in

Ukrajina i Rusija potpisale sporazum o izvozu žita vrijednog 10 milijardi dolara

Slatka-Tajna.Eu

Mnogi se nadaju da će ovaj sporazum omogućiti Ukrajini, petom izvozniku pšenice u svijetu i velikom izvozniku kukuruza i ječma, da prvi put poslije skoro pet mjeseci izveze žito koje leži u skladištima zbog blokade crnomorskih luka, čime bi se potencijalno spriječila prijeteća katastrofalna globalna kriza hrane, prenose agencije.

“Rusija ne podstiče prehrambenu krizu i nastaviće da snabdijeva hranom i energijom i ispunjava međunarodne sporazume”, obećao je Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova.

Lavrov je rekao da su problemi počeli tokom pandemije virusa korona, kada je Zapad koristio novac za preusmjeravanje robnih i prehrambenih lanaca, “zaoštravajući situaciju u zemljama u razvoju koje zavise od uvoza hrane”.

“Rusija će nastaviti savjesno da ispunjava svoje obaveze iz međunarodnih sporazuma u vezi sa izvozom hrane, đubriva, energenata i drugih dobara od vitalnog značaja za Afriku”, rekao je Lavrov.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je, nakon što je u Istanbulu potpisan sporazum o izvozu ukrajinskog žita, da Ukrajina na raspolaganju ima žitaraica za prodaju u vrijednosti od 10 milijardi dolara.

“To je još jedan pokazatelj da Ukrajina može da izdrži rat”, rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju, prenosi Tanjug.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


Dodao je da Ukrajina takođe ima šansu da proda sadašnju žetvu.

Naveo je i da će oko 20 tona prošlogodišnje sjetve biti izvezeno nakon zaključivanja ovog, kako je ocijenio, važnog sporazuma.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

RAT UŽIVO: Agresorske trupe odsječene u Hersonu ozbiljan vojni neuspjeh za Rusiju

CAR POKAZAO DALILINU SLIKU BEZ ZUBA I PRIJE OPERACIJA! Ponizio bivšu pred svima