in

Nezapamćen pomor od bedrenice! Hoće li biti kažnjenih?

Nezapamćen pomor od bedrenice! Hoće li biti kažnjenih?
Slatka-Tajna.Eu
Nezapamćen pomor od bedrenice! Hoće li biti kažnjenih?

Tatjana Karačić u Plodovima zemlje

Foto: HTV / HRT

Nakon pojave bedrenice, odnosno antraksa, u Lonjskom polju uginulo je – procjenjuje se više od stotinu grla krupne stoke, a oboljelo je i desetak ljudi. Jesmo li taj javno-zdravstveni problem mogli spriječiti i je li sustav zakazao u Plodovima zemlje HTV-a odgovarala je Tatjana Karačić, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Karačić je potvrdila da se brojka uginulih životinja kreće oko stotinu. Međutim, osim lešina koje su odveli ovlašteni koncesionari ima ih još i po šumskom i neprohodnom području. Također imaju i prijave o nestaloj stoci.

Dodala je da je obavljeno cijepljenje protiv bedrenice sukladno naredbi o mjerama za zaštitu životinja – na područjima koja su označena kao bedrenični distrikti. Ona su u različitim županijama.

– Međutim moram reći da je ovi pašnjaci, na kojima se pojavila bedrenica – nisu bili kao takvi navedeni. Naime, nemamo saznanja da je tamo ikad bilo bolesti ili izvora zaraze, kazala je Tatjana Karačić.

Tatjana Karačić

Foto: Plodovi zemlje / HTV

Naglasila je kako epidemiolozi sada rade istražne radnje te da postoje naznake da postoje indicije da su se obavljala iskapanja baš na području pašnjaka Osekovo na kojemu se pojavio prvi slučaj. Dodala je kako je na tom području cijepljeno oko tisuću grla stoke.

– Životinje koje dolaze iz područja koje nije bedrenični distrikt na ispašu u bedrenični distrikt – moraju se cijepiti i 15 dana ne smiju ići na pašnjake, upozorila je Karačić.

Komentirajući saznanja da su stočari zakapali uginutu stoku i to na području koje plavi – a spore bedrenice ‘preživljavaju’ više desetljeća – naglasila je kako će sve životinje na tom području biti cijepljene. Cijepljenjem će biti obuhvaćene i životinje koje su bile tamo i otišle u svoje staje.

– Nakon što se epidemija zaustavi, ovo će postati bedrenični distrikt i to će se raditi svake godine. Jednom kad se to proglasi, to je to, kazala je. Potvrdila je da je cijepljenje protiv bedrenice obavezna mjera (naređena) koju plaća država.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Najmasovniji pomor otkad postoje praćenja

Potvrdila je da je ovaj pomor u Lonjskom polju – najmasovniji pomor od bedrenice otkad postoje praćenja.

– Ne pamtimo ovakvu epidemiju. Bedrenica se inače događa sporadično. Zadnji slučaj zabilježen je 2020. u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. Uvijek se radio o jedno-dva goveda, rijetko se radi o više životinja. Ovakav slučaj nismo imali, rekla je Karačić.

Država će obeštetiti stočare koji su ostali bez stoke, ali isključivo one koji su provodili sve propisane mjere (označavanje, promet, sljedivost, zdravlje, potvrdila je.

Tko će odgovarati? 

Na pitanje hoće li biti kažnjeni oni koji te mjere nisu provodili odgovorila je: “Stručno povjerenstvo ispitat će svaki pojedini slučaj zahtjeva za naknadu štete. Ne možemo prejudicirati, ali ukoliko nije u skladu sa zakonom – onda je sve jasno”.

Hoće li EU ograničiti ili zabraniti izvoz životinja i mesa iz Hrvatske?

– U sustavu je sve napravljeno promptno i kako treba. Odmah nakon prvog nalaza podignuta je cijela nacionalna veterinarska služba kako bi se epidemija zaustavila. Nema nikakvih indicija da bi imali bilo kakve sankcije vezano za promet životinja i proizvoda životinjskog porijekla. Mi i sad imamo bedrenične distrikte, a nemamo probleme s prometom. Nadamo se da će tako i ostati, zaključila je Karačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

OVO JE MAJKA MARINE VISKOVIĆ! Pjevačica pokazala od koga je naslijedila ljepotu

OVO JE MAJKA MARINE VISKOVIĆ! Pjevačica pokazala od koga je naslijedila ljepotu

Čavi oduševljen pobjedom protiv Reala: Bili smo briljantni

Čavi oduševljen pobjedom protiv Reala: Bili smo briljantni