in

U ponedjeljak opet posvuda toplinski val koji može djelovati na zdravlje

U ponedjeljak opet posvuda toplinski val koji može djelovati na zdravlje
Slatka-Tajna.Eu
U ponedjeljak opet posvuda toplinski val koji može djelovati na zdravlje

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

“Vrućina je u većem dijelu kopnene Hrvatske malo popustila, a u novome tjednu toplinski val ublažit će se gotovo posvuda. Štoviše, u unutrašnjosti uglavnom i prestati. No, vrućih će dana i dalje biti, posebice na Jadranu.

Mjestimične kiše i grmljavine bit će na prijelazu s utorka na srijedu, a vjerojatnost za nju raste i krajem tjedna. Količine koje će pasti neće zamjetnije nadomjestiti manjak oborine pa se suša nastavlja, pogotovo na Jadranu gdje će ponekog neverina biti u utorak na sjeveru, a na krajnjem jugu moguć je u srijedu. Krajem mjeseca također lokalno može pasti nešto kiše, većinom u zanemarivim količinama.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U pretežno suh i sunčan ponedjeljak opet posvuda toplinski val, ali ipak ne kao nedavni

Dr. sc. Tanja Renko: “Ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčan te danju ponovno topliji, no ipak noć će biti barem malo ugodnija od prethodne uz vrijednosti najniže temperature od 16 do 19 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj pretežno vedro dan uz slab vjetar, a temperatura zraka brzo će rasti s izlaskom sunca te će u najtoplijem dijelu dana biti između 33 i 37 °C pa će na snazi biti upozorenje na vrućinu.

Ugodnu noć imat će gorski krajevi, dok će se na sjevernom Jadranu teže spavati i rashlađivati jer se temperatura opet neće često spuštati ispod 25 °C, a i na te vrijednosti se spusti svega na 2-3 sata. Nakom mjestimične umjerene do jake bure, ponaprije u Velebitskom kanalu, danju će puhati slab vjetar s mora.

I u Dalmaciji će more biti većinom malo valovito. Uz vedrinu, visoku temperaturu i vrlo visok UV indeks izbjegavajte boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana.

I na jugu Hrvatske sunčano i vruće, a nakon jutarnje slabe do umjerene bure danju maestral. Osvježenje će se tražiti na brojnim kupalištima, a temperatura mora je uglavnom oko 26 °C.”

I dalje iznadprosječno toplo, ali posvuda ne i stabilno

Idućih dana nastavlja se vruće vrijeme, a vrlo tople noći i dalje će nekima na Jadranu onemogućavati kvalitetan san. U utorak će na sjevernom dijelu biti lokalnih pljuskova i grmljavine već tijekom prijepodneva, a vjerojatnost za poneki neverin na krajnjem jugu vrlo je mala u srijedu. Najviša dnevna temperatura tih će dana biti malo niža.

U unutrašnjosti u promjenjiv utorak razmjerno česti pljuskovi, lokalno moguće i izraženiji, a na zapadu će i znatnije osvježiti. Toplinski val će završiti, premda će i dalje će biti vruće, a u srijedu i četvrtak i prevladavajuće sunčano.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka

prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geopys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Tanja Savić provocira u kupaćem: Grudi samo što ne ispadnu – Senzacija

Tanja Savić provocira u kupaćem: Grudi samo što ne ispadnu – Senzacija

Sarajevo slavilo protiv Borca u derbiju

Sarajevo slavilo protiv Borca u derbiju