in

Prva vjetroelektrana u Kantonu Sarajevo dobila energetsku dozvolu, uskoro i građevinska 

Prva vjetroelektrana u Kantonu Sarajevo dobila energetsku dozvolu, uskoro i građevinska 
Slatka-Tajna.Eu
Prva vjetroelektrana u Kantonu Sarajevo dobila energetsku dozvolu, uskoro i građevinska 

Radi se o pet pojedinačnih proizvodnih jedinica VE-1, VE-2, VE-3, VE-4 i VE-5 Ivan Sedlo ukupne instalisane nazivne snage od po 5 MW, odobrene snage priključenja od po 5 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije od po 15,65 GWh, a koje se planiraju graditi na području općine Hadžići.

“Imajući u vidu strateška opredijeljenja BiH za ispunjavanje ciljeva u povećanju bruto finalne potrošnje energije iz obnovljivih izvora, projekt izgradnje VE-1 do VE-5 Ivan Sedlo je od velikog značaja za područje Kantona Sarajevo, a samim tim i Federacije BiH, jer direktno promovira upotrebu obnovljivih izvora energije”, navode iz Vlade FBiH.

Samir Džaferbegović, direktor firme Suzlon Wind Energy BH, najavio je da uskoro očekuju i građevinsku dozvolu.

“Sve ide prema planu. Svi elaborati priključka na elektroenergetsku mrežu i licence su završene, nakon energetske čekamo građevinsku dozvolu od Općine Hadžići. Ovo je investicija koja od početka ima novac za gradnju, ali istina je da je dokumentacija duže trajala”, kazao je on za naš portal.

 

Područje vjetroelektrana

Iako je prvobitno bilo planirano 12 turbina za koje je investitor dobio ekološku dozvolu, 2020. godine je prepravilo dokumentaciju. Tako je Aneksom ugovora precizirano da se radi o vjetroelektrani sa pet vjetroagregata, po pet MW.  Kako je objasnio Džaferbegović, utvđeno je da će biti neophodno nabaviti najnoviju tehnologiju za odleđivanje nakon što su praćene vremenske prilike na Ivan Sedlu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“To znači da će se obim zahvata u prostoru smanjiti i to je značajno sa aspekta zaštite okoline i ublažavanja devastacije prirodnog stanja”, navela je tada podružnica kompanije Suzlon Wind Energy iz Danske.

Inače, investitor je ugovor o tridesetogodišnjoj koncesiji sa Vladom Kantona Sarajevo potpisao u maju 2018. godine i ovo je najveća koncesija ikada data u ovome Kantonu.

Na projektima korištenja vjetroenergije ozbiljnije se počelo raditi prošle godine, kada je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić u februaru potpisao Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje vjetroelektrane “Ivan Sedlo-Hadžićić” sa direktorom kompanije “Suzlon Wind Energy BH” Samirom Džaferbegovićem.

Podsjetimo, prva vjetroelektana koja će se graditi na području Kantona Sarajevo je investicione vrijednosti 30 miliona eura. Ukoliko sve bude teklo po planu, vjetroelektrana bi mogla biti puštena u pogon 2023. godine, najavljeno je tada. Rezultati testova na planinskom prevoju Ivan Sedlo pokazali su prosječnu brzinu vjetra od 7,7 metara u sekundi.

Nakon vjetroelektrane “Ivan Sedlo – Hadžić”, s vjetroparkovima na Bjelašnici i Prečkom polju Kantona Sarajevo bi mogao postati lider u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, to jeste korištenjem vjetra.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Mogući novi temperaturni rekordi, možda i apsolutni

Mogući novi temperaturni rekordi, možda i apsolutni

ODMOR IZ SNOVA: Brena u San Tropeu

ODMOR IZ SNOVA: Brena u San Tropeu