in

Mladi Beograđani pozivaju gradonačelnika da ukloni mural ratnog zločinca Mladića

Mladi Beograđani pozivaju gradonačelnika da ukloni mural ratnog zločinca Mladića
Slatka-Tajna.Eu
Mladi Beograđani pozivaju gradonačelnika da ukloni mural ratnog zločinca Mladića

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) pozvala je danas, na godišnjicu oslikavanja murala osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu, gradonačelnika Aleksandra Šapića da komunalnim službama naloži da uklone mural na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića.

YIHR Srbija ističe da su već 365 dana, zidovi i fasade u Beogradu ispisane i iscrtane imenom i likom ratnog zločinca osuđenog između ostalog, za jedan od najstrašnijih zločina počinjenih na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata.

„Krajnje je vreme da gradske službe očiste obraz Beograda i Srbije uklanjajući ne samo sporni mural, koji su čuvale neiditifikovane straže, nego i hiljade crteža, grafita, murala posvećenih ratnim zločincima kao i simbola poput slova ‘Z’“, navodi Inicijativa.

Mural sa likom Ratka Mladića osvanuo je 23. jula prošle godine u Beogradu. Već 24. jula crvenom bojom išvrljana je ruka kojom Mladić salutira.

Rješenjem komunalne inspekcije beogradske opštine Vračar od 20. septembra naloženo je stanarima zgrade u Njegoševoj da grafit uklone o svom trošku. Pošto nije bilo reakcije komunalnih službi, YIHR Srbija je u koordinaciji sa stambenom zajednicom, najavila uklanjanje murala za 9. novembar i prijavila skup Policijskoj stanici Vračar. Taj skup policija je zabranila.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Posle izjave gradonačelnika Šapića od 17. jula u Sokocu da ‘treba odati poštu svim žrtvama ratova u bivšoj Jugoslaviji’, apelujemo na njega da inicira podizanje spomen obeležja u Batajnici, gde su u tajnoj masovnoj grobnici pune dve godine skrivani posmrtni ostaci 744 kosovska Albanca koji su ubijeni u ratnim zločinima počinjenim od strane MUP-a Srbije i Vojske Jugoslavije”, naveli su u Inicijativi mladih za ljudska prava i dodali:

“Naš apel šaljemo na godišnjicu ubistva 14 srpskih civila u Starom Grackom 1999. godine, čije porodice još uvek čekaju da počinioci ovog zločina, koji su i dalje na slobodi, budu privedeni pravdi. Inkluzivna kultura sećanja moguća je samo ako su državne institucije spremne da odustanu od nacionalističkog koncepta koji podrazumeva ideju kolektivnog žrtveništva i poricanje zločina.”

YIHR Srbija ukazuje da odnos prema prošlosti zasnovan na činjenicama, pijetetu i empatiji prema žrtvama treba da bude prioritet Beograda.

“Uklanjanjem portreta ratnih zločinaca sa fasada beogradskih zgrada i izgradnjom spomenika albanskim žrtvama koje su skrivane u masovnim grobnicama u okolini glavnog grada Srbije, prvi je korak ka raskidanju sa dosadašnjim štetnim praksama i politikom. Poruka da Beograd može biti centar pomirenja i inicijator izgradnje trajnog mira na Balkanu neophodna je Srbiji a i regionu”, poručuje Inicijativa mladih za ljudska prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ZVANIČNO SAM RAZVEDEN! Momčilo Bajagić Bajaga se konačno oglasio

ZVANIČNO SAM RAZVEDEN! Momčilo Bajagić Bajaga se konačno oglasio

Beretini preko Tima do finala Gštada

Beretini preko Tima do finala Gštada