in

RAT UŽIVO: Volodimir Zelenski ljut i razočaran zbog ruskog bombardovanja Odese

RAT UŽIVO: Volodimir Zelenski ljut i razočaran zbog ruskog bombardovanja Odese
Slatka-Tajna.Eu
RAT UŽIVO: Volodimir Zelenski ljut i razočaran zbog ruskog bombardovanja Odese

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fyvo-tcxgaacyeu.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fyvo-tcxgaacyeu.jpg”,”caption”:””,”bg”:”4a4749″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fyvolraxgae-tlr.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fyvolraxgae-tlr.jpg”,”caption”:””,”bg”:”342523″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fyutzi0wyae34st.png”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fyutzi0wyae34st.png”,”caption”:””,”bg”:”ebe9e8″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fyt5sz0xgaiudwg.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fyt5sz0xgaiudwg.jpg”,”caption”:””,”bg”:”bdc9d1″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fysrer0wyaescge.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2022\/07\/fysrer0wyaescge.jpg”,”caption”:””,”bg”:”91a3bd”}]

16:30 Glavni tajnik UN-a i zapadne zemlje osudili su rusko raketiranje luke Odesa dan nakon što je potpisan sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica Crnim morem.

“Glavni tajnik (Antonio Guterres) nedvosmisleno osuđuje današnje raketne napade u ukrajinskoj luci Odesa. Jučer su se sve strane jasno obvezale na globalnoj sceni kako bi osigurale sigurno kretanje ukrajinskih žitarica i srodnih proizvoda na globalna tržišta”, priopćio je UN.

Američka veleposlanica u Kijevu Bridget Brink kazala je da Kremlj “nastavlja koristiti hranu kao oružje te da Rusija za to mora odgovarati”, dok je šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock poručila da je riječ o “kukavičkom napadu” koji pokazuje da ruski potpis vrijedi malo.

Šef europske diplomacije Josep Borrell je, slično poput Baerbock, poručio da napad pokazuje da Rusija “u potpunosti ne poštuje međunarodno pravo i obveze”

15:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je bijesan odgovor na izvještaje da je Rusija projektilima pogodila crnomorsku luku Odesa.

“Bombardiranje pokazuje da će Moskva uvijek pronaći način da ne provede dogovor o žitu postignut s UN-om, Turskom i Ukrajinom. Ovo dokazuje samo jednu stvar: bez obzira što Rusija kaže i obeća, naći će načina da to ne provede”, objavio je.

14:51 Pojavila se snimka koja navodno prikazuje jutrošnji ruski napad na luku u Odesi.

13:13 Evropskoj uniji potrebna je nova strategija za rat u Ukrajini jer sankcije protiv Moskve ne djeluju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

12:55 Tri osobe su poginule kad je 13 ruskih projektila pogodilo vojni aerodrom i željezničku infrastrukturu u ukrajinskoj središnjoj regiji Kirovohradu, rekao je lokalni guverner.

Govoreći na televiziji, guverner Andrij Rajkovič rekao je da su poginula dvojica zaštitara u trafostanici. U napadu je poginuo i ukrajinski vojnik, a devetero ljudi je ranjeno, rekao je guverner. Rajkovič i dodao da su napadi poremetili električnu mrežu i da je jedna četvrt u regionalnom središtu Kirovohradu ostala bez struje.

11:44 Ruske rakete pogodile su infrastrukturu u ukrajinskoj luci Odesa i to dan nakon što su Rusija i Ukrajina potpisale sporazum o ponovnom otvaranju crnomorskih luka za nastavak izvoza žitarica, objavila je ukrajinska vojska. prenosi Reuters.

“Neprijatelj je krstarećim projektilima napao morsku trgovačku luku Odese. Snage protuzračne obrane oborile su 2 projektila, a dva su pogodila infrastrukturu luke”, napisalo je Operativno zapovjedništvo Jug na Telegramu.

10.45 Britanska obavještajna služba: Trupe odsječene u Hersonu bit će ozbiljan vojni neuspjeh za Rusiju.

09.30 Okupatori gađali Mikolajev sa 6 projektila S-300, javljaju krajinski mediji.

Slika

08.30 Regija Luhansk: oružane snage odbile ofenzivu neprijatelja u smjeru Verkhnokamyanskyi – Gaidai, javljaju ukrajinski mediji.

08.00 Ukrajinska 58. samostalna motorizirana pješačka brigada gađala je ruski položaj u Donbasu projektilom Stugna-P.

07.00 Ruske snage nisu uspjele uspostaviti kontrolu nad drugom ukrajinskom elektranom po veličini u Vuhlehirsku, sjeveroistočno od Donjecka, objavio je glavni stožer ukrajinskih snaga, dodavši da su ruski vojnici pokušali napredovati zapadno od grada Lisičanska, ali su potisnuti.

U ruskom granatiranju južnog grada Nikopolja na rijeci Dnjepar ubijena je najmanje jedna osoba, objavio je ukrajinski dužnosnik na svom Telegram kanalu.

“Umrla je 60-godišnja žena”, rekao je Oleksandr Vilkul, šef vojne uprave grada Krivij Rih u središnjoj Ukrajini.

Ruski napad na Nikopolj, koji je bio meta više od 250 raketa prošlog tjedna, oštetio je 11 domova i gospodarskih zgrada, presjekao plinske i vodovodne cijevi i uništio željezničku prugu, dodao je.

Ukrajinske vlasti priopćile su da su ukrajinske snage opkolile više od 1000 ruskih vojnika u regiji Herson na jugu Ukrajine. 

06.00 Baltičke države Estonija, Latvija i Litva, zajedno s Poljskom i Rumunjskom, pozvale su Europsku uniju da poduzme više u borbi protiv ruskih reinterpretacija i iskrivljavanja povijesti. Pet istočnoeuropskih zemalja u zajedničkom je pismu pozvalo institucije EU da preuzmu vodeću ulogu u očuvanju povijesnog sjećanja i sprječavanju manipulacije činjenicama.

“Rusija nikada nije osudila sovjetske zločine i njezino sadašnje vodstvo otvoreno tolerira i čak s entuzijazmom podržava sovjetsko nasljeđe”, stoji u pismu.

“Potrebno je ojačati napore na razini EU u borbi protiv pokušaja Rusije da prekroji povijest i koristi narative totalitarnih režima u kontekstu rata protiv Ukrajine – korištenjem pravnih, političkih te instrumenata za podizanje svijesti”, dodaje se u pismu.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User
Oni su besplatno dostupni: Najveće zvijezde koje trenutno nemaju kluba

Oni su besplatno dostupni: Najveće zvijezde koje trenutno nemaju kluba

Piše Emanuel Stojanov: Povratna informacija čini čuda za uspjeh kompanije, pogledajte zadnje poteze Netflixa

Piše Emanuel Stojanov: Povratna informacija čini čuda za uspjeh kompanije, pogledajte zadnje poteze Netflixa