in

Vrhunac toplinskog vala, temperature i 40 stupnjeva Celzijevih

Vrhunac toplinskog vala, temperature i 40 stupnjeva Celzijevih
Slatka-Tajna.Eu
Vrhunac toplinskog vala, temperature i 40 stupnjeva Celzijevih

Vrhunac toplinskog vala

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Vrhunac je toplinskog vala, temperature će rasti i do 40 stupnjeva. Za područje sjeverne i središnje Hrvatske, cijelu obalu i dalmatinsko zaleđe proglašen je crveni meteoalarm. 

Sve građane, posebno one sa zdravstvenim problemima, podsjeća se na preporuke vezane uz zaštitu od vrućine i toplinskog udara. Posebno upozorenje za one koji će dan provesti u automobilu da ne ostavljaju djecu i životinje u parkiranom vozilu.

Toplinski val oslabjet će idućih dana, a ekstremno visoke temperature zadržat će se nakon vikenda najduže na riječkom području, objavio je u subotu DHMZ. Nakon oborina u utorak trebalo bi uslijediti olakšanje u cijeloj zemlji.

Već u nedjelju očekuju se nešto niže temperature u središnjoj Hrvatskoj i Dubrovniku, dok Knin i Split ostaju u narančastom području “velike opasnosti od toplinskog udara”.

Najgore će biti u Rijeci za koju je prognozirana “vrlo velika opasnost” od toplinskog udara sve do srijede. Osim Rijeke, udaru visokih temeperatura početkom tjedna najviše će biti izloženi Knin i Split.

Osijek, Zagreb, Karlovac, Gospić i Dubrovnik od utorka su u “zelenom” – bez opasnosti od toplinskih valova koji bi mogli djelovati na zdravlje građana.

– Temperature će biti više od 35 Celzijevih stupnjeva, a dosezat će i do 40 stupnjeva. Ponegdje možda u Dalmatinskoj zagori, ali i u istočnoj Slavoniji i više od 40, kaže Branka Ivančan Picek, ravnateljica DHMZ-a .

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dodala je kako će možda u Dalmatinskoj zagori biti maksimum koji je u Hrvatskoj od 42,8 stupnjeva izmjereno 1981. godine u Pločama. Upozorila je da se danas posljepodne približava manja količina vlažnog zraka što će povećati vlagu u zraku i podnošljivost temperatura bit će manja.

Žana Morović-Rudić javila se iz Zadra gdje je vlažnost zraka visokih 74 posto, a tijekom noći iznosila je puno više. Visoka je i temperatura mora, tako da izostaje i takvo osvježenje. Dežurna liječnica na Hitnoj pomoći Lucija Hoblaj kazala je kako je tijekom noći zabilježen veći broj intervencija, ali da nisu sve bile za toplotni udar.

Ponovila je preporuke za građane – ne izlazak na sunce od 10 do 17 sati. Ako se već mora izaći preporuka je da se hoda u hladu, pije dovoljno tekućine i nosi svijetlija odjeća. Izvijestila je kako u turističku ambulantu dolazi dosta stranih turista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Maja Šuput i Maredo – Svatovska

Maja Šuput i Maredo – Svatovska

Miralem Pjanić objavio preslatku fotografiju sina Edina s njegovim tek rođenim bratom

Miralem Pjanić objavio preslatku fotografiju sina Edina s njegovim tek rođenim bratom