in

Greške koje vam uništavaju i veš mašinu i odjeću

Greške koje vam uništavaju i veš mašinu i odjeću
Slatka-Tajna.Eu

​Iako se pranje odjeće čini prilično jednostavnim, mnogi prave greške koje mogu uništiti i mašinu za pranje veša, ali i odjeću.

Ovo su najčešće greške koji mnogi prave prilikom korišćenja veš mašine.

Korišćenje kapsula za male količine odjeće

Kapsule za pranje su izuzetno praktične i kad je u pitanju skladištenje i pranje, a sastoje se od savršeno odmjerene doze deterdženta.

Jedna kapsula je predviđena za srednje opterećenje mašine za pranje veša. To znači da kad stavimo kapsulu, a peremo malu količinu odjeće, stvaramo dodatni efekat hemijskih deterdženata i na odjeću i na veš mašinu. Tako se može stvoriti višak sedimenta unutar mašine i oštetiti pumpe i motor, prenosi N1.

Ne provjetravate mašinu

Kada odmah nakon vađenja odjeće zatvorimo vrata veš mašine, ostavljamo je u stanju povećane vlage. To je savršeno okruženje za rast plijesni i bakterija. Stoga je bolje ostaviti vrata mašine otvorena 15-20 minuta.

Umjesto tečnog, koristite deterdžent u prahu

Prašak za pranje savršen je za uklanjanje tvrdih mrlja, pa je njegova upotreba u nekim slučajevima sasvim razumna. Međutim, u drugim slučajevima bolje je koristiti tečni deterdžent.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Naime, tečni deterdžent bolji je za preliminarnu obradu mrlja, a uz to ostavlja i manje tragova na odjeći. Takođe, tečni deterdžent je sigurniji za mašinu zbog bolje topivosti u odnosu na prašak koji može začepiti sistem.

Stavljate deterdžent direktno na odjeću

Dodavanje deterdženta direktno na odjeću je loša ideja. Naime, mašina za rublje je dizajnirana tako da u pravom trenutku ispusti deterdžent na odjeću. Uz to, ako dodate deterdžent direktno na odeću, postoji mogućnost da ostane na odeći i da se stvore mrlje.

Pretjerano korišćenje omekšivača

Omekšivač ne doprinosi čistijoj odjeći, on samo omekšava rublje. Ako prekomjerno koristite omekšivač odjeća će vam biti puna petrohemikalija. Omekšivači takođe mogu doprinijeti rastu plijesni i zapušiti mašinu za pranje veša i cijevi.

S druge strane, pripazite i da ne koristite premalo deterdženta jer se u tom slučaju odjeća neće oprati kako treba, piše Brightside.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pomahnitali ovan napada ljude u Brazilu 2013

Pomahnitali ovan napada ljude u Brazilu 2013

HRT: Svečano otvorenje Pelješkog mosta

HRT: Svečano otvorenje Pelješkog mosta