in

RAT UŽIVO: Novi detalji napada na most u Hersonu – ‘Ovo još nije oslobađanje, ali je ozbiljan korak u tom smjeru’

RAT UŽIVO: Novi detalji napada na most u Hersonu – ‘Ovo još nije oslobađanje, ali je ozbiljan korak u tom smjeru’
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Novi detalji napada na most u Hersonu – ‘Ovo još nije oslobađanje, ali je ozbiljan korak u tom smjeru’

22:58 Ukrajina je danas raketirala most u okupiranoj Hersonskoj oblasti na Crnom moru kojim se ruske snage koriste kao logističkim koridorom dok Kijev priprema veliku protuofanzivu, rekao je ukrajinski regionalni čelnik.

Raketiran je Darjivski most preko rijeke Ingulec kojim se ruske snage koriste za opskrbu, nekoliko dana pošto je pogođen i važan most preko obližnjeg Dnjipra, rekao je savjetnik oblasnog guvernera koji je na teritoriju pod ukrajinskom kontrolom.

“Svaki most je slaba tačka u logistici i naše oružane snage uspješno uništavaju neprijateljski sistem. Ovo još nije oslobađanje Hersona, ali je ozbiljan korak u tom smjeru”, napisao je dužnosnik Serhij Klan na Facebooku.

22:45 Pojavile su se snimke snažne eksplozije koja se u subotu dogodila na teritoriju Horlivka pod ruskom okupacijom u Donjeckoj oblasti, javlja Euromaidan. Izvještaji iz medija tvrde da su ukrajinske oružane snage pogodile rusko skladište streljiva.

22:05 Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov tvrdi da je na summitu u Teheranu ranije ove sedmice umjesto Putina možda korišten njegov dvojnik. 

Budanov tvrdi da se Putin prilikom izlaska iz aviona “kretao neuobičajeno brzo i da je bio oprezniji nego u prethodnim javnim nastupima”. Dodao je da je Putin izgledao nespretno dok je silazio niz stepenice aviona.

21:45 Više osoba ranjeno je u ruskom raketnom napadu na luku Odesu, rekao je guverner oblasti u subotu, 150. dana ruske invazije i dan nakon potpisa na sporazum o deblokadi crnomorskih luka čime je, tvrdi Kijev, ruski predsjednik pljunuo u lice svjetske organizacije koja je posredovala.

“Nažalost, više osoba je ranjeno. Lučka infrastruktura je oštećena”, rekao je Maksim Marčenko u video poruci na društvenim mrežama no nije naveo o kojem je broju riječ. 

21:00 Prema izvještaju koje je objavio ukrajinski Državni ured za istrage, Volodimir Sivkovič je osumnjičen da je sarađivao s ruskim obavještajnim službama i da je upravljao mrežom agenata u Ukrajini koji su špijunirali u ime Rusije.

Mediji su također izvijestili da je ured objavio da je bivši zamjenik ukrajinskog šefa sigurnosne službe na Krimu, Oleg Kulinič, pritvoren jer je navodno bio dio iste mreže špijuna.

20:40 Izvor njemačke medijske organizacije German Welt navodi da su anonimni ukrajinski dužnosnici izvijestili da je zahtjev Ukrajine za jedanaest IRIS-T protuzračnih odbrambenih sistema trenuto zadržan od strane njemačkog Saveznog vijeća za sigurnost.

Vijeće predvodi njemački kancelar Olaf Scholz. Njemačko ministarstvo ekonomije prethodno je odobrilo zahtjev Ukrajine za odbrambene sisteme i proslijedilo odluku Saveznom vijeću sigurnosti, izvijestio je njemački Welt.

20:00 Prema Visokom povjereniku Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), 3.7 miliona izbjeglica iz Ukrajine prijavilo se za privremenu zaštitu ili slične nacionalne programe zaštite u EU. Prednjače Poljska, Njemačka i Češka. Ukupno je diljem Europe zabilježeno 6 miliona ukrajinskih izbjeglica.

19:20 Ruski napad na ukrajinsku luku satima dan nakon što je potpisan sporazum o deblokadi crnomorskih luka za izvoz žita dokazuje da se ruskom predsjedniku ne može vjerovati ni riječ, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss nadovezujući se na slične osude zapadnih zemalja i Ukrajine.

18:50 13 ruskih projektila pogodilo je danas vojni aerodrom i željezničku infrastrukturu u regiji Kirovograd. Sada je potvrđeno da su u bombardiranju poginule tri osobe.

Još 16 osoba je povriježeno, rekao je šef regionalne vojne uprave Andrij Raikovič.

Danas je došlo do niza raketnih napada širom Ukrajine, uključujući crnomorski lučki grad Odesu, Mikolajiv i Harkiv.

18:05 Ukrajina tvrdi da je pogodila most u okupiranoj crnomorskoj regiji Herson – ciljajući na ključnu rusku opskrbnu rutu. Kijev je objavio da se priprema za veliku protuofanzivu.

U udaru je pogođen most Daryivskyi preko rijeke Ingulets koji se koristi za opskrbu ruskih trupa, nekoliko dana nakon što je pogođen glavni most preko obližnjeg Dnjepra, rekao je savjetnik guvernera Hersona.

“Svaki most je slaba tačka za logistiku i naše oružane snage vješto uništavaju neprijateljski sistem. Ovo još nije oslobađanje Hersona, već ozbiljan pripremni korak u tom smjeru”, rekao je Serhiy Khlan.

17:25 Europska unija traži dodatne isporuke plina iz Nigerije dok se priprema za moguće rezove u ruskoj opskrbi. Matthew Baldwin, zamjenik glavnog direktora odjela Europske komisije za energiju govorio je u Nigeriji gdje je održao sastanke s dužnosnicima najvećeg afričkog proizvođača nafte.

17:05 Turska je objavila da je zabrinuta zbog ruskih napada na ukrajinsku luku Odesu dan nakon što su Kijev i Moskva u Istanbulu potpisali sporazum o obnovi ukrajinskog izvoza žitarica, dok je Rusija turskoj strani negirala svoju umiješanost.

16:30 Glavni tajnik UN-a i zapadne zemlje osudili su rusko raketiranje luke Odesa dan nakon što je potpisan sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica Crnim morem.

“Glavni tajnik (Antonio Guterres) nedvosmisleno osuđuje današnje raketne napade u ukrajinskoj luci Odesa. Jučer su se sve strane jasno obvezale na globalnoj sceni kako bi osigurale sigurno kretanje ukrajinskih žitarica i srodnih proizvoda na globalna tržišta”, priopćio je UN.

Američka veleposlanica u Kijevu Bridget Brink kazala je da Kremlj “nastavlja koristiti hranu kao oružje te da Rusija za to mora odgovarati”, dok je šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock poručila da je riječ o “kukavičkom napadu” koji pokazuje da ruski potpis vrijedi malo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Šef europske diplomacije Josep Borrell je, slično poput Baerbock, poručio da napad pokazuje da Rusija “u potpunosti ne poštuje međunarodno pravo i obveze”

15:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je bijesan odgovor na izvještaje da je Rusija projektilima pogodila crnomorsku luku Odesa.

“Bombardiranje pokazuje da će Moskva uvijek pronaći način da ne provede dogovor o žitu postignut s UN-om, Turskom i Ukrajinom. Ovo dokazuje samo jednu stvar: bez obzira što Rusija kaže i obeća, naći će načina da to ne provede”, objavio je.

14:51 Pojavila se snimka koja navodno prikazuje jutrošnji ruski napad na luku u Odesi.

13:13 Evropskoj uniji potrebna je nova strategija za rat u Ukrajini jer sankcije protiv Moskve ne djeluju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

12:55 Tri osobe su poginule kad je 13 ruskih projektila pogodilo vojni aerodrom i željezničku infrastrukturu u ukrajinskoj središnjoj regiji Kirovohradu, rekao je lokalni guverner.

Govoreći na televiziji, guverner Andrij Rajkovič rekao je da su poginula dvojica zaštitara u trafostanici. U napadu je poginuo i ukrajinski vojnik, a devetero ljudi je ranjeno, rekao je guverner. Rajkovič i dodao da su napadi poremetili električnu mrežu i da je jedna četvrt u regionalnom središtu Kirovohradu ostala bez struje.

11:44 Ruske rakete pogodile su infrastrukturu u ukrajinskoj luci Odesa i to dan nakon što su Rusija i Ukrajina potpisale sporazum o ponovnom otvaranju crnomorskih luka za nastavak izvoza žitarica, objavila je ukrajinska vojska. prenosi Reuters.

“Neprijatelj je krstarećim projektilima napao morsku trgovačku luku Odese. Snage protuzračne obrane oborile su 2 projektila, a dva su pogodila infrastrukturu luke”, napisalo je Operativno zapovjedništvo Jug na Telegramu.

10.45 Britanska obavještajna služba: Trupe odsječene u Hersonu bit će ozbiljan vojni neuspjeh za Rusiju.

09.30 Okupatori gađali Mikolajev sa 6 projektila S-300, javljaju krajinski mediji.

Slika

08.30 Regija Luhansk: oružane snage odbile ofenzivu neprijatelja u smjeru Verkhnokamyanskyi – Gaidai, javljaju ukrajinski mediji.

08.00 Ukrajinska 58. samostalna motorizirana pješačka brigada gađala je ruski položaj u Donbasu projektilom Stugna-P.

07.00 Ruske snage nisu uspjele uspostaviti kontrolu nad drugom ukrajinskom elektranom po veličini u Vuhlehirsku, sjeveroistočno od Donjecka, objavio je glavni stožer ukrajinskih snaga, dodavši da su ruski vojnici pokušali napredovati zapadno od grada Lisičanska, ali su potisnuti.

U ruskom granatiranju južnog grada Nikopolja na rijeci Dnjepar ubijena je najmanje jedna osoba, objavio je ukrajinski dužnosnik na svom Telegram kanalu.

“Umrla je 60-godišnja žena”, rekao je Oleksandr Vilkul, šef vojne uprave grada Krivij Rih u središnjoj Ukrajini.

Ruski napad na Nikopolj, koji je bio meta više od 250 raketa prošlog tjedna, oštetio je 11 domova i gospodarskih zgrada, presjekao plinske i vodovodne cijevi i uništio željezničku prugu, dodao je.

Ukrajinske vlasti priopćile su da su ukrajinske snage opkolile više od 1000 ruskih vojnika u regiji Herson na jugu Ukrajine. 

06.00 Baltičke države Estonija, Latvija i Litva, zajedno s Poljskom i Rumunjskom, pozvale su Europsku uniju da poduzme više u borbi protiv ruskih reinterpretacija i iskrivljavanja povijesti. Pet istočnoeuropskih zemalja u zajedničkom je pismu pozvalo institucije EU da preuzmu vodeću ulogu u očuvanju povijesnog sjećanja i sprječavanju manipulacije činjenicama.

“Rusija nikada nije osudila sovjetske zločine i njezino sadašnje vodstvo otvoreno tolerira i čak s entuzijazmom podržava sovjetsko nasljeđe”, stoji u pismu.

“Potrebno je ojačati napore na razini EU u borbi protiv pokušaja Rusije da prekroji povijest i koristi narative totalitarnih režima u kontekstu rata protiv Ukrajine – korištenjem pravnih, političkih te instrumenata za podizanje svijesti”, dodaje se u pismu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ANNA FODER, GLUMICA U FILMOVIMA ZA ODRASLE: Izbio bi rat na Balkanu kada bih rekla koje poznate ličnosti traže moje usluge

ANNA FODER, GLUMICA U FILMOVIMA ZA ODRASLE: Izbio bi rat na Balkanu kada bih rekla koje poznate ličnosti traže moje usluge

Njemačka vlada preuzima 30 posto udjela u energetskoj kompaniji Uniper

Njemačka vlada preuzima 30 posto udjela u energetskoj kompaniji Uniper