in

Punjač za električna vozila u stupu javne rasvjete otporan na vandalizam / Bljesak.info

Punjač za električna vozila u stupu javne rasvjete otporan na vandalizam / Bljesak.info
Slatka-Tajna.Eu
Punjač za električna vozila u stupu javne rasvjete otporan na vandalizam / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Buzinu pored Zagreba izrađen je prototip punjača za električna vozila koji će se moći ugraditi u stupove električne rasvjete u najvećim hrvatskim gradovima kako bi vlasnici mogli svog električnog ljubimca puniti preko noći na parkingu ispred zgrade u kojoj stanuju.

Električni automobili postaju sve popularniji i u Hrvatskoj, posebno nakon poskupljenja naftnih derivata koje je izazvano ruskom agresijom na Ukrajinu. Hrvatska vlada čak nudi financijske olakšice građanima koji planiraju kupnju električnih vozila, a posljednja subvencija podijeljena je u rekordno kratkom roku.

Valerije Takač, inženjer elektrotehnike u tvrtki “Pametna energija”, koja se nalazi u naselju Buzin pored Zagreba, izradio je prototip punjača elektrovozila koji je ugrađen u stup javne ulične rasvjete, a koji bi se trebao ugrađivati u najvećim hrvatskim gradovima u stupove koji se nalaze uz parkirna mjesta.

Prototip je smješten ispred sjedišta tvrtke u Buzinu, punjenje je za sada za korisnike besplatno dok punjač iz testne, pilot faze ne prijeđe u masovnu proizvodnju.

“Ideja punjača je da se omogući punjenje električnih vozila stanarima velikih zgrada koji inače nemaju mogućnost punjenja električnog vozila kod kuće, nego samo na javnim prostorima, odnosno javnim punjačima. Punjač je trenutno u prototipnoj fazi, potpuno je funkcionalan i u fazi je testiranja. Testiramo ga na različitim vozilima, različitim softverom u različitim uvjetima”, kaže Takač.

Punjenje preko besplatne aplikacije

Tvrtka “Pametna energija” surađuje s udrugom “Strujni krug” s namjerom da se naredne godine u okviru planiranog pilot-projekta, koji bi se financirao sredstvima Europske unije, oko dvjesto ovakvih punjača ugradi diljem Hrvatske. U projekt su uključeni ponajveći hrvatski gradovi: Zagreb, Velika Gorica, Rijeka, Osijek i Split.

Tvrtka „Pametna energija” nije prva koja radi na ovom projektu, ali je prva koja ga je razvila, pojašnjava inženjer Takač.

Proizvod je razvijen u suradnji s međunarodnom aplikacijom “Plugsurfing” koja povezuje veliki ekosustav punjača diljem Europe.

“Da bi koristili ovaj punjač potrebno je instalirati aplikaciju ‘Plugsurfing’, u nju je potrebno unijeti podatke tekućeg računa ili kreditne kartice vlasnika radi naplate, na mapi odabrati najbliži slobodan punjač. Tada korisnik dolazi do punjača, prikopča vozilo i pokrene punjenje u aplikaciji. Vrlo je jednostavno. Nakon punjenja dolazi notifikacija da je punjenje gotovo te se naplaćuje potrošeni iznos energije s bankovnog računa”, pojašnjava Takač.

Foto: Anadolija / Valerije Takač, inženjer elektrotehnike u tvrtki Pametna energija

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Punjač otporan na vandalizam

“Ovo je prvi punjač u Hrvatskoj koji je potpuno integriran u stup javne rasvjete. Postoje izvedbe koje se kače na stup izvana, ali ovo je prvi koji je stvarno unutra. Cilj je da punjač bude otporan na vandalizam, da se ne može uništiti, da ga se ne može potrgati, ali i da se iskoristi infrastruktura, napajanje koje postoji u stupovima javne rasvjete i za napajanje punjača elektrovozila. Sam punjač izrađen je od lako dobavljivih komponenti, lako ga je servisirati i u slučaju nekog kvara može ga popraviti običan električar serviser”, navodi Takač.

Cilj je da cijena jednog ovakvog punjača bude niža od 900 eura, što bi uključilo proizvodnju i instalaciju punjača na predviđenu lokaciju. Aplikacija je besplatna, a jedino što će buduće korisnike koštati jest samo punjenje električnog automobila.

Punjač na sebi ima izlaznu utičnicu, a svaki vlasnik električnog auta uz auto dobiva kabel za punjenje koji će se prikopčavati na utičnicu koja je standardizirana za europske države.

Trenutno je cijena punjenja baterija električnih vozila na postojećim javnim punjačima prilično visoka, kaže Takač, i razlikuje se ovisno o distributerima. Takač navodi podatak da je cijena punjenja električnog vozila prije posljednjih poskupljenja dizela i benzina bila slična punjenju auta dizelskim gorivom.

Srednja cijena trenutno se kreće između 2,5 i 3,5 kn (0,33 do 0,46 eura) po kWh.

Hibridna vozila, koja najčešće imaju manju bateriju, na ovakvom punjaču snage 3,5 kW napune se za dva do tri sata. Većim automobilima koji imaju veće baterije treba 7 do 8 sati za punjenje do razine pogodne za vožnju po gradu.

“Ideja je da vlasnici električnih automobila ostave svoj auto spojen na punjač ugrađen u električnu rasvjetu preko noći, tako da kad dođu ujutro i trebaju krenuti na posao ili u grad, da imaju spreman auto koji može doseći svoj nazivni domet”, poručuje Takač.

Kućište ovog punjača je prilagođeno tipu stupa javne rasvjete kakav je najučestaliji u hrvatskim gradovima, dok je oprema unutar punjača ista i neće se mijenjati od stupa do stupa, eventualno se može mijenjati njezina snaga punjenja. Punjač će biti prilagođen različitim tipovima, veličinama i oblicima stupova te različitim snagama punjenja.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

DALILA NAKON EMISIJE UZVRATILA UDARAC: Prvo oglašavanje

DALILA NAKON EMISIJE UZVRATILA UDARAC: Prvo oglašavanje

DRAMA U USTAVNOM SUDU BiH: Mati Tadiću ističe mandat, HDZ opstruira izbor novog sudije Ustavnog suda BiH i preferira izbor…

DRAMA U USTAVNOM SUDU BiH: Mati Tadiću ističe mandat, HDZ opstruira izbor novog sudije Ustavnog suda BiH i preferira izbor…