 Ruske vlasti uhapsile su Leonida Gozmana, opozicijskog liberalnog političara koji se nedavno vratio u Moskvu iz inozemstva, javlja Reuters.

Hapšenje Gozmana je još jedan potez države u okviru obračunavanja s neistomišljenicima. Gozman je jedan od ruskih političara koji kritiziraju invaziju u Ukrajini te Putina.

Gozman je bio posljednji čelnik male političke stranke Unija desnih snaga, koja je okupljala reformatore slobodnog tržišta poput Anatolija Čubajsa, koji je napustio Rusiju, i Borisa Nemcova, koji je 2015. ubijen blizu Kremlja.

18:30 Identificirana su dvojica Amerikanaca koja su ubijena zajedno s kanadskim i švedskim državljanima ranije ovog mjeseca dok su dobrovoljno branili Ukrajinu od ruske invazije.

Luke Lucyszyn i Bryan Young američki su državljani ubijeni tokom zasjede ruskog tenka 18. jula, objavio je njihov ukrajinski zapovjednik na Facebooku. U napadu u kojem su poginula dva Amerikanca ubijeni su i Emile-Antoine Roy-Sirois iz Kanade i Edvard Selander Patrignani, prema zapovjedniku Ruslanu Mirošničenku.

18:00 Više od 13.000 videosnimki sukoba u Ukrajini snimila je aplikacija eyeWitness to Atrocities, što bi moglo pomoći u procesuiranju Vladimira Putina i drugih ruskih vojnih čelnika na Međunarodnom kaznenom sudu.

Aplikacija eyeWitness to Atrocities omogućuje ljudima snimanje fotografija ili videozapisa sa snimljenim vremenom, datumom i lokacijom kako bi se dokazala njihova autentičnost.

Zatim se materijali pohranjuju šifrirani tako da se ne mogu uređivati, čime se povećava njihova dokazna vrijednost, piše The Guardian.

17:45 Ukrajina je rekla da se nada da će ovog tjedna početi izvoziti žito iz svojih luka unatoč ruskom napadu na Odesu samo 12 sati nakon što je Moskva pristala dopustiti Kijevu siguran prolaz za žitarice.

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov rekao je u subotu da će Ukrajina nastaviti s pripremama za izvoz žitarica i hrane.

Ukrajina je potpisala sporazum s Ujedinjenim narodima i Turskom, a zaseban sporazum s istim zemljama potpisala je i Rusija. 

17:15 Šef ureda ukrajinskog predsjednika Andriy Yermak saopćio je da su u Ukrajinu stigli tenkovi koje su vlasti Poljske i Njemačke poslale kao vojnu pomoć.

“Prva tri njemačka Gepard Flakpanzera su već u Ukrajini, naveo je Yermak na Twitteru, dodajući da još desetine takvih tenkova stižu u narednom periodu.

U zasebnom tvitu, Yermak je rekao da se poljski tenkovi PT-91 Twardy MBT također nalaze u Ukrajini.

“Prijatelj u nevolji je pravi prijatelj“, dodao je on.

16:45 Ruski državni energetski div Gazprom objavio je da drastično smanjuje protok plina kroz Sjeverni tok 1. 

Kako su objavili, protok plina prema Njemačkoj smanjit će se na 20 posto ukupnog kapaciteta. 

Kao razlog navode popravak druge turbine.

16:20 Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smijenio je Ruslana Demčenka, zamjenika predsjednika Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu.

Kako navode lokalne novinske agencije, pozivajući se na izvor iz kabineta predsjednika, Zelenski je smijenio Demčenka.

Zelenski je također prošle sedmice smijenio rukovodioce u sektoru sigurnosti ukrajinskih regija Sumskaya, Poltavskaya, Zakarpatskaya, Jitomirskaya i Dnjepropetrovsk.

16:00 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je na današnjoj presici i da nema prepreka za izvoz žita iz ukrajinskih luka, nakon što su Ukrajina i Rusija prošlog tjedna potpisale sporazum o deblokadi izvoza žitarica na Crnom moru u Turskoj.

O ruskim projektilima koji su pogodili glavnu ukrajinsku luku Odesu u subotu Lavrov je rekao da je napad bio usmjeren na vojnu infrastrukturu u luci, izvijestio je Reuters.

Rekao je da u sporazumu o žitu koji je potpisala Rusija nema ničega što bi je spriječilo da nastavi napadati vojnu infrastrukturu u Ukrajini.

14:15 Lavrov:  Konačni cilj je rušenje Zelenskog

Šef ruske diplomatije priznao je da je konačni cilj Moskve srušiti vladu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

U razgovoru s predstavnicima zemalja na summitu Arapske lige, koji se održava u Kairu, Lavrov je rekao da je Moskva odlučna “pomoći Ukrajincima da se oslobode tereta ovog apsolutno neprihvatljivog režima”.

Lavrov je optužio Kijev i zapadne saveznike da “šire propagandu kojoj je cilj osigurati da Ukrajina postane vječni neprijatelj Rusije”, javlja AP.

“Ruski i ukrajinski narod će nastaviti živjeti zajedno. Sigurno ćemo pomoći ukrajinskom narodu da se riješi režima koji je apsolutno protunarodni i antihistorijski”, dodao je Lavrov.

Izjave ruskog šefa diplomacije u suprotnosti su sa službenim tezama Kremlja s početka rata, kad su ruski dužnosnici opetovano naglašavali da cilj invazije na Rusiju nije rušenje vlade Volodimira Zelenskog.

13:28 Protok ruskog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 iz Rusije u Njemačku danas je ostao stabilan, dok je putem plinovoda Yamal-Europe iz Njemačke u Poljsku blago povećan, pokazuju zadnji podaci operatera.

11:17 Tenkovi tipa PT-91 poljske proizvodnje stigli su u Ukrajinu, objavio je šef ureda ukrajinskog predsjednika.

Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika, danas je rekao da su poljski tenkovi stigli u Ukrajinu. Nije precizirao o koliko se tenkova radi, javlja ukrajinski Kyiv Independent.

09.50 Ruska služba državne sigurnosti FSB objavila je da su njeni agenti spriječili ukrajinske vojne obavještajce koji su pokušavali oteti zrakoplove ruskih zračnih snaga, piše ruska prorežimska novinska agencija Tass. Tvrde i da su operaciju nadzirale specijalne službe NATO-a.

“Federalna služba sigurnosti otkrila je i zaustavila operaciju Glavne obavještajne uprave ministarstva odbrane Ukrajine za otmicu borbenih zrakoplova ruskih zračnih snaga, pod nadzorom specijalnih službi NATO-a”, istaknuo je CSO.

FSB je izvijestio da su “ukrajinski vojni obavještajci, djelujući u ime političkog vodstva svoje zemlje, pokušali regrutirati ruske vojne pilote za novčanu nagradu i jamstvo dobivanja državljanstva jedne od zemalja EU, kako bi ih uvjerili da slete na aerodromima pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine”.

FSB tvrdi i da je identifikacija ovih planova također omogućila napad na niz ukrajinskih vojnih objekata.

09.00 Njemačka vladajuća koalicija zagovara izravnu isporuku tenkova Ukrajini, javlja Evropska pravda.

Slika

08.20 Okupatori gađali školu i kulturni centar u Čugujevu, a troje ljudi izvučeno ispod ruševina, javljaju ukrajinski mediji.

08.00 Dužnosnici ukrajinske vojske tvrde da su dosegnuli prekretnicu u borbi za oslobođenje južne regije Herson te dodaju kako će pomoću zapadnog oružja do septembra osloboditi prvi veliki grad koji su u ratu okupirale ruske snage.

Serhi Klan, pomoćnik čelnika vojne administracije regije Herson, je sinoć u interjvuu za ukrajinsku televiziju rekao: “Možemo reći da smo dosegli tačku preokreta na bojišnici. Prebacujemo se iz odbrambenih u ofenzivne operacije”.

“Možemo reći da će regija Herson definitivno biti oslobođena do septembra. Planovi okupatora će propasti”, rekao je Klan

Uz pomoć dalekometnog artiljerijskog oružja koje je Ukrajini poslao Zapad, ukrajinske snage su u posljednjim tjednima krenule u oslobađanje regije Herson i tako ostvaruju najave o dugo očekivanoj protuofenzivi.

07.00 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov susreo se sa stalnim predstavnicima zemalja članica Arapske lige te ustvrdio da svijet ulazi u “novu eru”.

“Mi smo na početku nove ere. Govorim o pokretu usmjerenom prema stvarnom multilateralizmu, a ne onom koji je Zapad pokušao nametnuti”, rekao je Lavrov na sastanku, a prenose ruski prorežimski mediji.

06.00 “Referendum o pripajanju Rusiji će se održati i niko se u to neće miješati”, rekao je zamjenik šefa proruske administracije u okupiranoj regiji Herson Kirill Stremousov.

Dan ranije je najavljeno osnivanje izbornog povjerenstva za održavanje izbora i referenduma o pitanju teritorijalne pripadnosti regije.

“Mi se pripremamo za održavanje referenduma. On će se održati u svakom slučaju. Referendum će se održati na legalan način i nitko se neće miješati u njegovo održavanje”, rekao je Stremousov.

Tvrdi i da ukrajinska vojska granatiranjem regije pokušava zastrašiti stanovništvo. “U svakom slučaju, ljudi će izaći na izbore i glasati za ulazak u sastav Ruske Federacije”, rekao je Stremousov.

Tvrde i da se “miran život u regiji nastavlja poboljšavati”. Plaće, mirovine i naknade već se isplaćuju u rubljima, otvaraju se bankovni računi, a ljudi masovno traže rusko državljanstvo, tvrde proruski separatisti.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Najstarija kćerka Amre Džeko objavila fotografiju sa mladim nogometašem Sarajeva

Najstarija kćerka Amre Džeko objavila fotografiju sa mladim nogometašem Sarajeva

Cibona izbjegla propast, gradi ekipu za novu sezonu

Cibona izbjegla propast, gradi ekipu za novu sezonu